
Την 1η Ιανουαρίου 2025 αναμένεται να τεθεί θα τεθεί σε ισχύ ο κοινοτικός ναυτιλιακός κανονισμός FuelEU. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Τεκμηρίωσης της ναυτιλιακής οργάνωσης BIMCO υιοθέτησε στις 25 Νοεμβρίου τη ρήτρα «BIMCO FuelEU Maritime Clause for Time Charter Parties 2024» για να βοηθήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη να προσαρμόσουν το πλαίσιο των συμβάσεων τους.
Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη συμμόρφωση με το FuelEU Maritime σύμφωνα με τη νέα ρήτρα της BIMCO είναι ο πλοιοκτήτης. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, μπορεί να είναι ένας τρίτος διαχειριστής πλοίων που έχει συμφωνήσει να αναλάβει όλα τα καθήκοντα και τις ευθύνες που επιβάλλει ο Διεθνής Κώδικας Διαχείρισης για την Ασφαλή Εκμετάλλευση των Πλοίων και την Πρόληψη της Ρύπανσης (ISM). Ως εκ τούτου, η BIMCO εργάζεται για την ανάπτυξη μιας ρήτρας στο πλαίσιο της συμφωνίας διαχείρισης πλοίων της BIMCO, SHIPMAN.
Ναυτιλία: Κίνδυνος από τις ρωσικές επιθέσεις σε πλοία
Η επιτροπή, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη μιας τυποποιημένης ρήτρας που να είναι εφαρμόσιμη για τα περισσότερα σενάρια και τις περισσότερες εμπορικές σχέσεις. Για τα ναυλοσύμφωνα μεγαλύτερης διάρκειας, οι ναυλωτές θα έχουν την ευελιξία να αποφασίσουν για τη στρατηγική συμμόρφωσης που θα ακολουθήσουν.
H ρήτρα «BIMCO FuelEU Maritime Clause for Time Charter Parties 2024»
Η BIMCO συνεχίζει να προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της, ρήτρες άνθρακα για την υποστήριξη της βιομηχανίας, καθώς η ναυτιλία αντιμετωπίζει αύξηση των κανονισμών απαλλαγής από τον άνθρακα από την ΕΕ και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ). Η τελευταία προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της είναι η ναυτιλιακή ρήτρα «BIMCO FuelEU Maritime Clause for Time Charter Parties 2024», η οποία έχει σχεδιαστεί για να ενσωματωθεί στα συμβόλαια χρονοναύλωσης.
«Η ρήτρα αυτή αναμενόταν με ανυπομονησία από τον κλάδο. Ο Ιανουάριος είναι σχεδόν εδώ και ο κανονισμός FuelEU Maritime είναι πολύπλοκος. Εξαιτίας αυτού, πραγματοποιήσαμε αρκετές διαβουλεύσεις με τον κλάδο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύνταξης για να διασφαλίσουμε ότι καταλήξαμε σε μια ρήτρα που λειτουργεί στην πράξη», δήλωσε η Stinne Taiger Ivo, αναπληρώτρια γενική γραμματέας και διευθύντρια συμβάσεων της BIMCO.
«Ο κανονισμός FuelEU Maritime θα επηρεάσει σημαντικά τη ναυτιλιακή βιομηχανία, περισσότερο από ό,τι το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ. Η ρήτρα που υιοθετήσαμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας μεταξύ πλοιοκτητών, ναυλωτών, εμπειρογνωμόνων P&I και νομικών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών», λέει ο Nicholas Fell, πρόεδρος της Επιτροπής Εγγράφων της BIMCO.
Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Επιτροπή Τεκμηρίωσης ενέκρινε μια νέα ρήτρα για τα δικαιώματα του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών για τη συμφωνία διαχείρισης πλοίων της BIMCO, SHIPMAN, και τρεις ρήτρες ETS για τα ναυλοσύμφωνα ταξιδιού. Επιπλέον, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή Εγγράφων ενέκρινε τρεις ρήτρες ETS για Συμβάσεις Φορτώσεως.


Latest News

Με έξι κρουαζιερόπλοια η MSC Cruises στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις δραστηριότητες της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο

Κικίλιας: Μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την 1η Μαΐου
Η αγορά είναι ελεύθερη, υπάρχει ανταγωνισμός και αναλόγως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τη ρυθμίζουν, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Την κινεζική ναυτιλιακή κυριαρχία «σημαδεύουν» τα τέλη Τραμπ
Τα τέλη Τραμπ μπορει να οδηγήσουν σε αλλαγές ή σε νέες μορφές ιδιοκτησίας τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν

Ποιοι θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς - Οι χρεώσεις στη ναυτιλία
Χαμένες οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα

Πλήγματα στο παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο
Ο πόλεμος δασμών μεταβάλλει και τις θαλάσσιες διαδρομές και τις υποδομές logistics που έχουν στηθεί αλλά και τις στρατηγικές αποφάσεις ανάπτυξης των στόλων από τους πλοιοκτήτες

Εμπορικός Πόλεμος: Οι ακυρώσεις κινεζικών φορτηγών πλοίων μόλις άρχισαν
Ο αριθμός των ακυρωμένων δρομολογίων φορτηγών πλοίων από την Κίνα αυξάνεται, καθώς οι θαλάσσιοι μεταφορείς προσπαθούν να διαχειριστούν την υποχώρηση των παραγγελιών λόγω του εμπορικού πολέμου και των δασμών