Ποιος είναι ο άνθρωπος που εφηύρε τον όρο Magnificent Seven; Ο Μάικλ Χάρτνετ δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, αλλά δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Ως επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στην BofA Global Research, είναι μέλος μιας ομάδας που αναλύει την οικονομία για να παράγει προβλέψεις για το πού κατευθύνεται η αγορά.
Η… διύλιση των δεδομένων για την εκκαθάριση των συμβουλών και των δυνατών φράσεων είναι μέρος της δουλειάς. Ο Χάρτνετ σημείωσε σημαντικό βαθμό προόδου σε αυτό το τμήμα τον Μάιο του 2023, όταν επινόησε έναν από τους αξέχαστους νεολογισμούς των τελευταίων ετών: The Magnificent Seven.
Ξεχάστε τις Magnificent Seven… έρχονται οι Electric Eleven και θα ταράξουν τις αγορές
Αυτό είναι το όνομα που έδωσε σε μια «συμμορία» μετοχών βαρέων βαρών που κυριάρχησαν στην αγορά — δηλαδή στις Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia και Tesla. Ο τίτλος αναφέρεται προφανώς στο γουέστερν του 1960 (ελληνικός τίτλος «Και οι επτά ήταν υπέροχοι») για επτά πιστολέρο με πρωταγωνιστές τους Στιβ ΜακΚουίν, Γιουλ Μπρίνερ και Τσαρλς Μπρόνσον.
Ένα χρόνο αργότερα, η αγορά εξακολουθεί να εκτινάσσεται στα ύψη, εν μέρει χάρη στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των εταιρειών στις οποίες αναφέρθηκε ο Χάρτνετ. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, με τις άλλες μετοχές να κερδίζουν συνεχώς έδαφος, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μαγική πορεία των Magnificent Seven μπορεί να μην συνεχιστεί.
Μιλώντας στο Reuters τον Σεπτέμβριο του 2024, ο Χάρτνετ μοιράστηκε τη σκέψη πίσω από το μαθηματικό παρατσούκλι που αποτύπωσε ένα φαινόμενο και τι «βλέπει» για το προσεχές μέλλον.
Πείτε μας την ιστορία προέλευσης. Πώς σας ήρθε η ιδέα να δώσετε το παρατσούκλι σε αυτό το σύνολο μετοχών;
Ήμουν πάντα μεγάλος θαυμαστής αυτής της ταινίας, που έπαιζε στα παιδικά μου χρόνια τα Χριστούγεννα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά η επιλογή του ήταν μια άποψη ότι η αγορά έχει μια πολύ, πολύ έντονη προτίμηση για την ποιότητα και μια πολύ μεγάλη απέχθεια για τη μόχλευση.
Αυτή είναι μια δεκαετία κατά την οποία μια 40ετής ανοδική αγορά ομολόγων έληξε στις 9 Μαρτίου 2020, όταν η απόδοση του 10ετούς χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ βυθίστηκε στο 0,3%.
Από τότε, το χρέος, τα ελλείμματα, η δημοσιονομική υπέρβαση έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι επενδυτές πιστεύουν ότι πρέπει να απομακρυνθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από οτιδήποτε σχετίζεται με το μακροπρόθεσμο κόστος του κεφαλαίου. Με μια λέξη: μόχλευση.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να είμαστε λιποβαρείς σε κακούς ισολογισμούς και υπέρβαροι σε καλούς ισολογισμούς — ισολογισμοί που έχουν μετρητά, εταιρείες που μπορούν να παράγουν μεγάλα κέρδη λόγω της επωνυμίας τους, του προϊόντος τους και ιδιαίτερα της μονοπωλιακής κυριαρχίας τους.
Έτσι, αυτό που δημιουργήθηκε αυτή τη δεκαετία είναι μια ροή κεφαλαίων. Από μικρή σε μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Αποθέματα εκτός αξίας σε μετοχές ανάπτυξης. Από τον υπόλοιπο κόσμο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από κάθε τομέα στην τεχνολογία. Και σε οτιδήποτε έχει μονοπωλιακή ικανότητα να διασφαλίζει ότι οι πωλήσεις του, τα κέρδη του και, φυσικά, οι ισολογισμοί του παραμένουν κυρίαρχα και ελκυστικά.
Μόνο ένας Θεός ξέρει γιατί ήταν επτά. Υπάρχουν και άλλες μετοχές που μοιάζουν με τις Magnificent Seven.
Γιατί όχι καμία από τις άλλες 493 μετοχές που είναι εισηγμένες στον S&P 500;
Σίγουρα, οι 493 δεν έχουν κυρίαρχες μονοπωλιακές θέσεις. Απλώς ένιωσα ότι αυτές ήταν οι επτά μετοχές που όχι μόνο είχαν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά είχαν επίσης πολύ ισχυρές μάρκες που σχεδόν όλοι στην Αμερική ήθελαν να κατέχουν.
Θα μπορούσατε να πείτε ότι η Eli Lily θα μπορούσε να ήταν μια τέτοια εταιρεία, και πολλοί άνθρωποι θα έλεγαν ότι θα έπρεπε να είναι εκεί. Θα μπορούσατε και μάλλον θα έπρεπε να υπάρχει στη λίστα η Walmart. Αλλά νομίζω ότι αυτό που προσπαθούσαμε να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε σε έναν συνδυασμό μονοπωλίου και branding, αλλά και σε κάτι που συνδέεται με την τεχνολογία.
Ακόμη και η Tesla, που πολλοί άνθρωποι έχουν πει, “Γιατί είναι στις Magnificent Seven;” Έχει τη μάρκα. Σίγουρα είχε μονοπωλιακή κυριαρχία στα ηλεκτροκίνητα (EV). Και, φυσικά, τα EV είναι μια νέα τεχνολογία.
Ενώ κάτι σαν τη Walmart θα μπορούσατε να υποστηρίξετε, είναι μια «παλιά βιομηχανία». Είναι πολύ, πολύ καλοί σε αυτό. Έχουν μια υπέροχη μάρκα. Έχουν μια μονοπωλιακή δύναμη σε αυτό. Αλλά ο κατάλογος επικεντρώθηκε επίσης στη – μισώ να χρησιμοποιώ τη λέξη – τη νέα οικονομία σε αντίθεση με την παλιά οικονομία.
Και, φυσικά, στη συνέχεια ήρθε η AI. Επειδή όλα αυτά τα πράγματα ήταν στη θέση τους, όλα αυτά τα πράγματα είχαν νόημα, αλλά στη συνέχεια αποκτήσατε αυτό το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο επέτρεψε στην αγορά να πει ότι οι ισχυροί θα γίνουν ακόμα πιο δυνατοί. Γιατί είναι αυτοί που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά και είναι αυτοί που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν πιο αποτελεσματικά.
Έχουμε δει τη μετοχή της Nvidia να εκτοξεύεται στα ύψη. Είναι μια από τις ιστορίες επιτυχίας του 2024. Αλλά μετά από την έκρηξη της εποχής του COVID, αν κοιτάξετε την τριμηνιαία αύξηση των εσόδων από έτος σε έτος, θα δείτε ότι έχει επιβραδυνθεί σε μερικές από τις Magnificent Seven. Υπάρχει λόγος αμφιβολίας ότι η ομάδα μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει;
Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δύο πράγματα συμβαίνουν. Το νούμερο ένα είναι ότι οι Magnificent Seven — μέχρι πριν από τρεις, τέσσερις, πέντε μήνες — ήταν το μόνο «παιχνίδι στην πόλη». Θα μπορούσατε να προσθέσετε την Eli Lily, θα μπορούσατε να προσθέσετε την Walmart.
Αλλά η κυριαρχία τους όσον αφορά τις αποδόσεις της αγοράς και η κυριαρχία τους ως προς το βάρος που βρίσκονται εντός του S&P 500 είναι ασυνήθιστα μεγάλη. Είχατε ουσιαστικά επτά μετοχές που αντιπροσωπεύουν περίπου το 33% του δείκτη. Επτά μετοχές ήταν πιθανώς διπλάσιας αξίας από όλες τις εταιρείες σε όλες τις αναδυόμενες αγορές του κόσμου. Υπήρχαν όλα αυτά τα τρελά στατιστικά.
Η αγορά βασικά είπε ότι χρειαζόμαστε κάτι άλλο. Αυτό που προσπάθησε να κάνει είναι να διευρυνθεί από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τις μονοπωλιακές Magnificent Seven και, όπως την περιγράφετε, προς τις 493 του S&P. Τώρα, κάνει το ίδιο πράγμα λόγω της ιστορίας της Κίνας. Προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να διευρυνθεί. Αλλά αυτή η κυριαρχία, η τάση της υπεραπόδοσης, δεν έχει παραβιαστεί.
Θα παραβιαστεί μόνο όταν υπάρχει ύφεση γιατί η ύφεση θα προκαλέσει τους επενδυτές να πουλήσουν μετοχές. Μπορείτε να πουλήσετε μόνο ό,τι σας ανήκει, και ο καθένας κατέχει… τις επτά. Όπως είδαμε το 2022, δεν ήταν ότι η Apple είχε μια τεράστια ύφεση. Αλλά οι άνθρωποι έπρεπε να πουλήσουν την Apple επειδή έπρεπε να πουλήσουν μετοχές.
Όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να βλέπουν τις διαδοχικές πωλήσεις, τα διαδοχικά κέρδη, τις διαδοχικές κεφαλαιουχικές δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη αρχίζουν να επιβραδύνονται, αυτό θα γίνει το μεγάλο τεστ.
Τι άλλο όμως να αγοράσω; Η Ευρώπη έχει αυτό το πρόβλημα. Η Κίνα έχει αυτό το πρόβλημα. Η Ιαπωνία έχει αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει το μεγάλο στοιχείο του «δεν υπάρχει εναλλακτική». Επομένως, θα χρειαστείτε μια εναλλακτική λύση, και αυτή τη στιγμή, η αγορά εξακολουθεί να αγωνίζεται να δει από πού προέρχεται η επόμενη ηγεσία.
Εάν είστε επενδυτής που ανησυχείτε ότι υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα στο χαρτοφυλάκιό σας σε μικρό αριθμό εταιρειών, ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε;
Βρείτε άλλες εταιρείες. Ή βρίσκετε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία: χρυσό, εμπορεύματα, ομόλογα.
Για να είμαι ειλικρινής, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη γλωσσολαλιά, και δεν είμαστε εσείς ή εγώ, αλλά αν είστε δισεκατομμυριούχος, μόλις είχατε το μισό χαρτοφυλάκιό σας σε έντοκα γραμμάτια, παίρνοντας 5%, και για τα υπόλοιπα, μόλις στοιχηματίσατε στην τεχνητή νοημοσύνη.
Ξέρω ότι αυτό είναι απίστευτα απλοϊκό, αλλά με έναν περίεργο τρόπο, αυτή ήταν πραγματικά η στρατηγική που λειτουργούσε μέχρι πολύ πρόσφατα.
Με τις επιδόσεις της για το 2024, θα λέγατε ότι η Tesla είναι ακόμα τόσο… υπέροχη; Αν δημιουργούσατε αυτήν τη λίστα σήμερα, θα τη συμπεριλαμβάνατε;
Καταλαβαίνω απόλυτα την ερώτησή σας και θα αρνηθώ ευγενικά να την απαντήσω για τον απλό λόγο ότι είμαι στρατηγιστής. Δεν είμαι κάποιος που καταλαβαίνει την Tesla ή τη Microsoft και δεν μπορώ να κάνω δηλώσεις για αυτές τις εταιρείες.
Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι είναι μια συχνή ερώτηση. Γιατί είναι αυτή η εταιρεία εκεί όταν υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα; Αλλά ξέρετε ότι είναι πολύ εύκολο για μένα να πω ότι θα την αφαιρέσω και θα βάλω κάποια άλλη, αλλά τότε απλά παίζετε. Αυτό είναι λίγο… άτακτο.
Δεν ξέρω ακριβώς πώς να το θέσω αυτό, αλλά αναρωτιέμαι αν μπορεί να πέσετε θύμα της δικής σας επιτυχίας στην επωνυμία αυτού του όρου.
Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά. Αν σκέφτεστε υπέροχες ιστορίες. Ο Nifty 50 (δείκτης αναφοράς που αντιπροσωπεύει τον σταθμισμένο μέσο όρο 50 από τις μεγαλύτερες ινδικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Εθνικό Χρηματιστήριο) ήταν μια υπέροχη ιστορία. Και αυτή είναι μια πολύ παρόμοια ιστορία, παρεμπιπτόντως. Η ιστορία αυτών των πραγμάτων είναι ότι στο τέλος, γίνονται τόσο δημοφιλή που δεν μένει κανείς που να μην αγοράσει.
Ο Τζιμ Κρέιμερ (πρώην μάνατζερ hedge fund και νυν παρουσιαστής του CNBC) φωνάζει “Magnificent Seven” στην τηλεόραση. Το χρησιμοποιούμε συνεχώς στην ειδησεογραφική μας κάλυψη στο Reuters. Βλέπω ότι υπάρχει ακόμη και ένα spinoff διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο εμπνευσμένο από το όνομα. Τι πιστεύετε για το πώς συνέβη αυτό;
Η τιμή δημιουργεί τη δική της ορμή, το δικό της συναίσθημα, τη δική της θέση, τη δική της δημοτικότητα. Πάντα έτσι ήταν.
Είσαι δημοσιογράφος. Είμαι βέβαιος ότι έχετε διαβάσει την υπέροχη ιστορία της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Δεν υπάρχει καλύτερο βιβλίο στον κόσμο από το «Πού είναι τα γιοτ του πελάτη;» Υπάρχει ένα υπέροχο απόσπασμα που χρησιμοποιούμε συχνά. Δεν μπορώ να θυμηθώ το ακριβές απόσπασμα, αλλά είναι κάτι που μοιάζει με «τα πιο δημοφιλή πράγματα είναι πάντα αυτά που έχουν τιμή στην τελειότητα».
Νομίζω ότι το μάθημα του The Magnificent Seven τα τελευταία δύο χρόνια ήταν επίσης ένα από αυτά τα άλλα ακρωνύμια: TINA. There is no alternative – Δεν υπάρχει εναλλακτική.
Δώσε μου μια εναλλακτική και ίσως αποκομίσω κάποια κέρδη και τα βάλω στο επόμενο «μεγάλο γεγονός». Αλλά αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν πραγματικά τόσο εντυπωσιακό. Ο κόσμος δεν πιστεύει σε αυτό το επόμενο μεγάλο πράγμα.
Το άλλο πράγμα που θα πουν οι άνθρωποι για αυτές τις εταιρείες είναι ότι δεν είναι ακριβές… ακόμα. Είναι μεγάλοι, και ανταλλάσσονται με μεγάλα πολλαπλάσια, αλλά κανένας από αυτούς δεν είναι τρελά πολλαπλάσιας αξίας.
Έτσι, ένα άλλο πράγμα που ενίσχυσε αυτό το θέμα και το διατήρησε σε λειτουργία είναι ότι υπήρξαν στιγμές που έμοιαζε με φούσκα, αλλά είναι πιο πολύ μια «μωρό φούσκα» παρά μια σωστή φούσκα. Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο παραλογισμού όσον αφορά την τιμολόγηση σε μετοχές.
Έχετε ξαναδεί το γουέστερν του 1960 από τότε που δημιούργησες το ψευδώνυμο;
Δεν επέζησαν όλοι. Νομίζω ότι έχουμε γράψει ότι ο Γιουλ Μπρίνερ είναι η Microsoft. Νομίζω ότι προσπαθήσαμε να τα συνδυάσουμε ένα προς ένα. Ξέρεις ποιος είναι ο Τσίκο.
Σωστά! Ποιος είναι ο Χορστ Μπούχολτς;
Θα το αφήσω στη φαντασία σας. Θα μπορούσα να αντιμετωπίσω πολλά προβλήματα με το νομικό τμήμα που πάντα παρακολουθεί.
Ας μείνουμε λοιπόν στις ταινίες. Ποια είναι η κριτική σας για το ριμέικ της ταινίας του 2016 με τον Ντενζέλ Ουάσιγκτον;
Δεν το παρακολούθησα ποτέ. Ξέρω ότι ακούγεται τρομερό. Δεν το παρακολούθησα ποτέ. Είμαι ίσως ένας από αυτούς τους ανθρώπους… Είναι αρκετά αστείο, μου αρέσει η μουσική. Στην πραγματικότητα μου άρεσε πολύ η μουσική της (νέας) ταινίας, αλλά δεν έχω παρακολουθήσει ποτέ τη νέα ταινία. Δεν είμαι τύπος του στιλ Rocky 2-3-4-5…
Latest News
Αδύναμος ο Dow Jones μπροστά στα νέα ιστορικά υψηλά των S&P 500 και Nasdaq
Ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,28% στις 44.642 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,25% στις 6.090 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,81% στις 19.859 μονάδες
«Πέταξε» ο γαλλικός CAC 40, άλμα σχεδόν 3% την εβδομάδα... χωρίς κυβέρνηση
Σε επίπεδο τίτλων, η Direct Line σημείωσε άνοδο σχεδόν 5,6% μετά την είδηση ότι πρόκειται να εξαγοραστεί από τη βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Aviva
Κράτησε τα κέρδη της εβδομάδας το ΧΑ - Άλμα 11,5% για τις τράπεζες σε 5 ημέρες
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή μια εβδομάδα μεγάλων συγκινήσεων με νέα ιστορικά υψηλά σε Wall Street, Γερμανία και επιστροφή στην δράση στην εγχώρια αγορά
Νέα ώθηση στη Wall Street από την αγορά εργασίας
Η αγορά αξιολογεί το εντυπωσιακό των 227 χιλ. νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο
Προβλημάτισε το ΧΑ η ανάπτυξη της οικονομίας - Το ορόσημο των 1.450 μονάδων
Πώς «είδαν» οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα στοιχεία του ΑΕΠ - Η Scope θα δημοσιοποιήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Σε θέση άμυνας το ΧΑ, κρατά τα κέρδη του 4ημέρου
Το χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να κρατήσει την ισχυρή άνοδο της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου
Νευρικότητα στις ευρωαγορές, άλμα 10% για την Direct Line
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,06%
Σημαντικά κέρδη στις αγορές της Κίνας, μικτή η εικόνα στην Ασία
Στο επίκεντρο οι πολιτικές εξελίξεις στη Νότια Κορέα
Αδύναμη ζήτηση και νέες περικοπές από ΟΠΕΚ+ ρίχνουν τις τιμές στο πετρέλαιο
Ο ΟΠΕΚ+ παρέτεινε την πλήρη κατάργηση των περικοπών παραγωγής στο πετρέλαιο κατά ένα χρόνο, μέχρι το τέλος του 2026
Στάση για «ανάσες» στη Wall Street
Ένα βήμα πίσω έκανε σήμερα η Wall Street, παίρνοντας μέρος των κερδών του προηγούμενου διαστήματος