
Η μισθολογική ανισότητα έχει μειωθεί στα δύο τρίτα των χωρών από τις αρχές του 21ου αιώνα, ωστόσο υπάρχουν επίσης επίμονες προκλήσεις στο ζήτημα των μισθών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.
Alpha Bank: Γιατί η Ευρώπη υστερεί σε παραγωγικότητα
Η έκθεση αποκάλυψε ότι η μισθολογική ανισότητα έχει μειωθεί παγκοσμίως με ετήσιο ρυθμό από 0,5% έως 1,7% από το 2000, με τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να υφίστανται τις μεγαλύτερες μειώσεις — μεταξύ 3,2% και 9,6% ετησίως. Ωστόσο, οι χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν σημειώσει βραδύτερη πρόοδο, με ετήσια μείωση που κυμαίνεται από μόλις 0,3% έως 0,7%.
Οι μισθολογικές ανισότητες μεταξύ και εντός των χωρών παραμένουν απαράδεκτα υψηλές
Σύμφωνα με την έκθεση, παρόλο που η μισθολογική ανισότητα μειώθηκε συνολικά, οι μειώσεις ήταν πιο σημαντικές μεταξύ των μισθωτών στο ανώτερο άκρο της μισθολογικής κλίμακας.
«Η επιστροφή στη θετική αύξηση των πραγματικών μισθών είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ Gilbert Houngbo. «Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους συνεχίζουν να υποφέρουν από την κρίση κόστους ζωής που έχει πλήξει το βιοτικό τους επίπεδο και ότι οι μισθολογικές ανισότητες μεταξύ και εντός των χωρών παραμένουν απαράδεκτα υψηλές».
Our Global Wage Report shows a return to positive real wage growth globally.
It's welcome news, however millions of people continue to suffer from the cost-of-living crisis that has eroded living standards.
Wage disparities between & within countries remain unacceptably high. pic.twitter.com/XoXxqc53AP
— Gilbert F. Houngbo (@GilbertFHoungbo) November 28, 2024
Ανομοιόμορφη αύξηση των μισθών στις περιφέρειες
Οι παγκόσμιοι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 1,8% το 2023 και προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,7% το 2024, η υψηλότερη αύξηση σε περισσότερα από 15 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.
Ωστόσο, οι περιφερειακές διακυμάνσεις παραμένουν. Οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν ξεπεράσει τις προηγμένες, αναφέρει η έκθεση, με τις αναδυόμενες οικονομίες της G20 να καταγράφουν αύξηση μισθών 6,0% το 2023 σε σύγκριση με πτώση 0,5% στις προηγμένες οικονομίες της G20.
Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στην Ασία, τον Ειρηνικό, την Κεντρική και Δυτική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη έχουν δει ταχύτερη αύξηση των μισθών από ό,τι σε άλλες περιοχές.
Όσον αφορά τις επίμονες προκλήσεις, η έκθεση τόνισε την έντονη μισθολογική ανισότητα παρά τις θετικές τάσεις.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το χαμηλότερο αμειβόμενο 10% των εργαζομένων κερδίζει μόνο το 0,5% των παγκόσμιων μισθών, ενώ το κορυφαίο 10% έχει σχεδόν το 38%.
Εντονη ανισότητα στις χώρες με χαμηλό εισόδημα
Η ανισότητα είναι πιο έντονη στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, σύμφωνα με την έκθεση, όπου το 22% των μισθωτών εργαζομένων κατατάσσεται ως χαμηλόμισθος.
Επίσης, οι γυναίκες και οι εργαζόμενοι στην άτυπη οικονομία επηρεάζονται δυσανάλογα, κερδίζοντας λιγότερα και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη εργασιακή ανασφάλεια.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι αυτοαπασχολούμενοι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος — που εξαιρούνται από τις παραδοσιακές στατιστικές μισθών — συμβάλλουν σε ακόμη υψηλότερη μετρούμενη εισοδηματική ανισότητα.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η ΔΟΕ συνέστησε στα κράτη να ενισχύσουν τους μηχανισμούς καθορισμού των μισθών μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και συστημάτων κατώτατου μισθού, να προωθήσουν την ισότητα και να αντιμετωπίσουν τις διαφορές μεταξύ των φύλων και των κλαδικών αμοιβών, να επισημοποιήσουν την άτυπη οικονομία για να ενισχύσουν την ασφάλεια του εισοδήματος και να χρησιμοποιήσουν αξιόπιστα δεδομένα για την καθοδήγηση τεκμηριωμένων αποφάσεων πολιτικής .
«Οι εθνικές στρατηγικές για τη μείωση των ανισοτήτων απαιτούν ενίσχυση των μισθολογικών πολιτικών και των θεσμών», δήλωσε η Giulia De Lazzari, οικονομολόγος της ΔΟΕ και ένας από τους κύριους συντάκτες της έκθεσης. «Αλλά εξίσου σημαντικό είναι να σχεδιάσουμε πολιτικές που προάγουν την παραγωγικότητα, την αξιοπρεπή εργασία και την επισημοποίηση της παραοικονομίας».
Η έκθεση της ΔΟΕ προέτρεψε τις κυβερνήσεις και τα ενδιαφερόμενα μέρη να δώσουν προτεραιότητα σε οικονομικές πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς για να μειώσουν τις μισθολογικές διαφορές και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο παγκοσμίως.


Latest News

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα