
«Κενές» υποσχέσεις ακούγονται στις αναπτυσσόμενες χώρες οι δεσμεύσεις των πιο εύπορων χωρών στην COP29, καθώς φαίνεται ότι δεν λαμβάνουν υπόψιν τους το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος στην κλιματική κρίση, υποσχόμενες χρηματικά ποσά που θεωρούνται πενιχρά.
COP29: Ποιος θα πληρώσει για την κλιματική αλλαγή; Σκληρές κόντρες στη σύνοδο του Μπακού
Οι πλουσιότερες χώρες υποσχέθηκαν να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους για να βοηθήσουν τις όχι τόσο εύπορες χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή στο ποσό ρεκόρ των 300 δισ. δολαρίων (238 δισ. στερλίνες) ετησίως, αλλά η συμφωνία αντιμετωπίζει ήδη κριτική.
Η συμφωνία υπολείπεται κατά πολύ του ποσού των 1,3 τρισ. δολαρίων που ζητούσαν οι αναπτυσσόμενες χώρες
Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP29 στο Αζερμπαϊτζάν, καθυστέρησαν 33 ώρες και έφτασαν μια ανάσα από την κατάρρευση. Εντούτοις, αρκετά ήταν τα κράτη που προσήλθαν στις συνομιλίες με νέα σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις χώρες τους.
COP29: Μικρότερο το ποσό από το ζητούμενο
Η συμφωνία υπολείπεται κατά πολύ του ποσού των 1,3 τρισ. δολαρίων που ζητούσαν οι αναπτυσσόμενες χώρες. Η Αφρικανική Ομάδα Διαπραγματευτών τόνισε ότι η τελική δέσμευση είναι «πολύ λίγη, πολύ αργά», ενώ ο εκπρόσωπος της Ινδίας απέρριψε τα χρήματα ως «ένα πενιχρό ποσό», σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Ο επικεφαλής του οργάνου του ΟΗΕ για το κλίμα, Simon Stiell, παραδέχθηκε ότι η συμφωνία απέχει πολύ από το να είναι τέλεια. «Καμία χώρα δεν πήρε ό,τι ήθελε και αφήνουμε το Μπακού με ένα βουνό δουλειάς να μένει να γίνει», ανέφερε σε δήλωσή του.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε στις 03:00 τοπική ώρα της Κυριακής και εκτός από 300 δισ. δολάρια (238 δισ. λίρες) ετησίως μέχρι το 2035, υπόσχεται προσπάθειες για την άντληση 1,3 δισ. δολαρίων ετησίως από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Διάχυτη η απογοήτευση στον διάσκεψη για την κλιματική κρίση
Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με επευφημίες και χειροκροτήματα, αλλά μια οργισμένη ομιλία από την Ινδία έδειξε ότι η έντονη απογοήτευση παραμένει.
«Το ποσό που προτείνεται να κινητοποιηθεί είναι αβυσσαλέα φτωχό. Είναι ένα ευτελές ποσό», δήλωσε η Leela Nandan στο συνέδριο.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Μικρών Νησιωτικών Κρατών, Cedric Schuster, δήλωσε: «Τα νησιά μας βυθίζονται. Πώς μπορείτε να περιμένετε από εμάς να επιστρέψουμε στις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά των χωρών μας με μια φτωχή συμφωνία;».
Τα κεφάλαια που έχουν υποσχεθεί αναμένεται να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα και να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.
Υπήρξε επίσης δέσμευση για τριπλασιασμό των χρημάτων που προορίζονται για την προετοιμασία των χωρών για την κλιματική αλλαγή. Ιστορικά, μόνο το 40% της διαθέσιμης χρηματοδότησης για την κλιματική αλλαγή πήγαινε προς αυτή την κατεύθυνση.
Στον απόηχο της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ η διάσκεψη
Στην έναρξη των συνομιλιών στις 11 Νοεμβρίου κυριάρχησε η εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.
Είναι σκεπτικιστής σχετικά με το ζήτημα του κλίματος και έχει δηλώσει ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού, η οποία το 2015 δημιούργησε έναν οδικό χάρτη για τα έθνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Σίγουρα έριξε τον αριθμό των τίτλων ειδήσεων (σχετικών με την κλιματική αλλαγή). Οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες-χορηγοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Τραμπ δεν θα πληρώσει ούτε δεκάρα και θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα», δήλωσε στο BBC η καθηγήτρια Joanna Depledge, ειδική στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Η επίτευξη αυτής της συμφωνίας είναι ένα σημάδι ότι οι χώρες εξακολουθούν να δεσμεύονται να συνεργαστούν για το κλίμα, αλλά με τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να είναι πλέον απίθανο να παίξει ρόλο, θα γίνει πιο δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το φλέγον ζήτημα των ορυκτών καυσίμων
Σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση περισσότερων χρημάτων, τα ανεπτυγμένα έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήθελαν ισχυρότερες δεσμεύσεις από τις χώρες να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων.
Παρά τις ελπίδες τους ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες στο Ντουμπάι πέρυσι για «μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα» θα ενισχυόταν, η τελική προτεινόμενη συμφωνία απλώς την επανέλαβε. Για πολλά έθνη αυτό δεν ήταν αρκετά καλό και απορρίφθηκε – τώρα θα πρέπει να συμφωνηθεί το επόμενο έτος.
Οι χώρες που βασίζονται στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου φέρεται να έδωσαν σθεναρό αγώνα στις διαπραγματεύσεις για να σταματήσουν την περαιτέρω πρόοδο.
«Η Αραβική Ομάδα δεν θα δεχτεί κανένα κείμενο που στοχεύει σε συγκεκριμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Albara Tawfiq της Σαουδικής Αραβίας σε ανοιχτή συνάντηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Πηγή in.gr


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία