
Εταιρείες έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε βιομηχανικούς κλάδους των ΗΠΑ όπως οι ημιαγωγοί και η καθαρή ενέργεια κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, δήλωσε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα, επικαλούμενος την ψήφιση τριών κρίσιμων νόμων τα τελευταία χρόνια.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει την διαγραφή χρέους της Ουκρανίας ύψους 4,6 δισ. δολαρίων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε τον Διακομματικό Νόμο για τις Υποδομές, τον Νόμο CHIPS, τον Νόμο για την Επιστήμη καθώς και τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού ως πλαίσια που βοηθούν στην προώθηση της σαρωτικής ατζέντας των υποδομών του και στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας σε εθνικό επίπεδο.
Οι επιδοτήσεις που παρέχονται βάσει αυτών των νόμων έχουν δελεάσει αρκετούς κατασκευαστές τσιπ και άλλες εταιρείες να δημιουργήσουν ή να επεκτείνουν εγκαταστάσεις παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες
«Υπερψηφίσαμε νομοθεσία για την ανοικοδόμηση των υποδομών μας, την οικοδόμηση μιας οικονομίας καθαρής ενέργειας και την επαναφορά της μεταποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από δεκαετίες offshoring», είπε ο Μπάιντεν.
«Αυτές οι επενδύσεις σε βιομηχανίες του μέλλοντος διασφαλίζουν ότι το μέλλον θα γίνει στην Αμερική, από Αμερικανούς εργάτες. Και δημιουργούν ευκαιρίες σε κοινότητες που πολύ συχνά μένουν πίσω».
Η πολιτική επιδοτήσεων των ΗΠΑ
Οι επιδοτήσεις που παρέχονται βάσει αυτών των νόμων έχουν δελεάσει αρκετούς κατασκευαστές τσιπ και άλλες εταιρείες να δημιουργήσουν ή να επεκτείνουν εγκαταστάσεις παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, οι επενδύσεις δεν ήταν αρκετές για τους πολιτικούς συντρόφους του Μπάιντεν, τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι στις πρόσφτες προεδρικές εκλογές υπό την Κάμαλα Χάρις, έχασαν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και της Γερουσίας, ενώ δεν κατάφεραν και να ανακτήσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν κατηγορήσει ότι για την ήττα κομβικό ρόλο διαδραμάτισαν οι οικονομικές ανησυχίες και η απομάκρυνση από τους ψηφοφόρους παρά τις πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για να τονώσουν την εργατική και τη μεσαία τάξη, όπως οι προσπάθειες αντιμετώπισης της αύξησης των τιμών και η υποστήριξη των συνδικάτων.
Ο Ρεπουμπλικανός εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κεφαλαιοποίησε την επιθυμία των καταναλωτών για χαμηλότερες τιμές, παρόλο που δεσμεύτηκε να επιβάλει δασμούς από 20% έως 60% και να εφαρμόσει μαζικές απελάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν διάφορες βιομηχανίες, ιδιαίτερα τους τομείς των τροφίμων και της γεωργίας.
Οι Αμερικανοί βλέπουν τον πληθωρισμό ως ένα κρίσιμο ζήτημα και θέλουν ο Τραμπ να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές εντός των πρώτων 100 ημερών στην εξουσία του, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ispos την περασμένη εβδομάδα.
Πάντως αξίζει να επισημανθεί ότι διατυπώνονται κάποιες ανησυχίες μεταξύ επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στους διάφορους γύρους επιδοτήσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι ο Τραμπ ίσως προβεί σε ακύρωση αυτών των επιδοτήσεων όταν αναλάβει προεδρικά καθήκοντα από τον Ιανουάριο και ακυρωθούν στην πράξη οι επενδύσεις.


Latest News

Topshop, η επιστροφή - Πώς θα ανακάμψει η Asos τη βασική της μάρκα
Φυσική παρουσία και ηλεκτρονικό κατάστημα ετοιμάζει η βρετανική Asos για την Topshop
ΗΠΑ: Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας
Η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή

Μειωμένο το guidance της P&G για το 2025 καθώς υποχωρεί η ζήτηση
Εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, μειώνεται η ζήτηση και εταιρείες όπως η P&G αναθεωρούν τις προβλέψεις τους - Προς τα κάτω

Η Ισπανία ακυρώνει την αγορά πυρομαχικών από το Ισραήλ κάτω κάτω από εσωτερική πολιτική πίεση
Η αγορά, αξίας 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ισπανία

Γκρεμίστηκαν οι μετοχές της Kering - Προβλήματα για την Gucci
Η πτώση των πωλήσεων της Gucci και το τέταρτο τρίμηνο έδειξε ότι η αισθητική της αναμόρφωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες

Χαμηλώνει τον πήχη για τα κέρδη η PepsiCo, ελέω Τραμπ
O κολοσσός τροφίμων PepsiCo ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει μέτρα» προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις της στη Βόρεια Αμερική

Οι ασκήσεις ισορροπίας του Τόκιο με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο - Όχι στην οικονομική πίεση της Κίνας
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας ενώ οι ΗΠΑ ο επίσημος σύμμαχος ασφαλείας της

Μήνυση από δώδεκα πολιτείες κατά της κυβέρνησης Τραμπ για τους δασμούς
Οι δασμοί Τραμπ θα έπρεπε να θεωρούνται παράνομοι, σύμφωνα με την αγωγή, που θέλει να εμποδίσει την εφαρμογή τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημία

Η Κίνα διαψεύδει ότι γίνονται συνομιλίες με τις ΗΠΑ - Ζητά να ανακαλέσει η Ουάσινγκτον τους μονομερείς δασμούς
Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα... θα πρέπει να ακυρώσουν όλα τα μονομερή μέτρα για την Κίνα, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Μπρουνό Λε Μερ: Να αναλάβει η ΕΕ μέρους του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών
Τι προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ