
Με μονοψήφια αύξηση του τζίρου -κυρίως λόγω της ανόδου στον όγκο πωλήσεων- και μείωση των καθαρών κερδών έκλεισε το 2023 για την Καραμολέγκος.
Ψωμί: Το φρέσκο στην Ελλάδα παραμένει από το 2020 το 2ο φθηνότερο στην Ευρώπη
Η αρτοβιομηχανία του εκ Σαντορίνης ορμώμενου επιχειρηματία, Μανώλη Καραμολέγκου, η οποία σημειωτέο βρίσκεται από το 2022 εκτός του Χρηματιστηρίου Αθηνών, «είδε» πέρσι το κονδύλι των χρηματοοικονομικών εξόδων να αυξάνεται σημαντικά λόγω της αύξησης του Euribor, στοχεύοντας κατά την τρέχουσα χρήση στη διατήρηση του κόστους σε σταθερά επίπεδα, στην ανάπτυξη των ποσοτήτων πώλησης και στο λανσάρισμα νέων, καινοτόμων προϊόντων με διατροφική αξία.
Πότε η Καραμολέγκος θα ρίξει τις τιμές
Η εταιρεία, πάντως, δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις τιμών στα προϊόντα της από τη στιγμή που θα μειωθούν και οι αντίστοιχες τιμές αγοράς πρώτων και δεύτερων υλών, υλικών συσκευασίας, καθώς και το ενεργειακό κόστος.
Όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις για το 2023, κατά την περσινή χρονιά οι τιμές των πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας το πρώτο τρίμηνο παρέμεναν αρκετά υψηλές και μετά υπήρχε μία σταδιακή πτώση των τιμών.

Αντίστοιχα υπήρχε μείωση στις τιμές πώλησης των προϊόντων της εταιρείας με αποτέλεσμα το μικτό κέρδος να παραμείνει στα ίδια και μειωμένα επίπεδα ποσοστών με το 2022 (μειωμένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021).
Το οικονομικό αποτύπωμα του 2023
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2023, ο οποίος περιλαμβάνει και την αλυσίδα Aπολλώνιον, καθώς και την θυγατρική στην Ρουμανία, ανήλθε σε 139,93 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 6,09% έναντι του 2022.
Σύμφωνα με τη διοίκηση η αύξηση των πωλήσεων προέρχεται από αύξηση τιμών κατά 2% ενώ από αύξηση όγκου το 4,09%.
Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου, ήτοι 95% (προ απαλοιφών), αφορά τις εν Ελλάδι παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες του ομίλου (εταιρεία Καραμολέγκος και φούρνοι Απολλώνιον). Η εταιρεία στη Ρουμανία φαίνεται ότι αναπτύσσεται με πιο βραδείς ρυθμούς.
Το περιθώριο μικτού κέρδους του ομίλου μειώθηκε κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθε σε 38,52% για τη χρήση 2023 έναντι περιθωρίου 38,67% την προηγούμενη χρήση, ενώ αντίστοιχα για την εταιρεία το περιθώριο μικτού κέρδους ανήλθε σε 38,39% για τη χρήση 2023 έναντι περιθωρίου 39,20% την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζονται μείωση 0,81 ποσοστιαίων μονάδων.
Σε απόλυτα μεγέθη, το μικτό κέρδος του ομίλου ανήλθε σε 53,9 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι ποσού 51 εκατ. ευρώ το 2022. Για την εταιρεία το μικτό κέρδος ανήλθε σε 41,76 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι ποσού 40,84 εκατ. την προηγούμενη χρήση.
Τα έξοδα του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών, ανήλθαν σε 51,35 εκατ. περίπου, έναντι 47,68 εκατ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας μέση άνοδο κατά 7,71%.
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η επίδοση του ομίλου τα τελευταία 5 έτη, όπου διαπιστώνεται σύνθετος ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) για τον κύκλο εργασιών ύψους 12,1% ενώ για το EBITDA ύψους 8,1%.
Δανεισμός και ανταλλαγή επιτοκίων
Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός τόσο της εταιρείας όσο και του ομίλου στο τέλος του 2023 ανερχόταν σε 75 εκατ. ευρώ και σε 87,48 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός ήταν για την εταιρεία 6,25 εκατ. και για τον όμιλο 8,27 εκατ.
Όπως αναφέρεται από τη διοίκηση, «η διαμόρφωση του ύψους των επιτοκίων δανεισμού διατηρείται σε ικανοποιητικό επίπεδο λόγω της άριστης κεφαλαιακής διάρθρωσης του ομίλου, της διαχρονικά απόλυτης συνέπειας στην αποπληρωμή των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεών του, και των σχέσεων συνεργασίας και εμπιστοσύνης που διατηρεί με το τραπεζικό σύστημα».
Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει συνάψει σύμβαση ανταλλαγής επιτοκίων από τον Αύγουστο 2021 με χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με διάρκεια 5 ετών και έναρξη από τον Αύγουστο του 2023.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα καταβάλλει σταθερό επιτόκιο και θα εισπράττει το επιτόκιο που αντιστοιχεί στο 6M Euribοr, εφόσον αυτό είναι θετικό. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται έναντι του κινδύνου αύξησης του επιτοκίου αναφοράς Euribοr.
Στις 27 Δεκεμβρίου 2023 η εταιρεία σύναψε μία νέα σύμβαση ανταλλαγής επιτοκίων με το ίδιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Μέρος της σύμβασης αυτής αφορά και την θυγατρική της, Απολλώνιον και για τον λόγο αυτό υπάρχει ανάλογη σύμβαση μεταξύ της Καραμολέγκος Α.Ε. και της Απολλώνιον ΑΒΕΕ με έναρξη ισχύς από τις 27/12/2023 και διάρκεια δύο ετών με δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης έως και τις 29/12/2027.
Θυμίζουμε ότι μέρος του δανεισμού καταλαμβάνει η επένδυση αύξησης παραγωγικής δυναμικότητας και ψηφιακού μετασχηματισμού ύψους 18 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τα χρηματοοικονομικά έξοδα το 2023 ανήλθαν σε 5.881.075 ευρώ έναντι 3.501.317 ευρώ το 2022.
Σημειώνεται, ότι την 31.12.2023 η εταιρεία και ο όμιλος διέθεταν ταμειακά διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα ύψους 9,75 εκατ. ευρώ και 9,97 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη
Το 2023 η εταιρεία επένδυσε 1.075.196 ευρώ στην έρευνα και ανάπτυξη νέων και καινοτόμων προϊόντων στηριζόμενα σε συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας. Το 2022 το αντίστοιχο ποσό ήταν 1.246.815 ευρώ.
Αύξηση θέσεων εργασίας
Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού την 31η Δεκεμβρίου 2023 ήταν 992 και 563 άτομα για τον όμιλο και την εταιρεία αντίστοιχα.
Την 31η Δεκεμβρίου 2022 ο αντίστοιχος αριθμός των εργαζομένων ήταν 922 άτομα για τον όμιλο και 518 άτομα για την εταιρεία.


Latest News

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank