Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών βρίσκονται λογαριασμοί Ρώσων πολιτών, τους οποίους η UBS ανέλαβε όταν αγόρασε την Credit Suisse, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Οι πηγές οι οποίες δεν κατονομάζονται αναφέρουν ότι η αμερικανική υπηρεσία επιβολής κυρώσεων, OFAC, έστειλε επιστολή στην ελβετική τράπεζα ως μέρος αυτής της έρευνας, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις.

Η OFAC, ή το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων, η πιο ισχυρή υπηρεσία κυρώσεων στον κόσμο, έγραψε στην UBS τις τελευταίες εβδομάδες.

Η έρευνα αφορά Ρώσους πελάτες της Credit Suisse για τους οποίους η UBS είναι τώρα υπεύθυνη μετά τη διάσωση του δανειστή, είπαν δύο από τα άτομα.  Η UBS επιδιώκει να περιορίσει τυχόν πιθανές συνέπειες από τα ερωτήματα της OFAC αποκλείοντας ύποπτα χρήματα και παροπλίζοντας τους λογαριασμούς για να αποφύγει την απειλή κυρώσεων, είπε μία από τις πηγές.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις κυρώσεις ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, επιβάλλοντας περιορισμούς για να περιορίσουν τις δραστηριότητες εθνών όπως η Ρωσία και το Ιράν.

UBS: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη – Η προειδοποίηση για εκλογές ΗΠΑ και τα επιτόκια

Ο χειρισμός των ρωσικών χρημάτων γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος, αφού οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι ανέπτυξαν ένα άνευ προηγουμένου δίκτυο κυρώσεων ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ενώ ο Αμερικανός αξιωματούχος επαίνεσε την UBS για τη συνεργασία, μία από τις άλλες πηγές είπε ότι έγινε σαφές ότι η αποτυχία αντιμετώπισης του προβλήματος θα μπορούσε να τιμωρηθεί. Οι ρυθμιστικές αρχές στην Ελβετία εξετάζουν εξονυχιστικά τον τρόπο με τον οποίο η UBS χειρίζεται πελάτες της Credit Suisse και τις πολιτικές της τράπεζας κατά του ξεπλύματος χρήματος, καθώς ανησυχούν ότι η ελβετική τράπεζα μπορεί να καταλήξει σε επικίνδυνους πελάτες, ανέφερε το Reuters.

Τα προβλήματα της UBS

H UBS με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Σέρτζιο Ερμότι εξετάζει τα βιβλία της Credit Suisse, και «ξεφορτώνεται» ανεπιθύμητους πελάτες και περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη Ρωσία, είπε ένας από τους ανθρώπους.

Για εκείνους που παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις, όπως μια τράπεζα που χειρίζεται μια πληρωμή για ένα άτομο υπό κυρώσεις, θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο.

Δεν είναι σαφές πόσα προβληματικά χρήματα ρωσικής προέλευσης υπάρχουν τώρα στην UBS. Το 2022, ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse αποκάλυψε ότι το 4% των χρημάτων που διαχειριζόταν η τράπεζα αφορούσε Ρώσους πελάτες – που αντιστοιχεί σε περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια .

Ένα από τα κύρια παράπονα της Ουάσιγκτον είναι ότι η Ελβετία δεν έχει νόμο που να απαιτεί να δηλώνεται η πραγματική ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων, όπως ένα διαμέρισμα ή μια εταιρεία. Αυτό θα καθιστούσε σαφές, για παράδειγμα, πότε ο ιδιοκτήτης υπόκειται σε κυρώσεις, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Αυτό το άτομο είπε ότι η OFAC ήταν απογοητευμένη από την αποτυχία της Ελβετίας να δράσει και ότι υπήρχε φόβος ότι η χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διοχέτευση παράνομης χρηματοδότησης όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά και για χώρες όπως το Ιράν.

Το άτομο είπε ότι αυτές οι ανησυχίες επικεντρώθηκαν κυρίως σε μικρότερες ιδιωτικές ελβετικές τράπεζες, όπου υπήρχε η υποψία ότι οι δικηγόροι κρύβουν την πραγματική ταυτότητα των ιδιοκτητών για να μετακινήσουν χρήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ολαφ Σολτς: Πιθανή η απόκτηση ποσοστού στη μονάδα χάλυβα του ομίλου Thyssenkrupp
Διεθνή |

Απόπειρα διάσωσης της Thyssenkrupp - «Δεν αποκλείω την απόκτηση μεριδίου» λέει ο Ολαφ Σολτς

Συνάντηση του Ολαφ Σολτς τη Δευτέρα με εκπροσώπους του προβληματικού τομέα χάλυβα της Γερμανίας - Στόχος η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και του ασιατικού ανταγωνισμού