Σε ιστορικό υψηλό θα διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη των ελληνικών τραπεζών κατά την εφετινή χρήση, με όχημα τη σημαντική ενίσχυση του επιτοκιακού εισοδήματος, που υποστηρίζεται από την ισχυρότερη του αναμενόμενου πιστωτική επέκταση, αλλά και τη συνεχή άνοδο των καθαρών εσόδων από προμήθειες.

Το καθαρό αποτέλεσμα της εφετινής χρήσης, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις των διοικήσεών τους, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 4,3 δισ. ευρώ, πάνω από τις αρχικές τους προβλέψεις, βάζοντας ψηλά τον πήχη για τις επόμενες χρήσεις.

«Ταύρος» η JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες – «Βλέπει» αποδόσεις άνω του 10%

Μετά την επικείμενη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους χρήματος κατά το πρώτο μισό του 2025, θα υπάρξουν αναπόφευκτα απώλειες στα έσοδα από τόκους και μένει να φανεί κατά πόσο θα εφαρμοστεί με επιτυχία ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη διατήρηση της κερδοφορίας σε αυτά τα επίπεδα.

Προϋπόθεση αποτελεί η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης των εργασιών των πιστωτικών ιδρυμάτων σε όλα τα επίπεδα:

  • Του ρυθμού ανόδου στο χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων

Η διατήρηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα γύρω από το 2%, σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων, που θα καταστήσει ελκυστικότερα τα χορηγικά προγράμματα των τραπεζών, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη ζήτηση για δάνεια το 2025.

  • Αύξηση των πωλήσεων τραπεζοασφαλιστικών και επενδυτικών προϊόντων

Η βελτίωση της ασφαλιστικής κουλτούρας εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, αυξάνοντας τις πωλήσεις προγραμμάτων της κατηγορίας, ενώ η συρρίκνωση των αποδόσεων στα προϊόντα σταθερού εισοδήματος εκτιμάται ότι θα στρέψει περισσότερους καταθέτες σε εναλλακτικές μορφές αποταμίευσης, που διατίθενται έναντι αμοιβής από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Εξάλλου, μέρος των απολεσθέντων έντοκων εσόδων θα καλυφθεί από τη διαχείριση του παθητικού των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, που σήμερα αντιπροσωπεύουν το 25% περίπου των υπολοίπων νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα μειωθούν, ενώ θα υπάρξει μπαράζ εκδόσεων νέων ομολόγων, που θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ακριβότερων τίτλων που διατέθηκαν την περίοδο του ακριβού χρήματος.

Τέλος, κέρδη θα έχουν οι τράπεζες από τις θέσεις αντιστάθμισης του επιτοκιακού κινδύνου που ανοίξει τους προηγούμενους μήνες.

Το μέρισμα

Η επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων της ερχόμενης χρονιάς είναι κρίσιμη για τους μετόχους των τραπεζών, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί η ανταμοιβή που θα λάβουν μέσω της διανομής των κερδών.

Μετά την ενεργοποίηση των σχεδίων ταχείας απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου, το πολύ σε μία δεκαετία από σήμερα, ο SSM δεν πρόκειται κατά τα φαινόμενα να φέρει αντιρρήσεις για την αύξηση του ποσοστού των κερδών που θα διανεμηθεί.

Στόχο είναι φέτος να κινηθεί μεταξύ 35% – 50%, ανάλογα με τον όμιλο και επί των κερδών του 2025 να φτάσει για όλους στο 50%, με την επιβράβευση να χορηγείται τόσο σε μετρητά, όσο και με επαναγορά ιδίων μετοχών.

Τα αποτελέσματα 9μήνου

Μέχρι στιγμής τρεις από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank, έχουν δώσει στη δημοσιότητα τις οικονομικές τους καταστάσεις γ΄ τριμήνου 2024, ενώ σήμερα θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις και η Alpha Bank.

Οι επιδόσεις τους στο εννεάμηνο του 2024 καταγράφονται ως ακολούθως:

Από το γ΄ τρίμηνο του έτους, στα μεγέθη του ομίλου ενοποιούνται και οι οικονομικές καταστάσεις της Ελληνικής Τράπεζας, μετά την απόκτηση ποσοστού 56% νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

Έτσι, το μέγεθος του ισολογισμού του προσεγγίζει πλέον τα 100 δισ. ευρώ, με 50 δισ. ευρώ δάνεια και 75 δισ. ευρώ καταθέσεις και την ακόλουθη κατανομή σε τρεις βασικές αγορές: Την Ελλάδα με 60% του ενεργητικού, την Κύπρο με 27% και τη Βουλγαρία με 11%.

Τα συνολικά κέρδη από τις θυγατρικές της Eurobank στο εξωτερικό, όπου έχει συστημική παρουσία σε Βουλγαρία και Κύπρο, ανήλθαν στο εννεάμηνο σε 498 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό κοντά στο 45% επί του συνολικού αποτελέσματός της.

Αναλυτικότερα, με την ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας, ο όμιλος εμφάνισε την υπό εξέταση περίοδο καθαρά έσοδα από τόκους ύψους 1,83 δισ. ευρώ, αυξημένα σε ετήσια βάση κατά 14,3%.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 450,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας, μετά την ενεργοποίηση από το 2025 του σχεδίου ταχύτερης απόσβεσης του DTC, που θα ολοκληρωθεί το 2033, αυξάνεται το ποσοστό διανομής των κερδών στο 50% ήδη από εφέτος έναντι αρχικής πρόβλεψης για 40%.

Για το σύνολο της χρονιάς αναθεωρήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίου, στη ζώνη του 17,5% έναντι 16,5% προηγουμένως.

Για τα επόμενα έτη, επισημάνθηκε στην παρουσίαση προς τους αναλυτές, ότι ο συγκεκριμένος δείκτης θα παραμείνει στο 15%, παρά τη μείωση των επιτοκίων.

Ώθηση στα μεγέθη του ομίλου θα δώσει η συγχώνευση με την Ελληνική Τράπεζα, λόγω των συνεργειών που θα αναπτυχθούν.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η άνοδος των καθαρών επιτοκιακών εσόδων στα 1,78 δισ. ευρώ, επίπεδα υψηλότερα κατά 9% σε ετήσια βάση.

Την ίδια περίοδο τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 313 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 15% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας για το σύνολο της χρονιάς αναμένεται να διαμορφωθούν, με βάση την επίσημη πρόβλεψη στα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ το ποσοστό διανομής τους θα ανέλθει σε 40% – 50%.

Η διοίκηση της τράπεζας έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο ταχύτερης απόσβεσης του DTC, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί to 2032 – 2033.

Η εφαρμογή του ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του σχεδιασμού της για αύξηση από το 2025 του ποσοστού διανομής των κερδών στο 50% και ενδεχομένως υψηλότερα στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

  • Η Πειραιώς εμφάνισε καθαρά κέρδη 881 εκατ. ευρώ, επίπεδα αυξημένα κατά 53% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η διαμόρφωση των καθαρών εσόδων από προμήθειες στα επίπεδα των 1,58 δισ. ευρώ, με την αύξησή τους σε ετήσια βάση να φτάνει το 7,5%.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος των καθαρών εσόδων από προμήθειες, που ανήλθαν σε 480 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 19% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2024.

Στο σύνολο της χρήσης τα καθαρά κέρδη του ομίλου αναμένεται να φτάσουν, με βάση τις νέες εκτιμήσεις της διοίκησής της, στα 1,13 δισ. ευρώ.

Εφόσον το ποσοστό διανομής ανέλθει στο 35%, που είναι ο στόχος του CEO Χρήστου Μεγάλου, η ανταμοιβή των μετόχων θα προσεγγίσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Για το 2025 στόχος είναι η επίτευξη καθαρής κερδοφορίας τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ και η διανομή να φτάσει στο 50%.

Όπως ανακοινώθηκε το DTC θα μηδενιστεί το 2034, με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις