
Υποστηρίζοντας ήδη πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία την αδυναμία του Κιέβου έναντι της Ρωσίας, πλέον δηλώνει ότι οι Ουκρανοί μπορεί να καταρρεύσουν πριν καλά-καλά, ορκιστεί ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, υπό το φως της αμερικανικής ενίσχυσης της Ουκρανίας με ATACMS και νάρκες, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Τζον Μερσχάιμερ δεν κρύβει τους φόβους του για το τι περιμένει το Κίεβο.
Ρωσία: Ποιο το μυστικό έναντι επίθεσης από βαλλιστικούς πυραύλους
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το καλοκαίρι ο Μερσχάιμερ είχε δηλώσει ότι οι η ενδεχόμενη χρήση των ATACMS από τους Ουκρανούς δεν θα είχαν κανένα αποτέλεσμα στο πεδίο της μάχης.
Έτσι, μετά το πράσινο φως από τον Λευκό Οίκο στο Κίεβο, ο Αμερικανός ειδικός θεωρεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, ανησυχεί για δύο βασικά πράγματα λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θέλουν η κατάρρευση ή η ήττα να συμβεί υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ
«Η μία ανησυχία είναι όταν η Ουκρανία χάσει αυτόν τον πόλεμο η κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι στη θέση να λέει ότι έκανε οτιδήποτε πιθανό για να αποτρέψει αυτό το αποτέλεσμα και νομίζω, δίνοντας αυτή την τελευταία δόση όπλων στην Ουκρανία πιστεύουν ότι θα βοηθήσουν» λέει ο ίδιος μιλώντας στην διαδικτυακή εκπομπή Judging Freedom.
Στην συνέχεια, υποστηρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσουν οι Ουκρανοί πριν την 20η Ιανουαρίου 2025. «Με άλλα λόγια η στρατιωτική ήττα θα συμβεί στη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν και αυτό είναι το τελευταίο που θέλει ο Μπάιντεν» τονίζει ο Μερσχάιμερ.
Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θέλουν η κατάρρευση ή η ήττα να συμβεί υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ώστε να κατηγορήσουν τον Τραμπ.
«Οπότε αυτό που κάνουν εδώ είναι να κάνουν οτιδήποτε δυνατό να σιγουρευτούν ότι η Ουκρανία δεν θα καταρρεύσει πριν τις 20 Ιανουαρίου» σημειώνει.
«Πιστεύουν ότι δίνοντάς τους νάρκες κατά προσωπικού και επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιήσουν τους ATACMS για να επιτεθούν στη Ρωσία, θα συντελέσει με κάποιο τρόπο να αναχαιτίσουν τη [ρωσική] παλίρροια και να σιγουρεύσουν ότι ο Τραμπ θα καταλήξει να κατηγορηθεί για την ήττα της Ουκρανίας» λέει ο Αμερικανός επιστήμονας
Ο Μιρσχάιμερ, μάλιστα, συμφωνεί ότι είναι κάτι ανάλογο που συνέβη με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Ενώ η αποχώρηση είχε αποφασιστεί και δρομολογηθεί από τη κυβέρνηση Τραμπ, ο τότε υπουργός Εξωρωτερικών Μάικ Πομπέο καθυστερούσε σκοπίμως μέχρι να λήξει η θητεία και να πραγματοποιήσει την «έξοδο» η κυβέρνηση Μπάιντεν και έτσι να κατηγορηθεί για την σχεδόν καταστροφική αποχώρηση.
Οι Ρώσοι σφυροκοπούν
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το TASS, οι Ρώσοι πλήττουν -σε όλα τα μέτωπα- ουκρανικά στρατιωτικά αεροδρόμια και εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας του στρατιωτικού-βιομηχανικού τομέα της Ουκρανίας.
«Επιχειρησιακά/τακτικά αεροσκάφη, επιθέσεις σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, πύραυλοι και πυροβολικό των ρωσικών μονάδων έπληξαν υποδομές στρατιωτικών αεροδρομίων, εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας που υποστηρίζουν τη λειτουργία του στρατιωτικού-βιομηχανικού τομέα της Ουκρανίας και συσσώρευσαν εχθρικό ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό σε 138 περιοχές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Συνολικά, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταστρέψει 649 ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη, 283 ελικόπτερα, 36.648 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 586 συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος, 19.501 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 1.492 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, 18.502 πυροβόλα και όλμους, 28.718 ειδικά στρατιωτικά μηχανοκίνητα οχήματα από την έναρξη του πολέμου, ανέφερε το υπουργείο.
Πηγή: in.gr


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα