Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και το ανθρώπινο δυναμικό είναι τα δύο πιο βασικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με τα όσα είπε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, κατά την ομιλία της στην 8η Διάσκεψη της ΕΕΝΕ.
«Αλλάζουν δεξιότητες που χρειάζονται οι εργαζόμενοι. Αλλάζουν τα επαγγέλματα. Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπως και οι εργασιακές σχέσεις τόνισε με νόημα η υπουργός Εργασίας.
Φλωρίδης στην ΕΕΝΕ: Στόχος να υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις σε 630 ημέρες το 2027
Η ίδια σημείωσε ότι «Στόχος είναι να μειώνουμε τη γραφειοκρατία», ενώ υπενθύμισε πως «Ο ΕΦΚΑ έγινε e-ΕΦΚΑ για να βγαίνουν πιο γρήγορα οι συνταξεις». Και πρόσθεσε ότι «Μας ρωτούν για επικουρικές συντάξεις. Η ψηφιοποίηση συμβάλει στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών».
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην Ψηφιακή κάρτα εργασίας, το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο όπου θα προκύπτει ο πραγματικός χρόνος εργασίας σε σχέση με τις αμοιβές, ενώ θα υπάρξει και λειτουργία του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεν.
«Η στρατηγική μας προβλέπει μετασχηματισμό» είπε η κα Κεραμέως για να προσθέσει με νόημα «Το ίδιο ισχύει και στο ανθρώπινο δυναμικό». Παράλληλα η υπουργός Εργασίας έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 55% έχει βασικές ψηφιακές δυνατότητες και «στόχος είναι να πάμε το 2030 στο 80%.
Ακολούθως, η κα Κεραμέως είπε ότι μέσα από τα προγράμματα του υπουργείου περί τις 300.000 άνθρωποι έχουν κατρτιστεί και ο στόχος είναι οι 500.000.
Επιπλέον, η υπουργός είπε ότι ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά «μέσα από τις σχολές της ΔΥΠΑ», προσθέτοντας ότι 1 στους 4 αποφοίτος πανεπιστηίου κατευθύνθηκε σε κατάρτιση για να αποκτήσει τις δεξιότητες που του λείπουν.« Να δώσουμε σημασία σε αυτόν τον πυλώνα» σημείωσε με νόημα η κα Κεραμέως, προσθέτοντας ότι «Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάριτση είναι η απάντηση» στις σύγχρονες προκλήσεις.
Για αυτό και ανέφερε: «Οι δυνατότητες ψηφιακού μετασχηματισμού είναι πολύ μεγάλες», ενώ παράλληλα επισήμανε πως σε περίπτωση λάθος χειρισμού τότε «Η τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει ανισότητες».
Τέλος, συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει «Διαρκής προσαρμογή του θεσμικού πλαισίο» ώστε να «είναι πιο ευέλικτο με επίκεντρο την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων».
Latest News
Kαρόκης (MSD Ελλάδας): 1,2 δισ. ευρώ η δημοσιονομική επιβάρυνση από τo claw back στο φάρμακο
Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις επιστροφές, τόνισε ο Αντώνης Καρόκης της MSD Ελλάδας
«Μεγάλος ασθενής» η βιομηχανία στην Ευρώπη - «Σβήνουν» χιλιάδες θέσεις εργασίας λόγω ενεργειακού κόστους
Η βιομηχανία στην ΕΕ αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα για ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ και την Κίνα
Τι ζητά η βιομηχανία για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο - Ο Χατζημηνάς στο 4ο OT FORUM
Το ζήτημα της επαναβιομηχάνισης θα θέσει στο 4o OT FORUM ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ Κρίστιαν Χατζημηνάς - Το debate με τον Τάκη Θεοδωρικάκο
«Έπεσε» 7,9% ο τζίρος στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο
Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Σεπτεμβρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2024, παρουσίασε αύξηση 5,6%
Ήπια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο - Στα 4,1 δισ. ευρώ το έλλειμμα ισοζυγίου
Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία του ΙΟΒΕ, σημειώθηκε άνοδος εισαγωγών 9,6%, έναντι σταθερότητας πέρυσι