
Η ΔΕΗ μπαίνει δυναμικά στο «παιχνίδι» των τεχνολογιών για την ευέλικτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος και CEO Γιώργος Στάσσης στη διάρκεια της παρουσίασης χθες του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου για την περίοδο 2025 – 2027 θα δώσει έμφαση στην ευέλικτη ηλεκτροπαραγωγή προκειμένου να στηριχτεί η πράσινη μετάβαση.
Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): «Δεσμευόμαστε για μερίσματα και κέρδη ως το 2027»
Από σήμερα μέχρι και το 2027 η ΔΕΗ θα αναπτύξει 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027
Η πράσινη ανάπτυξη της ΔΕΗ
Σύμφωνα με το business plan του Ομίλου ΔΕΗ, η επόμενη τριετία είναι η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων.
Την περίοδο 2025-2027, η παραγόμενη ενέργεια θα αυξηθεί από τις 20TWh ετησίως στις 24TWh, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων που παράγουν σήμερα 5TWh, χάρη στις προσθήκες νέων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό που θα προσθέσουν ενέργεια 9TWh ετησίως.

Αιολικό πάρκο της ΔΕΗ
Από σήμερα μέχρι και το 2027 η ΔΕΗ θα αναπτύξει 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027. Ήδη, σήμερα, πάνω από το 60% των ΑΠΕ που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή. Για την υλοποίηση του υπόλοιπου 40% του στόχου, ο Όμιλος έχει μία μεγάλη γκάμα έργων προς ανάπτυξη για να επιλέξει ποια θα προχωρήσουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.
Η λύση για την εξισορρόπηση των συστημάτων ηλεκτρισμού στη φάση της πράσινης μετάβασης είναι οι τεχνολογίες των ευέλικτων συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής και της αποθήκευσης ενέργειας. Τέτοιες είναι οι μεγάλες μονάδες φυσικού αερίου (CCGTs), οι μικρές μονάδες φυσικού αερίου (Peakers) ισχύος 20, 50 και 100 MW, τα αντλησιοταμιευτικά (Pumped Hydro) και οι βιομηχανικές μπαταρίες.
Τα έργα ευέλικτης παραγωγής ενέργειας
Ωστόσο, ένα από τα προβλήματα που γίνονται όλο και πιο έντονα και φανερά και στις τσέπες των νοικοκυριών και τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων είναι η απότομη μεταβολή των τιμών στο ρεύμα.
Τόσο εποχιακά, όσο και εβδομαδιαία αλλά και ανά ημέρα οι τιμές χονδρεμπορικής στα χρηματιστήρια ενέργειας παρουσιάζουν ακραίες διακυμάνσεις.
Αυτό συμβαίνει λόγω της στοχαστικότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με πιο απλά λόγια η παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα σβήνει απότομα όταν οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν τη λειτουργία τους.
Έτσι, επειδή απαιτείται η είσοδος στα συστήματα ηλεκτρισμού των ακριβών μονάδων με ορυκτά καύσιμα για να καλύψουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας οι τιμές αυξάνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς.
Αλλά και η υπερπροσφορά των ΑΠΕ οδηγεί και σε αρνητικές τιμές για την αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών.
Η λύση για την εξισορρόπηση των συστημάτων ηλεκτρισμού είναι οι τεχνολογίες των ευέλικτων συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής και της αποθήκευσης ενέργειας.
Τέτοιες είναι οι μεγάλες μονάδες φυσικού αερίου (CCGTs), οι μικρές μονάδες φυσικού αερίου (Peakers) ισχύος 20, 50 και 100 MW, τα αντλησιοταμιευτικά (Pumped Hydro) και οι βιομηχανικές μπαταρίες.
Οι ευέλικτες μονάδες μπορούν είτε να αποθηκεύσουν την υπερβάλλουσα ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ σε στιγμές που δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση, και να τεθούν άμεσα σε λειτουργία τις στιγμές που υπάρχει ανάγκη καλύπτοντας τη ζήτηση
Οι επενδύσεις της ΔΕΗ στην «ευελιξία»
Εκτός από την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ο όμιλος της ΔΕΗ της επόμενη τριετία θα επενδύσει σημαντικά σε έργα ευέλικτης παραγωγής ενέργειας με στόχο να προσθέσει μέχρι το 2027 εγκατεστημένη ισχύ 1,8GW, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Γιώργος Στάσσης.
Οι ευέλικτες μονάδες, όπως αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, μονάδες αερίου, και υδροηλεκτρικά έργα αντιμετωπίζουν την στοχαστικότητα των ΑΠΕ, το γεγονός δηλαδή ότι η ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ, και κυρίως τα φωτοβολταϊκά αλλά και τα αιολικά, δεν είναι ούτε συνεχής ούτε προβλέψιμη.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ στη Σφηκιά
Οι ευέλικτες μονάδες μπορούν είτε να αποθηκεύσουν την υπερβάλλουσα ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ σε στιγμές που δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση, και να τεθούν άμεσα σε λειτουργία τις στιγμές που υπάρχει ανάγκη καλύπτοντας τη ζήτηση. Οι ευέλικτες μονάδες, εκτός από απαραίτητες για την ισορροπημένη λειτουργία του συστήματος, παράγουν και μεγαλύτερη αξία, καθώς η τιμή της παραγόμενης ενέργειας στις στιγμές αυξημένης ζήτησης και μειωμένης παραγωγής είναι υψηλότερο.
Το κόστος παραγωγής ενέργειας με καύσιμο το λιγνίτη αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, έχοντας φτάσει πλέον να κοστίζει από 147 έως και 271 ευρώ για μία μεγαβατώρα
Η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ
Τόσο η ανάπτυξη νέων ΑΠΕ όσο και η ανάπτυξη ευέλικτων μονάδων θα καλύψουν με το παραπάνω τη μείωση στην παραγωγή από μονάδες λιγνίτη. Μέσα στην τριετία, ο όμιλος ΔΕΗ θα φτάσει ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για το πράσινο μέλλον του.
Το 2026 θα επιτευχθεί η πλήρης απολιγνιτοποίηση της παραγωγής στη χώρα, καθώς και οι τελευταίες μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,5GW, θα σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Η τελευταία λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαϊδα 5»
Ο λιγνίτης υπήρξε για πολλά χρόνια η βασική κινητήριος δύναμη της παραγωγής ενέργειας της χώρας. Όμως, το αυξημένο κόστος λόγω φόρων ρύπων έχουν κάνει ουσιαστικά τη χρήση του απαγορευτική.
Τα στοιχεία του BloombergNEF (BNEF) του κορυφαίου παρόχου πρωτογενούς έρευνας και ανάλυσης για θέματα ενέργειας είναι χαρακτηριστικά. Το κόστος παραγωγής ενέργειας με καύσιμο το λιγνίτη αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, έχοντας φτάσει πλέον να κοστίζει από 147 έως και 271 ευρώ για μία μεγαβατώρα.
Την ίδια ώρα, το κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ μειώνεται συνεχώς, καθώς οι οικονομίες κλίμακας και νεότερες τεχνολογίες μειώνουν το κόστος.
Πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του BNEF, η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη κοστίζει έως και τετραπλάσια από τα φωτοβολταϊκά ή τα αιολικά. Ο λόγος για τον οποίο ο λιγνίτης έχει γίνει πλέον ασύμφορος ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας είναι οι φόροι ρύπων σε συνδυασμό με την χαμηλή απόδοση (λόγω της χαμηλής θερμογόνου δύναμης/θερμαντικής ικανότητας).
Ο Γιώργος Στάσσης στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του στρατηγικού σχεδίου της ΔΕΗ, έκανε γνωστό ότι ο όμιλος θα κλείσει την τελευταία λιγνική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής την ενέργειας την «Πτολεμαϊδα 5» στο τέλος του 2026.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία