Τεράστιο χάσμα υπάρχει μεταξύ των αποδοχών (μισθοί) των Ελλήνων εργαζομένων σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον μέσο ετήσιο μικτό μισθό πλήρους απασχόλησης για το 2023. Η χώρα μας όχι μόνο βρίσκεται στην 3η θέση από το τέλος ξεπερνώντας μόνο την Βουλγαρία και την Ουγγαρία, αλλά τα 17.013 ευρώ τον χρόνο που υπολογίζει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία είναι κάτω από το ήμισυ του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα απέχει κατά 20.887 ευρώ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι δασμοί πλήττουν τους εργαζομένους
Και σα να μην έφτανε αυτό, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας παρουσιάζει την 4η χειρότερη επίδοση στη μεταβολή μεταξύ 2022 και 2023. Η αύξηση του μέσο μισθού στην Ελλάδα είναι μόλις 3,69%, ενώ στη πρώτη Ρουμανία παρουσιάζεται άνοδος της τάξης του 17,76% και στην Ουγγαρία αύξηση 17,46%, ενώ έπεται η Πολωνία με 16,57%. Κάτω από την Ελλάδα βρίσκεται η Ιταλία με αύξηση μόλις 2,83%, η Μάλτα με 1,98% και τέλος η Σουηδία με μείωση 3,91%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα άγγιξε το 9,3% το 2022, ενώ το 2023 «έπεσε» στο 4,2%, κάτι που σημαίνει ότι αποτυπώνεται η απώλεια στο πραγματικό εισόδημα που έχουν οι μισθωτοί στη χώρα μας, ενώ φαίνεται ότι δεν ήταν επαρκή τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Μισθοί: Η εικόνα
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023 ο μέσος ετήσιος μισθός προσαρμοσμένος για πλήρη απασχόληση ήταν 37.900 ευρώ, αντικατοπτρίζοντας αύξηση 6,5% από 35.600 ευρώ το 2022.
Ο υψηλότερος μέσος ετήσιος μισθός πλήρους απασχόλησης μεταξύ των χωρών της ΕΕ καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο με 81.100 ευρώ. Ακολουθεί η Δανία με 67.600 και η Ιρλανδία με 58.700.
Στον αντίποδα, οι χαμηλότεροι μέσοι ετήσιοι μισθοί πλήρους απασχόλησης καταγράφηκαν στη Βουλγαρία με 13.500 ευρώ, στην Ουγγαρία με 16.900 ευρώ και φυσικά στην Ελλάδα με 17.000 ευρώ.
Ο δείκτης για τις αποδοχές, όπως σημειώνει η Eurostat, βασίζεται σε στοιχεία από τους εθνικούς λογαριασμούς και τις έρευνες εργατικού δυναμικού και έχει προσαρμοστεί, ώστε να εκφράζει τους μισθούς μερικής απασχόλησης σε ισοδύναμους πλήρους απασχόλησης.
Τι συμβαίνει με το πραγματικό εισόδημα;
Αξίζει να υπενθυμιστεί πως μεγάλη πτώση στη μισθολογική δυνατότητα των Ελλήνων ακόμη και κάτω από την αντίστοιχη των πολιτών της Βουλγαρίας διαπιστώνεται στη χώρα μας σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΕ (“Σχετική θέση του μέσου ωρομισθίου και εργαζόμενοι φτωχοί στην Ελλάδα”, Βλάσης Μισσός).
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι, στη διάρκεια των δεκαπέντε ετών που έχουν μεσολαβήσει από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα εμφανίζεται πλέον ως η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ των 27, μετά τη Βουλγαρία, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μετρούμενο σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης. Όμως, στην πραγματικότητα η θέση των Ελλήνων εργαζόμενων είναι ακόμη χειρότερη, αν μετρηθούν οι μισθοί που καταβλήθηκαν με αναγωγή στην αγοραστική δύναμη, με βάση μέτρησης το ωρομίσθιο.
Συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ των 27, η ελληνική οικονομία κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, υπολογισμένου σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν κανονικά, αλλά είναι κάτω από τον δείκτη φτώχειας του 2009.
Στη διάρκεια της δεκαπενταετούς περιόδου που μεσολάβησε από την κρίση του 2009, η χώρα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση στο ύψος των πραγματικών ωρομισθίων (-23,7%), με δεύτερη την Ουγγαρία (-15%). Σε μεγάλο βαθμό, η σχετική υποχώρηση του ωρομισθίου θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απόρροια αυτών των δύο αντίρροπων τάσεων.
Latest News
Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Στρατηγική επιλογή η προσέλκυση Ελλήνων της διασποράς
H προσπάθεια επαναπατρισμού των Ελλήνων της διασποράς αποτελεί μία επένδυση, που μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα για τη χώρα, σύμφωνα με τον Σπύρο Πρωτοψάλτη
Πώς θα γίνει ο επόμενος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για 15.000 θέσεις στο Δημόσιο
Ηλεκτρονικά και μόνο σε δύο εξεταστικά κέντρα, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ο επόμενος διαγωνισμός – Θα μπορεί να γίνει και με… ραντεβού
ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη η ψηφιακή εφαρμογή μητρώου δεξαμενών για βυτιοφόρα
Ποιοι είναι οι υπόχρεοι - Αφορά την απογραφή των δεξαμενών βυτιοφόρων Φορτηγών Ιδιωτικής ή Δημόσιας Χρήσης που διακινούν ενεργειακά προϊόντα
Νέος κατώτατος μισθός - Τι προβλέπεται για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Ο κατώτατος μισθός και ο αλγόριθμός υπολογισμού - Υπερψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ το νομοσχέδιο με 157 «ναι»
Με αλλαγές στη φοροαπαλλαγή για ενοίκια και φιλοδωρήματα ο νέος νόμος
Ποιες αλλαγές ενσωματώθηκαν στο φορολογικό νομοσχέδιο
Διπλό μπλόκο στις αδήλωτες πισίνες - Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
Απευθείας πρόσβαση της ΑΑΔΕ σε όλα τα στοιχεία του Κτηματολογίου με τις πισίνες και τους ιδιοκτήτες. Τα στοιχεία θα διασταυρωθούν με δηλώσεις και Ε9
Διχάζουν την κυβέρνηση οι περικοπές στις συντάξεις χηρείας – Τα σενάρια
Κρίσιμο θέμα για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας η αναζήτηση ή όχι της επιστροφής αναδρομικών ποσών
Τα οφέλη της ενοποίησης φορολογικών και τελωνειακών υπηρεσιών - Τι είπε ο Πιτσιλής
Ο κ. Πιτσιλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της αποτελεσματικής λειτουργίας των ελληνικών τελωνείων
Καταργείται η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για πωλητές λαϊκών αγορών
Με τη ρύθμιση αυτή, μειώνεται η γραφειοκρατία κατά τη διαδικασία ανανέωσης των αδειών λαϊκών αγορών
Συντάξεις αναπηρίας: Δικαίωμα επανεξέτασης όλων των αιτήσεων που απορρίφθηκαν το 2024
Οι δικαιούχοι σύνταξης θα λάβουν αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης που απορρίφθηκε