
Την ανάγκη ύπαρξης επισιτιστικής επάρκειας, αλλά και παράλληλα ασφαλών για τον άνθρωπο τροφίμων ανάδειξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο που διοργανώνει ο ΕΦΕΤ υπό τον τίτλο: «Risk Assessment and Ranking of Risks in European Food Safety Systems».
«Η εξασφάλιση επαρκούς, ασφαλούς και υψηλής ποιότητας τροφής για όλους τους Ευρωπαίους αποτελεί τον κοινό μας στόχο. Ωστόσο, αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν διασφαλίσουμε την ισορροπία μεταξύ της επάρκειας των τροφίμων και της ασφάλειάς τους. Αυτές οι δύο προτεραιότητες πρέπει να πορεύονται χέρι-χέρι και να ενσωματώνονται σε όλες τις στρατηγικές και τις πολιτικές που αναπτύσσουμε για το μέλλον», υπογράμμισε.
Κώστας Τσιάρας: Εντός Δεκεμβρίου η πληρωμή αποζημιώσεων για την πανώλη
Ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων, κάνοντας ειδική αναφορά στη κλιματική κρίση, στις γεωπολιτικές εντάσεις και στις μεταβολές στις παγκόσμιες αγορές.
Κώστας Τσιάρας: «Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα θα καθορίσουν την ασφάλεια για τις επόμενες γενιές»
Ο υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην κρίσιμη συμβολή του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος λειτουργεί ως σημείο επαφής της Ελλάδας με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, όπως η EFSA, αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη επιστημονική γνώση για την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να διασφαλίζει, ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την ασφάλεια των τροφίμων, βασίζονται στην πιο αξιόπιστη και ενημερωμένη επιστημονική πληροφόρηση». Σε σχέση, δε, με τις μελλοντικές προκλήσεις τόνισε τη σημασία της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων, των επιστημονικών φορέων και της βιομηχανίας τροφίμων: «Η πολιτική και οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις. Είναι κρίσιμο να υποστηρίξουμε καινοτομίες στην γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Κώστας Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι «οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα θα καθορίσουν την ασφάλεια για τις επόμενες γενιές. Το μέλλον της Ευρώπης απαιτεί τη συνεχιζόμενη συνεργασία όλων μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλοι μας θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε υψηλής ποιότητας τρόφιμα, ασφαλή και βιώσιμα, προς όφελος της υγείας και της ευημερίας τους».
Στο συνέδριο συμμετέχουν 280 εκπρόσωποι από 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ομιλητές είναι διακεκριμένοι επιστήμονες τόσο από την Ελλάδα όσο και από χώρες όπως, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση