
Δειλά σημάδια ανάκαμψης δείχνει η ταλαιπωρημένη αγορά ακινήτων στη Γερμανία, καθώς οι επενδυτές ολοκλήρωσαν περισσότερες μεγάλες συμφωνίες, παρόλο που τα γραφεία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μειωμένη ζήτηση.
Τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, ολοκληρώθηκαν 40 συναλλαγές ακινήτων αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ, έναντι 31 την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cushman & Wakefield. Για το σύνολο του έτους, η εταιρεία προέβλεψε ότι το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών θα αυξηθεί κατά 16% σε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Γερμανία: Ποιοι αρπάζουν εμβληματικά ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές
Γιατί επιστρέφουν οι επενδυτές στη Γερμανία
Τα logistics και τα οικιστικά ακίνητα προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών, αν και ο αριθμός και ο συνολικός όγκος αυτών των συναλλαγών εξακολουθούν να ωχριούν σε σύγκριση με την αγορά έκρηξης της εποχής του φθηνού χρήματος.
Η αγορά γραφείων συνεχίζει να βρίσκεται σε μια μεταπανδημική ύφεση εν μέσω αβεβαιότητας για τη μελλοντική ζήτηση χώρων εργασίας. Ο όγκος των επενδύσεων στον τομέα ήταν σχετικά αμετάβλητος τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους. Το 2023, οι μεγάλες συμφωνίες γραφείων έπεσαν στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ περίπου από περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.
Οι αγοραστές μεγάλων χαρτοφυλακίων προέρχονται κατά κύριο λόγο από χώρες εκτός Γερμανίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερες από τις μισές από όλες τις μεγάλες συναλλαγές μέχρι στιγμής το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η τάση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί, καθώς οι διεθνείς αγοραστές επωφελούνται από τις συγκριτικά χαμηλές τιμές, ενώ η αγορά βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάκαμψης, σύμφωνα με τον Helge Zahrnt, επικεφαλής έρευνας της Cushman στη Γερμανία.
«Σε σύγκριση με την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων, όταν οι διεθνείς αγοραστές δεν ήταν σε θέση να ανταγωνιστούν τους Γερμανούς θεσμικούς επενδυτές, τα επίπεδα τιμών έχουν μειωθεί σημαντικά και υπάρχουν και πάλι ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες γι’ αυτούς», δήλωσε.
Η αγορά γραφείων συνεχίζει να βρίσκεται σε μια μεταπανδημική ύφεση εν μέσω αβεβαιότητας για τη μελλοντική ζήτηση χώρων εργασίας. Ο όγκος των επενδύσεων στον τομέα ήταν σχετικά αμετάβλητος τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους. Το 2023, οι μεγάλες συμφωνίες γραφείων έπεσαν στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ περίπου από περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.
Τι είχε προηγηθεί
Η αγορά εμπορικών ακινήτων της Γερμανίας γνώρισε τεράστια απαξίωση τα τελευταία χρόνια και η αγορά βρέθηκε στη χειρότερη κρίση της τελευταίας γενιάς. Οι ξένοι αγοραστές απομακρύνθηκαν από την ταλαιπωρημένη το ίδιο και οι θεσμικοί επενδυτές. Αυτό άφησε περιθώριο σε πλούσιες οικογένειες που βρήκαν την ευκαιρία να εξαγοράσουν τρόπαια περιουσιακά στοιχεία φθηνά.
Οι εξαιρετικά πλούσιοι ιδιώτες επενδυτές έκλεισαν συμφωνίες αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε ο μεσίτης ακινήτων Jones Lang LaSalle Inc.
Από τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια το 2022, ο όγκος των ιδιωτικών επενδύσεων σε ακίνητα παρέμεινε σταθερός, ενώ άλλες ομάδες επενδυτών έχουν εμφανώς αποσυρθεί, δήλωσε η JLL. Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο των πλουσίων στις συνολικές συναλλαγές έχει πενταπλασιαστεί σε περίπου 10% του συνόλου τους πρώτους έξι μήνες του 2024, δείχνουν τα στοιχεία της JLL, υπολογίζει το Bloomberg.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια