Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχουν στο σπίτι τις βασικές προμήθειες για την περίπτωση πολέμου ή άλλης μεγάλης κρίσης, συνιστά νέα έκθεση που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έκθεση των 165 σελίδων για την πολιτική και στρατιωτική ετοιμότητα της ΕΕ συντάχθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο υπό την ιδιότητά του ως ειδικός σύμβουλος της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ευρωπαϊκή Ενωση: Μπροστά σε νέα κρίση η ΕΕ – Οι εσωτερικές διαφωνίες και η επιστροφή Τραμπ

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ένωση δεν ήταν έτοιμη ούτε για την πανδημία Covid-19 ούτε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και πρέπει να αλλάξει στάση «από την αντίδραση στην προληπτική ετοιμότητα» για ενδεχόμενο νέας κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η ΕΕ θα πρέπει να συστήσει τους πολίτες να συγκεντρώσουν τις βασικές προμήθειες ώστε να είναι αυτάρκεις για διάστημα τουλάχιστον 72 ωρών σε περίπτωση ανάγκης, προτείνει η έκθεση.

Συνιστά μάλιστα στις χώρες-μέλη να προχωρήσουν σε κατευθυντήριες γραμμές για τα εφόδια πρώτης ανάγκης και τις εκκενώσεις περιοχών και να ενημερώσουν τους πολίτες για το πώς θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, μεταξύ άλλων.

Η έκθεση επικαλείται τα ευρήματα δημοσκόπησης για το ποια είδη είναι απαραίτητα σε περίπτωση ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα, φακός και ραδιόφωνο με μπαταρία.

Στην αρχή της επιδημίας Covid-19, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο άρχισαν ξαφνικά να αγοράζουν είδη πρώτης ανάγκης σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ελλείψεις.

Το βλέμμα στη Ρωσία

Η έκθεση αφορά μια μεγάλη γκάμα έκτακτων αναγκών, από στρατιωτικά πλήγματα μέχρι κυβερνοεπιθέσεις και  φυσικές καταστροφές.

Το κείμενο ωστόσο δίνει έμφαση στους κινδύνους της ρωσικής επιθετικότητας.

«Δεν έχουμε ξεκάθαρο πλάνο για το τι θα πράξει η ΕΕ σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας εναντίον χώρας-μέλους» γράφει η έκθεση.

«Η απειλή του πολέμου που εγκυμονεί η Ρωσία στις ευρωπαϊκές δυνάμεις ασφάλειας μάς αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα ως κεντρικό στοιχείο της ετοιμότητάς μας, χωρίς να υποβαθμίζουμε την ανάγκη προετοιμασίας για άλλες μείζονες απειλές».

Η έκθεση σημειώνει ότι, παρόλο που η απειλή επιθετικότητας γίνεται αισθητή κυρίως στους γείτονες της Ρωσίας, ενδεχόμενη επίθεση εναντίον οποιασδήποτε χώρας-μέλους θα επηρέαζε και τις 27 χώρες του μπλοκ.

«Η εδαφική ακεραιότητα και πολιτική ανεξαρτησία οποιασδήποτε χώρας-μέλους συνδέεται αναπόφευκτα με τις άλλες χώρες-μέλη και την ΕΕ ως σύνολο» λέει η έκθεση.

Τονίζει δε ότι η ενδυνάμωση των πολιτών θα πρέπει να βρίσκεται στον «πυρήνα» των σχεδίων ετοιμότητας και ότι η Ένωση πρέπει να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να ενθαρρύνει την αυτάρκεια.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Συρία: Ρωσία, Ιράν και Τουρκία επιχειρούν μεσολάβηση και μιλούν για διάλογο κυβέρνησης-αντιπολίτευσης
Επικαιρότητα |

Συρία: Ρωσία, Ιράν και Τουρκία επιχειρούν μεσολάβηση και μιλούν για διάλογο κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Συρία – Ο κυβερνητικός στρατός φαίνεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει την προέλαση των ανταρτών προς την πρωτεύουσα Δαμασκό