
Στο μισό από τα επίπεδα ρεκόρ κατρακυλούν οι τιμές στο ελαιόλαδο στη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα στον κόσμο, την Ισπανία, με τους εκπροσώπους της ισπανικής αγοράς να εκτιμούν ότι «μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του κλάδου φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της».
Η παρατεταμένη περίοδος ακραίων καιρικών συνθηκών και ξηρασίας στη Νότια Ευρώπη επηρέασε σοβαρά τη συγκομιδή της ελιάς τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα ένα ιλιγγιώδες ράλι τιμών που συγκλόνισε τόσο τους εκπροσώπους του κλάδου όσο και τους καταναλωτές.
Ελαιόλαδο: Σε κρίσιμη καμπή η παραγωγή – Πιέσεις στις τιμές
Το γεγονός ότι η Ισπανία κατέχει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, την καθιστά πρωταγωνιστή στην αγορά για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν σημαντικά βελτιωμένες συγκομιδές την περίοδο 2024-2025, ιδιαίτερα σε βασικές χώρες παραγωγής όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τυνησία
Ταυτόχρονα, οι ελλειμματικές συγκομιδές σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου τα τελευταία δύο χρόνια, ώθησε τη βιομηχανία σε κατάσταση κρίσης, ενώ φούντωσαν οι προβλέψεις για το ενδεχόμενο μιας επισιτιστικής κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ενδεχόμενο για έλλειψη ελαιολάδου αλλά και οι υψηλές τιμές πώλησης στο ράφι, προκάλεσε ακόμη και έξαρση της εγκληματικότητας στα ισπανικά σούπερ μάρκετ.
Ωστόσο, έκτοτε οι τιμές μειώθηκαν, καθώς οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν σημαντικά βελτιωμένες συγκομιδές την περίοδο 2024-2025, ιδιαίτερα σε βασικές χώρες παραγωγής όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τυνησία. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις η ισπανική παραγωγή αναμένεται να αγγίξει τους 1,3 εκατ. τόνους, από τους 680.000 τόνους της περασμένης σεζόν
Η κρίση στο ελαιόλαδο τελείωσε;
«Παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα δεν θα ήταν απολύτως ακριβές να πούμε ότι η κρίση έχει τελειώσει», δήλωσε στο CNBC ο Miguel Ángel Guzmán, επικεφαλής πωλήσεων της Deoleo, της μεγαλύτερης πολυεθνικής εταιρεία επεξεργασίας ελαιολάδου
«Εξακολουθούμε να διανύουμε μια φάση έντασης στις τιμές του ελαιολάδου, ειδικά στα λάδια υψηλότερης ποιότητας, όπως το Έξτρα Παρθένο», είπε ο Guzmán, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμη κάποια αβεβαιότητα στην αγορά ενόψει της συγκομιδής της ελιάς για την περίοδο 2024-2025.
«Ωστόσο, οι προοπτικές είναι θετικές για τους επόμενους μήνες, καθώς η αγορά αναμένεται να αρχίσει να σταθεροποιείται και η κανονικότητα αναμένεται να αποκατασταθεί σταδιακά καθώς προχωρά η νέα συγκομιδή και αυξάνεται η προσφορά», σημείωσε ο Guzmán.
Τέλεια καταιγίδα προκλήσεων
Η Deoleo, περιέγραψε μια τέλεια καταιγίδα προκλήσεων, επισημαίνοντας ότι το καλοκαίρι ήταν «μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του κλάδου», τονίζοντας την ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση του ελαιοκομικού κλάδου.
Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ισπανική Ανδαλουσία διαμορφώθηκαν στα 6 ευρώ (6,33 $) ανά κιλό στις 6 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Expana, μια εταιρεία πληροφοριών αγοράς που εστιάζει στη γεωργία και τα τρόφιμα. Αυτό είναι μειωμένο κατά περίπου 19% σε μηνιαία βάση και σχεδόν 35% από το υψηλό ρεκόρ των 9,2 ευρώ τον Ιανουάριο.
Πότε θα χαλαρώσουν οι τιμές στο ελαιόλαδο
Η μείωση των τιμών παραγωγού στην Ισπανία αναμένεται να ξεκινήσει μεταξύ Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι «οι καιρικές συνθήκες και οι συνθήκες συγκομιδής θα παραμείνουν σταθερές τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε ο Guzmán, προσθέτοντας ότι «οι ενδείξεις δείχνουν ότι εάν όλα εξελιχθούν κανονικά, ειδικά εάν οι βροχές συνεχίσουν να ευνοούν την παραγωγή, θα μπορούσαμε να δούμε μια πτωτική τάση στις τιμές όλο το 2025».
Σύμφωνα με την ισπανική πολυεθνική Deoleo, οι τιμές του ελαιολάδου θα πρέπει να μειωθούν σε περίπου 5 ευρώ ανά λίτρο, μια απότομη πτώση από τα υψηλά των 9 σε 10 ευρώ, που είχε γίνει ο κανόνας στα ισπανικά σούπερ μάρκετ φέτος. «Αυτή η τιμή θα ήταν λογική σε ένα πλαίσιο αυξημένης παραγωγής, η οποία θα αμβλύνει τις εντάσεις στην αγορά και θα διευκόλυνε τη σταδιακή εξομάλυνση των τιμών μετά από μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αστάθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Guzmán.


Latest News

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Πληρώθηκαν 119,1 εκατ. ευρώ σε 110.868 παραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται

Σπάνε τα ρεκόρ στις εξαγωγές τα ακτινίδια - Συνεχίζονται οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από Αίγυπτο
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά μέχρι και τις 17 Απριλίου 2025 - Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι εξαγωγείς

Καταβλήθηκαν ενισχύσεις de minimis ύψους 18,2 εκατ. ευρώ
Πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενισχύσεις de minimis σε αγρότες της Αττικής, Έβρου, Ημαθίας, Λάρισας, Πέλλας, Καβάλας, Κοζάνης και Φλώρινας

Πήραν ΦΕΚ τα ποσά για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε κριθάρι, σιτάρι και αραβόσιτο
Ποιες συνδεδεμένες ενισχύσεις θα καταβληθούν στο δεύτερο πακέτο των πληρωμών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ

Επιστροφή 15,9 εκατ. ευρώ σε αγρότες του ΕΦΚ από την ΑΑΔΕ
Η νέα απλοποιημένη διαδικασία πληρωμής, τόσο για αυτή τη δόση όσο και για τις επόμενες, πραγματοποιείται αυτόματα, σημειώνει η ΑΑΔΕ