
Στις δέκα εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εστιάζει νέα ανάλυση του Economist, καθώς θα μπορούσαν να φέρουν νέους κινδύνους.
Ακόμη και πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο κόσμος ήταν ασταθής, με τους πολέμους να μαίνονται στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων. Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να ανατρέψει την αμερικανική εξωτερική πολιτική, αλλά δεν θα αναλάβει καθήκοντα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, ενώ την ίδια ώρα, η εξουσία της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν συρρικνώνεται.
ΗΠΑ: Τι προοιωνίζεται η επιλογή Ρούμπιο για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ
Αυτό, κατά τον Economist, δημιουργεί μια περίοδο «κενού», την οποία οι «αντίπαλοι» των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν. Παρά τις διαφορές τους, οι ομάδες του Μπάιντεν και του Τραμπ πρέπει να συνεργαστούν.
Η ομάδα του Τραμπ
Οι αρχικοί διορισμοί του Τραμπ υποδηλώνουν ότι η εξωτερική του πολιτική θα είναι πράγματι ριζοσπαστική. Ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Μάικ Βαλτς, οι επιλογές του για τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας, μπορεί να ακούγονται συντηρητικοί, αλλά είναι εκεί που είναι επειδή έχουν υιοθετήσει θέσεις Τραμπ.
Ο νέος τσάρος του εμπορίου μπορεί να είναι ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, ένας υπέρμαχος του προστατευτισμού που θέλει να ξεκινήσει έναν νέο δασμολογικό πόλεμο. Επίσης, το Πεντάγωνο θα διοικείται από έναν αρχάριο που θέλει να αντιτεθεί στο βαθύ κράτος.
Την ίδια ώρα, ο Τραμπ φαίνεται ότι θέλει να λάβει αντισυμβατικές συμβουλές, την ώρα όμως που το προσωπικό του δεν έχει ακόμη υπογράψει κανόνες σχετικά με τη χρήση ασφαλών επικοινωνιών και αγνοεί τον κανόνα ότι μια νέα διοίκηση απέχει από τις ξένες συναλλαγές μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά της.
Οι ενέργειες των «άλλων»
Κατά τον Economist, αυτό το κενό μέχρι την αλλαγή τη αμερικανικής διοίκησης θα μπορούσε να φέρει γεγονότα πολύ γρήγορα. Μερικά από αυτά, βέβαια, είναι ευπρόσδεκτα, όπως ότι πολλές χώρες αυξάνουν ξαφνικά τις αμυντικές δαπάνες τους.
Άλλα, άλλα μπορεί να είναι ύποπτα, όπως εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν κλιμακώσει την επίθεσή του για να προσπαθήσει να πάρει περισσότερα ουκρανικά εδάφη πριν ξεκινήσουν οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Το Ισραήλ μπορεί να κλιμακώσει στη Γάζα, στον Λίβανο και όχι μόνο, ελπίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα την αφήσει να προχωρήσει μέχρι το Ιράν, ενώ η Κίνα μπορεί να ερευνήσει για να δει πόσο μπορεί να εκφοβίσει για την Ταϊβάν ή τις Φιλιππίνες χωρίς να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση.
Συνεργασία
Κατά τον Economist, οι δύο διοικήσεις πρέπει να συνεργαστούν, καθώς εάν ο Τραμπ φτάσει στο Οβάλ Γραφείο με μια καταστροφή στην Ουκρανία, μια κόλαση στη Μέση Ανατολή και τα κινεζικά πλοία να αλωνίζουν, η δουλειά του θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Επομένως, και οι δύο ομάδες θα πρέπει να συμφωνήσουν και να διατυπώσουν ένα κοινό πλαίσιο για την «περίοδο της κουτσής πάπιας» (lame-duck period).
Οι μελλοντικοί ιστορικοί μπορεί να περιγράψουν τις επόμενες δέκα εβδομάδες ως τη στιγμή που η Αμερική μεταπήδησε από τον διεθνισμό της περιόδου μετά το 1945 σε μια νέα και πιο απομονωτική εξωτερική πολιτική, καταλήγει ο Economist.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια