Άνευ ετέρου, η επανεκλογή του Donald Trump είναι μια έκβαση που «αρέσει» στους επενδυτές, κυρίως δε σε όσους αρέσκονται στις μετοχικές αγορές.

Στις ΗΠΑ

Τούτο δε επιβεβαιώνεται τόσο σε θεωρητικό πλαίσιο, αναγνωρίζοντας ότι οι επικείμενες πολιτικές υπέρ γενναίας μείωσης εταιρικής φορολογίας και επιβολής δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα προϊδεάζουν για ισχυροποίηση των οικονομικών μεγεθών της πλειοψηφίας των αμερικανικών εισηγμένων, κάτι που με τη σειρά του ενδέχεται να αποτυπωθεί με ισχυρά κέρδη στις μετοχές τους˙

Όσο και σε εμπειρική προσέγγιση, μιας και από τα πρώτα λεπτά που εξασφαλίστηκε η εν λόγω εκλογική επικράτηση, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν, με τους αγοραστές να «σκουπίζουν» ό, τι μπορούσαν. Ενδεικτικά, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν μια από τις καλύτερες επιδόσεις της χρονιάς επιτυγχάνοντας παράλληλα νέα ιστορικά υψηλά. Ο S&P 500 είχε κερδίσει 2,53%, ο Nasdaq Comp. 2.95% και ο Dow Jones 30 3,57%, ενώ και η μικρή κεφ/ση υπεραπέδωσε με το +5,84% του Russell 2000.

Και μάλιστα, το θετικό κλίμα ενισχύεται από την εξαιρετική εικόνα στα θεμελιώδη των αμερικανικών εισηγμένων: ήδη, από τα 7/10 των εισηγμένων του S&P500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, το 78% εξ αυτών σημείωσε θετική έκπληξη στην κερδοφορία σε σχέση με την (ούτως ή άλλως αισιόδοξη) πρόβλεψη των αναλυτών (60% στον κύκλο εργασιών), ενώ και ο ρυθμός μεγέθυνσης της κερδοφορίας αγγίζει το +5,1% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2023, κάτι που αντιστοιχεί στην πέμπτη συνεχόμενη αύξηση του ρυθμού αυτού (ο αντίστοιχος ρυθμός αύξησης των εσόδων αγγίζει το 4,3%).

Στην Ευρώπη

Τα πράγματα στις υπόλοιπες χρηματαγορές του κόσμου δεν ήταν τα ίδια. Μολονότι το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό, η ένταση των τοποθετήσεων είναι προφανώς μετριασμένη.

Ειδικότερα στην Ευρώπη και με γνώμονα την πιθανή επιβάρυνση από τους αμερικανικούς δασμούς στα εξαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα (κυριώς τροφίμα), ο σκεπτικισμός επανήλθε. Οίκοθεν νοείται πως η διστακτικότητα έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, καθώς οι ενδεικτικοί δείκτες DAX40 και Eurostoxx50 βρίσκονται στα ιστορικά τους υψηλά, ενώ υπενθυμίζεται ότι η μεσοπρόθεσμη πορεία καταλύεται από δύο βασικές παραμέτρους, όχι τόσο άμεσα σχετιζόμενες με την εκλογή του Trump: τη συνέχιση (ή όχι) των μειώσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ και την πιθανή εν καιρώ εκκίνηση ενός μηχανισμού χρηματοδότησης, μετά τη γνωστή «έκθεση του Draghi».

Στη Λεωφόρο Αθηνών

Τα προαναφερθέντα ευρήματα επεκτείνονται και στην εγχώρια αγορά, η οποία δύσκολα θα μπορούσε να αυτονομηθεί.

Η γενικότερη εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι άριστη, καθώς μετά από ένα ισχυρό ράλι 18 μηνών, αρχής γενομένης τον Οκτώβριο του 2022, έχουμε αφήσει πίσω μας άσχημες αναμνήσεις, έχουμε κατακτήσει πολυετή υψηλά επίπεδα (με εντελώς διαφορετικές κεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζικές μετοχές), έχουμε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στο αξιόχρεο της χώρας με το βλέμμα σε ενδεχόμενη αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου το 2025 κ.α.

Σε επίπεδο Δεικτών, το ανοδικό διάγραμμα του Γενικού μπορεί να επεξηγήσει εν μέρει την άριστη συγκυρία.

Προσέτι, δεν πρέπει να συγχέεται η βραχυπρόθεσμη πλαγιολίσθηση που διανύει το Χρηματιστήριο με τη μεσοπρόθεσμη ανοδική του εικόνα.

Ομολογουμένως, η έλλειψη βασικής κατεύθυνσης, η μέτρια έως χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα πολλών αλλεπάλληλων συνεδριάσεων και η υποτίμηση πολλών -και συνήθως αξιοπρεπέστατων- τίτλων τείνει να εκνευρίζει, ή ακόμα και να απογοητεύει τους εμπλεκομένους.

Κι όμως, είναι έως και απαραίτητη μια περίοδος όπου «χωνεύονται» κάποια σημαντικά νέα επίπεδα, όπου ανταλλάσσονται μετοχές, αναδιαρθρώνονται χαρτοφυλάκια και αναζητούνται οι επόμενοι πρωταγωνιστές.

Εξάλλου, οι βασικοί παράγοντες που δικαιολογούν αφενός την έως τώρα άνοδο του Χρηματιστηρίου, αφετέρου τη συνέχιση αυτής, στέκουν ως έχουν.

Επομένως, ακόμα και τώρα, το πλαγιοκόπημα οφείλεται μάλλον σε έλλειψη αγοραστικής δύναμης, παρά σε ρευστοποιήσεις όσων επιζητούν την αποεπένδυση από το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Τέλος, η ακαριαία ανοδική αντίδραση του ΓΔ από τη ζώνη των 1380 μονάδων επισημαίνει και την αξία της διαγραμματικής στήριξης, με διττό κέρδος: τη συντήρηση της ανοδικής τάσης που μπορεί εν καιρώ να οδηγήσει σε νεότερα υψηλά πέριξ των 1600 μονάδων, και το καθαρό σημείο εξόδου σε περίπτωση που το ανοδικό σενάριο δεν ευδοκιμήσει.

Ειδική μνεία στον χρονισμό. Η χρονική ταύτιση της ανοδικής αντίδρασης από τις 1380 του ΓΔ (βλέπε και 1150 του Τραπεζικού Δείκτη) με τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών πρέπει να μας αφήσει υποψιασμένους, υπό την έννοια ότι οι αγοραστές ίσως παρέτειναν την (επαν)εμφάνισή τους έως εκείνο το χρονικό σημείο, ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κάποια αρνητική έκπληξη.

Ο Συμεών Μαυρουδής είναι Διαχειριστής Α/Κ και ιδιωτικών χαρτοφυλακίων στη Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Experts |

Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις

Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό