
Η Τράπεζα της Κορέας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ενισχύσει τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα και θα εφαρμόσει μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς συναλλάγματος όπως απαιτείται, αφού ο πρόεδρος στη Νότια Κορέα Yoon Suk Yeol ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου, την οποία αναγκάστηκε στη συνέχει αναγκάστηκε να άρει, δεχόμενος πιέσεις να παραιτηθεί…
Η ανακοίνωση ήρθε λίγο μετά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της BOK, η οποία ξεκίνησε γύρω στις 9 το πρωί τοπική ώρα. Σε δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα διαθέσει επίσης τυχόν ειδικά δάνεια για να εισφέρει κεφάλαια στην αγορά, εάν χρειαστεί.
«Όπως ανακοινώθηκε από κοινού με την κυβέρνηση, θα παρέχουμε επαρκή ρευστότητα για περιορισμένο χρονικό διάστημα έως ότου σταθεροποιηθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι αγορές συναλλάγματος», δήλωσε η Τράπεζα της Κορέας, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση που δόθηκε νωρίτερα την ίδια ημέρα από τον υπουργό Οικονομικών της Νότιας Κορέας Choi Sang-mok. .
Νότια Κορέα: Ποιος είναι ο πρόεδρος που κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο
Το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι είναι έτοιμη να διαθέσει 10 τρισεκατομμύρια γουόν (7,07 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ένα ταμείο σταθεροποίησης χρηματιστηρίου ανά πάσα στιγμή.
Ο Γιουν κήρυξε έκτακτο στρατιωτικό νόμο και κινητοποίησε τον στρατό αργά το βράδυ της Τρίτης. Μέσα σε λίγες ώρες, η Εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της ανατροπής της έκτακτης εντολής, αναγκάζοντας τον Γιουν να άρει τον στρατιωτικό νόμο νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Οι στρατιωτικές μονάδες που αναπτύχθηκαν έχουν επίσης αποσυρθεί, ανακοίνωσε τότε ο Γιουν.

«Κατά την άποψή μας, ο αρνητικός αντίκτυπος στην οικονομία και τη χρηματοπιστωτική αγορά θα μπορούσε να είναι βραχύβιος, καθώς οι αβεβαιότητες για το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον θα μπορούσαν να μετριαστούν γρήγορα χάρη στην προληπτική πολιτική απάντηση», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμα.
Οι μετοχές της Νότιας Κορέας παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις στις ΗΠΑ την Τρίτη εν μέσω πολιτικής αναταραχής στην Κορέα. Το iShares MSCI South Korea ETF (EWY) , το οποίο παρακολουθεί περισσότερες από 90 μεγάλες και μεσαίες εταιρείες στη Νότια Κορέα, υποχώρησε έως και 7% φτάνοντας στο χαμηλό 52 εβδομάδων πριν μειώσει τις απώλειες για να κλείσει 1,6% χαμηλότερα.
Την περασμένη εβδομάδα, η BOK μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης σε μια αιφνιδιαστική κίνηση.
Πολιτική αβεβαιότητα στη Νότια Κορέα
Το Δημοκρατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας προέτρεψε τον Γιουν να παραιτηθεί αμέσως .
«Η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου του Γιουν αποτελεί σοβαρή παραβίαση του συντάγματός μας. Αυτό ισοδυναμεί με ξεκάθαρη πράξη προδοσίας και είναι ένας τέλειος λόγος για να τον κατηγορήσουμε», ανέφερε το κόμμα σε δήλωση την Τετάρτη.
Περισσότεροι από 40 βουλευτές της αντιπολίτευσης κάλεσαν την Εθνοσυνέλευση να ξεκινήσει διαδικασία αποπομπής κατά του Γιουν. «Ο πρόεδρος διέπραξε μια πράξη που ισοδυναμεί με προδοσία κινητοποιώντας τον στρατό», δήλωσε ο Χουάνγκ Ουν-χα του αριστερού κόμματος Ανοικοδόμηση της Κορέας.
Οι επικριτές της διαταγής στρατιωτικού νόμου περιελάμβαναν τον αρχηγό του συντηρητικού κόμματος People Power του ίδιου του προέδρου, Χαν Ντονγκ-Χουν, πρώην εισαγγελέα που κάποτε θεωρούνταν ο πολιτικός προστατευόμενος του Γιουν. Την Τετάρτη προέτρεψε τον Yoon να απολύσει τον υπουργό Άμυνας Kim Yong-hyun, ο οποίος είχε προτείνει την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, και να θεωρήσει υπεύθυνους τους εμπλεκόμενους.
«Ο Πρόεδρος Γιουν πρέπει να εξηγήσει διεξοδικά αυτή την τραγική κατάσταση στο κοινό», είπε ο Χαν σε τηλεοπτική ενημέρωση. «Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ ως αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος για να ελαχιστοποιήσω οποιαδήποτε οικονομική και διπλωματική ζημιά».
Η Συνομοσπονδία Συνδικάτων της Κορέας, η κορυφαία ομπρέλα εργατικής ομάδας της χώρας, δήλωσε ότι θα κηρύξει απεργία επ’ αόριστον μέχρι να παραιτηθεί ο Γιουν.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης Kospi της χώρας υποχώρησε έως και 2% την πρωινή συνεδρίαση της Τετάρτης. Το γουόν Νότιας Κορέας ενισχύθηκε έως και 1,4 τοις εκατό έναντι του δολαρίου στα 1.408,63 Won.
Η ανακοίνωση του στρατιωτικού νόμου του Yoon ήταν το πρώτο τέτοιο διάταγμα στη Νότια Κορέα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1979.


Latest News

Πόσο κόστισε η επίθεση Τραμπ στην αμερικανική επιστήμη
Σαρωτικές περικοπές χρηματοδότησης απειλούν να υπονομεύσουν την καινοτομία που αποτελεί κεντρικό στοιχείο της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες

Η παγίδα των futures στην οποία έπεσαν οι σοκολατοβιομηχανίες - Τί συνέβη με τις τιμές του κακάο
Οι βιομηχανίες σοκολάτας ποντάρουν στο ότι η παρατεταμένη ανοδική πορεία στην αγορά κακάο φτάνει στο τέλος της

Η Kimberly-Clark μειώνει τις προοπτικές κερδών καθώς αυξάνεται το κόστος των δασμών Τραμπ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος λέει ότι η Kimberly-Clark δεν σκοπεύει να μετακυλίσει το κόστος που προκαλούν οι δασμοί στους καταναλωτές με συνολικές αυξήσεις τιμών

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank