
Τεράστια είναι η ζήτηση σε τραπεζικά ομόλογα.
Τα τραπεζικά ομόλογα που εκδίδουν οι συστημικοί όμιλοι θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της στρατηγικής των διοικήσεων των συστημικών ομίλων.
Πώς ξεκλείδωσαν τα τραπεζικά ομόλογα
Οι εκδόσεις ξεκλείδωσαν… και θα συνεχίσουν να εντείνονται με υψηλούς ρυθμούς καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν πιάσει ένα χρόνο νωρίτερα τους τελικούς στόχους για τους δείκτες MREL. Με τα τραπεζικά ομόλογα, όπως αναφέρουν αναλυτές, οι συστημικοί όμιλοι θα αξιοποιούν τις ευκαιρίες στο νέο περιβάλλον φθηνότερου χρήματος που σταδιακά διαμορφώνεται στην ευρωζώνη.
Η υποχώρηση του κόστους δανεισμού, ως αποτέλεσμα τόσο της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, όσο και της βελτίωσης του αξιόχρεού τους από τους οίκους αξιολόγησης, που έχει συμβάλει καθοριστικά στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης, επιτρέπει την εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού.
Άγγιξαν το 1 δισ. τα κέρδη 9μήνου της ΕΤΕ -Τι είπε ο Μυλωνάς για το placement
Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις τους να υλοποιήσουν με άνεση το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων, το οποίο από εδώ και στο εξής θα έχει τρεις κεντρικές στοχεύσεις:
- Πρώτον, τη μείωση των εξόδων για τόκους
- Δεύτερον, τη διατήρηση επαρκών buffers που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα για την υλοποίηση της σχεδιαζόμενης πιο γενναιόδωρης μερισματικής πολιτικής
- Τρίτον, την αύξηση της συμμετοχής των πράσινων ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό τους
Μείωση επιτοκίων
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, κατά τη διετία διαμόρφωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων στα υψηλά τους, οι τίτλοι της κατηγορίας senior preferred που διέθεσαν οι τράπεζες είχαν κουπόνια της τάξης του 6% – 7% τουλάχιστον.
Όσο λοιπόν, δεν προχωρούν σε πρόωρες αποπληρωμές τους, τόσο θα επιβαρύνεται το επιτοκιακό τους αποτέλεσμα στις επόμενες χρήσεις.
Κι αυτό σε μία περίοδο που τα έντοκα έσοδα από το υφιστάμενο απόθεμα δανείων, το οποίο αποτελείται στην πλειονότητά του από προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου, ούτως ή αλλιώς θα βρεθούν υπό πίεση.
Μπορεί ένα μέρος των απωλειών να αναπληρωθεί από τους αναμενόμενους υψηλότερους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό.
Απαραίτητη είναι και η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των ομολόγων που υποχρεωτικά πρέπει να τηρούν στο παθητικό τους.
Η κίνηση της Εθνικής
Επιπλέον, στο πλαίσιο των κανόνων ESG, μετράται πλέον και αξιολογείται από τον επόπτη η χρήση των κεφαλαίων που αντλούνται. Ως εκ τούτου θα αυξηθούν οι εκδόσεις green ομολόγων.
Σε αυτή τη λογική, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε χθες σε νέα έκδοση πράσινου ομολόγου 6ετούς διάρκειας, αντλώντας 650 εκατ. ευρώ, με την υπερκάλυψή της να φτάνει τις 5,4 φορές, μιας και η ζήτηση ξεπέρασε τα 3,5 δισ. ευρώ.
Το κουπόνι διαμορφώθηκε περί το 3,53%, περίπου 30 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το αρχικό guidance.
Με αυτήν την έκδοση η τράπεζα κάλυψε από σήμερα τον τελικό στόχο για το δείκτη MREL του 2026.
Οι δείκτες σήμερα
Οι επιδόσεις των υπόλοιπων τραπεζών σε αυτόν τον τομέα καταγράφηκαν στις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2024 τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα:
Alpha Bank
Ο δείκτης MREL διαμορφώθηκε στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου σε 30,72% πολλές μονάδες βάσης πάνω από τον τελικό στόχο του 28,27% που έχει τεθεί για το 2026.
Η τράπεζα μετά την άντληση 2,2 δισ. ευρώ περίπου τη διετία 2023 – 2024 δεν χρειάζεται να προχωρήσει άλλες εκδόσεις ομολόγων μέσα στην επόμενη χρήση.
Ωστόσο, θα συνεχίσει σε τακτική βάση τη διάθεση νέων τίτλων, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της.
Eurobank
Στο τέλος εννεαμήνου 2024 ο δείκτης MREL της τράπεζας βρισκόταν στο 29%, 100 μονάδες βάσης πάνω από τον τελικό στόχο του 2026.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο προχώρησε στην έκδοση πράσινου senior preferred ομολόγου, αντλώντας 850 εκατ. ευρώ και αυξάνοντας το σχετικό χαρτοφυλάκιο στα 3,5 δισ. ευρώ.
Το κουπόνι της έκδοσης ανήλθε σε 4%, ενώ η υπερκάλυψή της έφτασε τις 5,4 φορές.
Πειραιώς
Έχει ήδη πιάσει τον τελικό στόχο ως προς το δείκτη MREL μετά από διαδοχικές εκδόσεις ομολόγων εντός του 2024.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου διαμορφωνόταν σε 29,1% έναντι 27,9% που έχει τεθεί ως ελάχιστο όριο για την Πρωτοχρονιά του 2026.
Το τελευταία πράσινο ομόλογο διατέθηκε τον Ιούλιο με την άντληση 650 εκατ. ευρώ, με την απόδοση θα διαμορφώνεται σε 4,63% και την υπερκάλυψη να φτάνει τις 8,2 φορές.


Latest News

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

JP Morgan για ΟΠΑΠ: Στα 22,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή
Μετά από μια πολύ ισχυρή χρονιά το 2024, ο ΟΠΑΠ ξεκινά με ακόμη ένα δυνατό τρίμηνο σημειώνει η JP Morgan για τον ΟΠΑΠ

Στο 1,5 δισ. τα έσοδα της Metlen για το α΄ τρίμηνο - Το ορόσημο του Λονδίνου
«Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη METLEN στο Λονδίνο», τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος