Με το δεξί ξεκίνησε η σεζόν για τα ελληνικά εσπεριδοειδή σε κύριες παραγωγικές περιοχές της χώρας, με τις τιμές παραγωγού να κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και την ζήτηση από τις αγορές να είναι αυξημένη.
Με θετικό πρόσημο ξεκίνησαν και οι εξαγωγές, με τις ποσότητες των πορτοκαλιών, που διακινήθηκαν μέχρι την 1η Νοεμβρίου να είναι αυξημένες κατά 43% και των μανταρινιών κατά 111%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Εξαγωγές: Καμπανάκι για κοπές και διακίνηση ακατάλληλων εσπεριδοειδών
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, η εξαγωγή πορτοκαλιών ξεκίνησε με 4.649 τόνους έναντι 3.247 τόνων πέρσι και μανταρινιών με 1.583 τόνους έναντι 752 τόνων.
Τα πρώτα μηνύματα προδιαγράφουν μια καλή χρονιά ποιοτικά και ποσοτικά, παρά τις επιμέρους μειωμένες αποδόσεις λόγω των καιρικών συνθηκών και της ανομβρίας
Τα πρώτα μηνύματα
Τα πρώτα μηνύματα προδιαγράφουν μια καλή χρονιά ποιοτικά και ποσοτικά, παρά τις επιμέρους μειωμένες αποδόσεις λόγω των καιρικών συνθηκών και της ανομβρίας.
Αυτή την περίοδο σχεδόν ολοκληρώνεται η σεζόν για τα καλοκαιρινά Βαλέντσια, η οποία αποτελεί την κύρια ποικιλία πορτοκαλιού στη Λακωνία, ενώ ξεκίνησαν και οι πρώτες κοπές για Ναβαλίνες και Νάβελ, καθώς και για τα μανταρίνια Κλημεντίνες σε Λακωνία και Αργολίδα.
Χαρακτηριστικά όπως λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΡΕΑ) Σπύρος Αντωνόπουλος, σε περιοχές του νομού όπου οι παραγωγοί μπόρεσαν να ποτίσουν τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα.
Αντίστοιχα, και στη Λακωνία, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, η συγκομιδή έχει ξεκινήσει με χαλαρούς ρυθμούς, με την παραγωγή να αναμένεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα. «Πέρσι οι πρώιμες ποικιλίες του Νοεμβρίου – Ιανουαρίου έφτασαν τους 15.000 τόνους, οι μεσαίες τους 10.000 τόνους και τα καλοκαιρινά Βαλέντσια τους 100.000 με 120.000 τόνους», επισήμανε.
Στην Αργολίδα οι τιμές παραγωγού για τα πορτοκάλια ξεκίνησαν στα 0,40 ευρώ/κιλό, ενώ στις κλημεντίνες η αντίστοιχη τιμή φτάνει τα 0,70 ευρώ/κιλό
Οι τιμές παραγωγού στα εσπεριδοειδή
Στη Λακωνία, οι τιμές στον παραγωγό για τη νέα εσοδεία (Ναβαλίνα και Νάβελ) φτάνει τα 0,35 ευρώ/κιλό, ενώ τα Βαλέντσια κινούνται από 0,20 ευρώ/κιλό έως 0,45 ευρώ/κιλό. Αντίστοιχα, τα μανταρίνια «πιάνουν» από 0,55 ευρώ/κιλό έως 0,60 ευρώ/κιλό.
Στην Αργολίδα οι τιμές παραγωγού για τα πορτοκάλια ξεκίνησαν στα 0,40 ευρώ/κιλό, ενώ στις κλημεντίνες η αντίστοιχη τιμή φτάνει τα 0,70 ευρώ/κιλό.
«Οι τιμές αυτές είναι περίπου στο επίπεδο των περσινών και πολύ καλύτερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», σημειώνει στον ΟΤ ο κ. Αντωνόπουλος, εκτιμώντας, παρά το γεγονός ότι η συγκομιδή βρίσκεται στο ξεκίνημα ότι «τα καλά ποιοτικά προϊόντα θα έχουν μια καλή πορεία».
«Χτύπημα» από τα αιγυπτιακά πορτοκάλια
Ανησυχία όμως υπάρχει από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές από τρίτες χώρες της ΕΕ, καθώς την περσινή σεζόν την καλή πορεία των ελληνικών και ευρωπαϊκών πορτοκαλιών ανέκοψαν τα αιγυπτιακά, τα οποία είχαν χαμηλή τιμή και χαμηλότερη ποιότητα.
Σοβαρά προβλήματα δημιούργησαν οι εισαγωγές φθηνών αιγυπτιακών πορτοκαλιών την περσινή σεζόν
«Αν και πέρσι ξεκινήσαμε καλά, το φινάλε δεν ήταν ανάλογο, το οποίο εξελίχθηκε άσχημα. Σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε στις αρχές Μαρτίου όταν ξεκίνησαν οι εισαγωγές αιγυπτιακών πορτοκαλιών στις χώρες της ΕΕ, οι οποίες συνοδεύτηκαν με υποτίμηση του αιγυπτιακού νομίσματος, πλήττοντας συγχρόνως και το ελληνικό πορτοκάλι», επισημαίνει ο κ. Αντωνόπουλος.
Έτσι, «όταν στη διεθνή αγορά τα αιγυπτιακά πορτοκάλια πουλήθηκαν σε τιμές που για εμάς δεν κάλυπταν ούτε το κόστος παραγωγής, βρεθήκαμε εκτός αγοράς και ενώ ξεκινήσαμε στα 0,40 ευρώ/κιλό, στη συνέχεια στα 0,20 ευρώ/κιλό δεν μπορούσαν να πουληθούν τα ελληνικά πορτοκάλια».
Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Αργολίδας και στην Ισπανία. «Οι Ισπανοί προσπαθούσαν να μπλοκάρουν τα φορτία στα λιμάνια. Όμως, τέτοιου είδους ζητήματα που δημιουργούν οι εισαγωγές από τρίτες χώρες δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να το λύσει κάθε ευρωπαϊκή χώρα μεμονωμένα. Χρειάζεται σε επίπεδο ΕΕ να υπάρξει η ίδια αντιμετώπιση, να γίνονται έλεγχοι, το πώς καλλιεργούνται, τι φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται κ.ά».
Η καλλιεργούμενη έκταση πορτοκαλιών στην ΕΕ το 2024/25 είναι ελαφρώς μικρότερη από ό,τι πριν από ένα έτος (-1%)
Ανάκαμψη για τα εσπεριδοειδή της ΕΕ
Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και την ευρωπαϊκή παραγωγή πορτοκαλιών τη σεζόν 2024/25. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Κομισιόν, η συνολική παραγωγή πορτοκαλιών στην ΕΕ το 2024/25 αναμένεται να ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και να φθάσει τα 6,1 εκατ. τόνους (αύξηση κατά 10% σε ετήσια βάση).
Αυτό, όπως επισημαίνεται, οφείλεται στην αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής στην Ισπανία (προβλέψεις προ των καταστροφικών πλημμυρών στη Βαλένθια), τη μεγαλύτερη πορτοκαλοπαραγωγό χώρα της ΕΕ χώρα. Αντίστοιχα, η παραγωγή στην Ιταλία αναμένεται επίσης να αυξηθεί, ενώ στην Πορτογαλία αναμένεται να ανακάμψει από τη δραστική μείωση του 2023.
Η αύξηση της παραγωγής πορτοκαλιών στην ΕΕ το 2024/25 μπορεί να αποδοθεί στις υψηλότερες αποδόσεις (1% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας αλλά 10% πάνω από την τελευταία περίοδο εμπορίας).
Από την άλλη πλευρά, η καλλιεργούμενη έκταση πορτοκαλιών στην ΕΕ το 2024/25 είναι ελαφρώς μικρότερη από ό,τι πριν από ένα έτος (-1%), αλλά πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας (+1%). Οι μεταβολές αυτές οφείλονται κυρίως στη μείωση της έκτασης στην γειτονική Ιταλία.
Ως αποτέλεσμα της υψηλότερης παραγωγής της ΕΕ φρέσκων πορτοκαλιών και μειωμένων πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές των φρούτων, η ανά κατά κεφαλήν κατανάλωση φρέσκων πορτοκαλιών αναμένεται να αυξηθεί σε 12,8 κιλά το 2024/25 (+2% σε ετήσια βάση).
Οι εισαγωγές της ΕΕ φρέσκων πορτοκαλιών αναμένεται να μειωθούν κατά 13% σε ετήσια βάση σε 0,87 εκατ. τόνους. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της παραγωγής της ΕΕ αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερες εξαγωγές (+21% σε ετήσια βάση).
Latest News
Είναι σε κρίση το ελαιόλαδο; – Τι απαντούν οι παραγωγοί [γραφήματα]
Οι μεγάλες ανησυχίες και οι προκλήσεις για το ελαιόλαδο - 4.208 παραγωγοί από 30 χώρες αξιολογούν τη φετινή παραγωγή
Η λαϊκή της Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια, στις καλύτερες αγορές τροφίμων του κόσμου
Τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να αγοράσει κανείς «υπέροχα τοπικά προϊόντα»
Το λάδι στην Κρήτη - Οι προϋποθέσεις για το μέλλον της ελαιοπαραγωγής
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τους σχεδόν 100.000 τόνους κατά μέσο όρο που παράγονται ετησίως στην Κρήτη οι 55.000 τόνοι εξάγονται σε μορφή χύμα
Κομισιόν: «Ιστορική συμφωνία» η συμφωνία με τις χώρες Mercosur
Μετά από δεκαετίες ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση η συμφωνία Κομισιόν με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (Mercosur)
Τσιάρας: Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα
Ο Κώστας Τσιάρας μίλησε σε εκδήλωση με θέμα «Θερμοκήπιο και καινοτομία. Καλλιεργώντας, επενδύοντας στο μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης»
Πίσω από non paper κρύβεται η υπό παραίτηση διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμές και ευρωπρόστιμο
Με ένα ανεπίσημο ενημερωτικό σημείωμα από πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ επιχειρείται να απαντηθούν οι μειωμένες πληρωμές σε κτηνοτρόφους
Πράσινο φως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη γεωργία και τα τρόφιμα
Το νέο συμβουλευτικό όργανο θα παρακολουθεί την υλοποίηση της έκθεσης του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ
Ζητείται ευρωπαϊκή στήριξη για πληγέντες αγρότες από την ξηρασία
Η οικονομική ανακούφιση για τους Έλληνες αγρότες στο επίκεντρο συνάντησης του βουλευτή της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλου – Δ. Τσιόδρα, ευρωβουλευτή της ΝΔ
Κέλλας: Κανένας κτηνοτρόφος δεν θα μείνει χωρίς στήριξη
Συνάντηση με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων του Ηρακλείου είχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας
Πώς κατανεμήθηκαν οι άδειες φύτευσης αμπέλου για το 2024 – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Αναλυτικά στοιχεία για την χορήγηση και κατανομή σε Περιφερειακό επίπεδο, των αδειών φύτευσης 2024 στο αμπέλι