
Μεγάλη είναι η ανησυχία τη Γαλλία, μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε, η οποία και αναμένεται να υπερψηφιστεί, δημιουργώντας ερωτήματα για το μέλλον της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Γαλλίας, Michel Barnier, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι θα προωθήσει τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης στο κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία, χρησιμοποιώντας ένα συνταγματικό μέτρο γνωστό ως άρθρο 49.3.
Γαλλία: Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ – Στο χείλος του γκρεμού η γαλλική κυβέρνηση
Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας θα αντιμετωπίσει ψήφο εμπιστοσύνης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πολύ πιθανόν την Τετάρτη, και θα μπορούσε να ανατραπεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Τι είναι το άρθρο 49.3
Το άρθρο 49.3 του Συντάγματος της Γαλλίας επιτρέπει σε μια κυβέρνηση να περάσει νέα νομοθεσία χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου – αλλά σε αντάλλαγμα δίνει στους βουλευτές την ευκαιρία να αμφισβητήσουν την απόφαση αυτή, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας εντός 24 ωρών. Πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία εντός 48 ωρών, αναφέρει ρεπορτάζ της Guardian.
Εάν η πρόταση είναι επιτυχής, η νομοθεσία απορρίπτεται και η κυβέρνηση θεωρείται ότι έχει καταρρεύσει. Τόσο το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) όσο και το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν δήλωσαν τη Δευτέρα ότι θα καταθέσουν ψήφο δυσπιστίας.
Τα προβλήματα της κυβέρνησης Μπαρνιέ πηγάζουν από την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο τον Ιούνιο και να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές, αφού οι κεντρώες δυνάμεις του υπέστησαν ταπεινωτική ήττα στις κάλπες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκείνου του μήνα.

Η ομιλία του Μπαρνιέ για την χρήση του άρθρου 49.3. REUTERS/Sarah Meyssonnier
Στις βουλευτικές εκλογές που προέκυψαν, το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα, ένας συνασπισμός αριστερών κομμάτων που κυμαίνονται από το κυρίαρχο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) έως το ριζοσπαστικό αριστερό Ανυπότακτο Κόμμα της Γαλλίας (LFI) με επικεφαλής τον πολιτικό εμπρηστή Jean-Luc Mélenchon, κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών.
Η συμμαχία του Μακρόν ηττήθηκε στη δεύτερη θέση και το RN, αν και τερμάτισε ως το μεγαλύτερο μεμονωμένο κόμμα, κατέλαβε την τρίτη θέση. Συνεπώς, το Κοινοβούλιο χωρίστηκε σε τρία περίπου ίσα μπλοκ – αριστερά, κέντρο και δεξιά/ακροδεξιά – κανένα από τα οποία δεν είχε πλειοψηφία.
Γιατί συμβαίνει αυτό στη Γαλλία
Ο Μακρόν απέρριψε τον ισχυρισμό του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος ότι ως η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη θα έπρεπε να ορίσει τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης και διόρισε τον Μπαρνιέ, έναν βετεράνο συντηρητικό, ως πρωθυπουργό μετά από εβδομάδες συνομιλιών, με την υποστήριξη μιας εύθραυστης συμμαχίας κεντρώων και κεντροδεξιών βουλευτών.
Έκτοτε, το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα καταψηφίζει σταθερά την κυβέρνηση. Το ακροδεξιό RN, ωστόσο, το οποίο υπό την ηγεσία της Λεπέν έχει περάσει χρόνια προσπαθώντας να τοποθετηθεί ως υπεύθυνο κόμμα της μελλοντικής κυβέρνησης, έχει μέχρι στιγμής απέχει από την προσπάθεια να ρίξει την κυβέρνηση.
Συμπεριφερόμενος σκληρά σε ορισμένα από τα βασικά ζητήματα του RN, όπως η εγκληματικότητα, η ασφάλεια και η μετανάστευση, και κάνοντας συμβιβασμούς σε ορισμένες από τις άλλες κόκκινες γραμμές του ακροδεξιού κόμματος, όπως τα μέτρα για την ελάφρυνση του κόστους ζωής, ο Μπαρνιέ ήλπιζε να κρατήσει το RN στο πλευρό του για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, ο κύριος στόχος του πρωθυπουργού ήταν να αποκαταστήσει τα καταστροφικά κρατικά οικονομικά της Γαλλίας – συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιονομικού ελλείμματος 5,5% του ΑΕΠ το 2023, το οποίο προβλεπόταν να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο 6,1% του ΑΕΠ φέτος, σχεδόν διπλάσιο από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο στην ευρωζώνη.
Το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2025 περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων ύψους 20 δισ. ευρώ (16,5 δισ. λίρες) παράλληλα με περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 40 δισ. ευρώ. Τα δύο νομοσχέδια που συνθέτουν τον προϋπολογισμό πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος του 2024 και, παρά τις κάποιες παραχωρήσεις της κυβέρνησης, το RN έχει πλέον απορρίψει τμήματα του πρώτου.
Τι θα μπορούσε να συμβεί
Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει «σοβαρή οικονομική αναταραχή» εάν ο προϋπολογισμός του δεν περάσει και η κυβέρνηση πέσει, και οι αγορές έχουν ήδη αντιδράσει με ανησυχία, με το επιτόκιο των γαλλικών ομολόγων να πλησιάζει αυτό των αντίστοιχων ελληνικών την περασμένη εβδομάδα.
Δεν υπάρχει φόβος για ένα shutdown τύπου ΗΠΑ, καθώς το σύνταγμα της Γαλλίας επιτρέπει σε μια κυβέρνηση -ακόμη και σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση- να περάσει έναν νόμο έκτακτης ανάγκης που στην ουσία παρατείνει τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους για μερικούς μήνες, ώστε οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, για παράδειγμα, να συνεχίσουν να πληρώνονται.
Όσον αφορά τη διακυβέρνηση της Γαλλίας, εάν το RN ενώσει τις δυνάμεις του με το NFP για να ρίξει τον Μπαρνιέ, ο Μακρόν έχει μια σειρά επιλογών. Αλλά περιορίζεται συνταγματικά από το γεγονός ότι, επειδή διέλυσε το κοινοβούλιο τον Ιούνιο, δεν μπορεί να το ξανακάνει μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός λίγο πριν από την ομιλία του. REUTERS/Sarah Meyssonnier
Ο πρόεδρος θα μπορούσε απλώς να επαναφέρει τον Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό, κάτι που το κοινοβούλιο θα θεωρούσε προκλητικό και επομένως οι περισσότεροι παρατηρητές θεωρούν απίθανο. Θα μπορούσε επίσης να ζητήσει από τα αντιμαχόμενα πολιτικά κόμματα της Γαλλίας να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν έναν νέο συνασπισμό, αυτή τη φορά με μεγαλύτερη υποστήριξη.
Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να περιλαμβάνει ανανεωμένες κεντρώες προσπάθειες να αποσπάσει τα πιο μετριοπαθή στοιχεία του NFP, συμπεριλαμβανομένου του PS, από το αριστερό μπλοκ. Αν και το NFP έχει συχνά εμφανιστεί κατακερματισμένο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα λειτουργήσει.
Ο Μακρόν θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση που θα επιβλέπει τη διοίκηση της Γαλλίας για άλλους έξι μήνες. Τέλος, θα μπορούσε να παραιτηθεί ο ίδιος, προκαλώντας νέες προεδρικές εκλογές, αλλά προς το παρόν αυτό θεωρείται απίθανο.
Παρόλο που η Λεπέν δηλώνει ότι το κόμμα της θα υποστηρίξει την ψήφο δυσπιστίας, το RN θα μπορούσε ακόμη να αλλάξει ρότα και να μην πράξει κατ’ αυτό τον τρόπο. Η τελευταία ευκαιρία φέτος για να ανατρέψει την κυβέρνηση θα είναι κατά την τελευταία ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό στις 20 Δεκεμβρίου και πολλοί παρατηρητές εξακολουθούν να αναρωτιούνται ποιο είναι το πολιτικό όφελος για τη Λεπέν από το να ρίξει τον Μπαρνιέ τώρα.
Πηγή: in.gr


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια