Συναγερμός έχει σημάνει στην Ήπειρο, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις να έχουν τεθεί σε επιφυλακή για μια ενδεχόμενη εξάπλωση της γρίπης των πτηνών.
Η πτηνοτροφία στην Ήπειρο αποτελεί βασικό κρίκο της τοπικής παραγωγής και οικονομίας, καθώς Ιωάννινα και Άρτα, παράγουν από συστηματικές εκτροφές κάτι παραπάνω από το μισό κρέας κοτόπουλου, που παράγεται σε όλη τη χώρα και μια ενδεχόμενη εμφάνιση της γρίπης των πτηνών θα αποτελέσει σοβαρό «χτύπημα».
Γρίπη των πτηνών: Καμπανάκι για επανεμφάνιση στη χώρα μας
Τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν απασχόλησε συνάντηση της κτηνιατρικής υπηρεσίας με την «Πίνδος» και «Νιτσιάκος»
Ήδη στην Περιφέρεια Ηπείρου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας με τους εκπροσώπους του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «ΠΙΝΔΟΣ» και της ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ενώ ανάλογη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και στην Π.Ε. Άρτας.
Σε επιφυλακή όμως βρίσκονται και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα μετά τον εντοπισμό κρούσματος στη γειτονική Βουλγαρία. Όμως, η μέχρι στιγμής κλινική εικόνα στις ελληνικές πτηνοτροφικές εκτροφές δεν εμπνέει ανησυχία.
Σε… καραντίνα τα οικόσιτα
Ως πρώτο μέτρο, το οποίο θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, είναι σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, «να μείνουν μέσα τα οικόσιτα, γιατί έχουμε και λίμνες στην περιοχή και μπορούν να περάσουν πτηνά προερχόμενα από άλλες περιοχές εκτός Ελλάδος που έχουν πρόβλημα. Γενικά πρέπει να προετοιμαστούμε, ώστε να διαφυλάξουμε την πτηνοτροφία που έχει συμβάλει πολύ θετικά στην ανάπτυξη της περιοχής».
Την ίδια στιγμή, ο κ. Καχριμάνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του για τη μη κλήση στη σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Ηπείρου και των μεγάλων πτηνοτροφικών της επιχειρήσεων.
«Στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, θεωρώ ότι έπρεπε να ειδοποιηθούν πρώτα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Ηπείρου, οι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί ΠΙΝΔΟΣ, Άρτας και η ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, καθώς τόσο σε κοτόπουλα, όσο και σε αβγά, ως Ήπειρος έχουμε, το μεγαλύτερο ποσοστό από όλη την Ελλάδα. Αυτό δεν έγινε, όμως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες πήραν πρωτοβουλία και μαζί με τα στελέχη Πτηνοτροφικού και Νιτσιάκου έκαναν την πρώτη σύσκεψη για την Π.Ε. Ιωαννίνων», επισήμανε σε δηλώσεις του.
Προληπτικά μέτρα για τη γρίπη των πτηνών
Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος υποχρεωτικής δηλώσεως. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.
Λοιπές υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κ.λπ.), συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της γρίπης των πτηνών, είτε ενημερώνοντας τις οικείες κτηνιατρικές αρχές σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, είτε συλλέγοντας και παραδίδοντάς τα σε αυτές.
Σε κάθε περίπτωση, πριν την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές και τα κτηνιατρικά εργαστήρια του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες λαμβάνοντας υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, καθαρισμός και αντισηψία χεριών).
Οχήματα που μεταφέρουν πουλερικά ή αυγά επώασης από ελληνικές εκτροφές σε τρίτες χώρες πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται, μετά την ολοκλήρωση της εκφόρτωσης και πριν την επιστροφή τους στη χώρα μας.
Συνιστάται από το υπουργείο Υγείας, οι επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, σφαγείς, να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους”.
Latest News
Προκλήσεις για τον κόσμο του κρασιού - «Ρευστή» η κατάσταση για το χύμα
Στο επίκεντρο οι μεταβολές στο κρασί κατά τη διάρκεια της 16ης έκθεσης της WBWE - Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες
Στα 61,6 εκατ. ευρώ οι δράσεις για τη μελισσοκομία από το ΣΣ ΚΑΠ
Το «παρών» στο 15ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας
Τι αλλάζει στη συνδεδεμένη ενίσχυση για την κορινθιακή σταφίδα
Πήρε ΦΕΚ η τροποποιητική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης στην κορινθιακή σταφίδα
Είναι σε κρίση το ελαιόλαδο; – Τι απαντούν οι παραγωγοί [γραφήματα]
Οι μεγάλες ανησυχίες και οι προκλήσεις για το ελαιόλαδο - 4.208 παραγωγοί από 30 χώρες αξιολογούν τη φετινή παραγωγή
Η λαϊκή της Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια, στις καλύτερες αγορές τροφίμων του κόσμου
Τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να αγοράσει κανείς «υπέροχα τοπικά προϊόντα»
Το λάδι στην Κρήτη - Οι προϋποθέσεις για το μέλλον της ελαιοπαραγωγής
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τους σχεδόν 100.000 τόνους κατά μέσο όρο που παράγονται ετησίως στην Κρήτη οι 55.000 τόνοι εξάγονται σε μορφή χύμα
Κομισιόν: «Ιστορική συμφωνία» η συμφωνία με τις χώρες Mercosur
Μετά από δεκαετίες ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση η συμφωνία Κομισιόν με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (Mercosur)
Τσιάρας: Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα
Ο Κώστας Τσιάρας μίλησε σε εκδήλωση με θέμα «Θερμοκήπιο και καινοτομία. Καλλιεργώντας, επενδύοντας στο μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης»
Πίσω από non paper κρύβεται η υπό παραίτηση διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμές και ευρωπρόστιμο
Με ένα ανεπίσημο ενημερωτικό σημείωμα από πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ επιχειρείται να απαντηθούν οι μειωμένες πληρωμές σε κτηνοτρόφους
Πράσινο φως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη γεωργία και τα τρόφιμα
Το νέο συμβουλευτικό όργανο θα παρακολουθεί την υλοποίηση της έκθεσης του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ