Σε νέα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ το 2025 στοχεύουν οι τράπεζες, όπως δηλωσαν οι Έλληνες τραπεζίτες στους επενδυτές -σύμφωνα με πληροφορίες- στο πρόσφατο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο που διοργάνωσε στο Λονδίνο η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Και αυτο γιατι εάν οι τράπεζες θέλουν να διατηρήσουν την κερδοφορία τους και τα επόμενα χρόνια, με δεδομένη τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, καθώς βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στα επιτοκιακά δάνεια, θα πρέπει να αυξήσουν κυρίως το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο.
ΟΤ FORUM – Τράπεζες: Έτοιμες να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις – Οι νέοι στόχοι
Με δεδομένη λοιπόν τη μείωση των επιτοκίων, η ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης αποτελεί τον βασικό μοχλό για μία βιώσιμη και ισχυρή κερδοφορία των τραπεζών.
Η καθαρή πιστωτική επέκταση για το 2024 θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς στο 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2024, σε επίπεδο ομίλων, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφάνισαν σωρευτικά αύξηση ενήμερων δανείων κατά 5,7 δισ. ευρώ. ( Πειραιώς χορηγήσεις 1,9 δισ. ευρώ, η Eurobank με 1,8 δισ. ευρώ η Alpha 1,1 δις. και Εθνική με 0,9 δισ. ευρώ.
Οι διοικήσεις των τραπεζών αναθεώρησαν για το υπόλοιπο του έτους την πιστωτική επέκταση η οποία θα μπορούσε να κυμανθεί σε επίπεδα μεταξύ 7 με 8 δισ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες ωφελούνται σημαντικά από το ελληνικό story ανάκαμψης και την αύξηση του εταιρικού δανεισμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οίκων.
Ο ελβετικός οίκος UBS σε προηγούμενη έκθεσή τους, επισημαίνει, μεταξύ των άλλων, ότι οι ελληνικές τράπεζες βγαίνουν δυναμικά από την ελληνική κρίση χρέους και είναι σε θέση να επωφεληθούν από την ισχυρή μακροοικονομική ανάκαμψη και τις πιστώσεις στις επιχειρήσεις.
Πιστωτική επέκταση
«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα προσφέρει μια συναρπαστική ιστορία μακροοικονομικής ανάκαμψης. Έχοντας λάβει 15 δισ. ευρώ περίπου από τα διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 36 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), η χρησιμοποίηση των υπόλοιπων κεφαλαίων κατά τα επόμενα τρία έτη αποτελεί καταλύτη για επενδύσεις” επισημαίνει η UBS.
Και αναμένει ισχυρό εταιρικό πιστωτικό κύκλο της τάξης του 8% ετησίως (2023-2026), ο οποίος θα πρέπει να αντισταθμίσει τη συμπίεση του επιτοκιακού περιθωρίου (NIM), καθώς τα επιτόκια μειώνονται, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν επωφεληθεί από το πολύ χαμηλό κόστος της χρηματοδότησης.
Σε εκτιμήσεις της, για τις ελληνικές τράπεζες, η S&P προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 2,4% κατά μέσο όρο την περίοδο 2024-2027, υπεραποδίδοντας των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης.
Η συνεχιζόμενη απορρόφηση των κονδυλίων στήριξης της ΕΕ θα ενισχύσει τη ζήτηση για νέα εταιρικά δάνεια. Η S&P αναμένει ότι τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών θα αυξηθούν κατά 4% τόσο φέτος όσο και το 2025, αν και η πιθανότητα υποαπόδοσης παραμένει υψηλή λόγω οικονομικών κινδύνων.
Επιπλέον, ο οίκος υποθέτει ότι η υψηλή ζήτηση για επισφαλή ελληνικά δάνεια θα συνεχιστεί. Οι θετικές προοπτικές στις εγχώριες αγορές ακινήτων και οι αυξημένες προοπτικές ανάκαμψης λόγω των μεταρρυθμίσεων θα υποστηρίξουν αυτή την εξέλιξη.
Καταθέσεις
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του δημοσίου αναβαθμίζει και το αξιόχρεο των τραπεζών, οι οποίες θα μπορούν να δανείζονται με πιο χαμηλά επιτόκια .
Να σημειώσουμε ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα δύο κλίμακες πάνω από το ελάχιστο όριο.
Ο φθηνότερος δανεισμός για τις τράπεζες σημαίνει εξίσου φθηνός δανεισμός και για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Οι δείκτες ρευστότητας των τραπεζών, που επίσης παρακολουθεί ο επόπτης, υπερβαίνουν κατά πολύ τα ελάχιστα απαιτούμενα. ‘Άλλωστε οι καταθέσεις των ιδιωτών βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία μετά το 2019.
Έχουν αυξηθεί από 143 δισ. το 2019 σε 194 δισ. σήμερα, δηλαδή κατά περίπου 50 δισ. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2023 ο λόγος δανείων προς καταθέσεις ήταν στο 67,2%, δηλαδή πολύ κάτω της μονάδας, γεγονός που καταδεικνύει την ύπαρξη πλεονάσματος σε καταθέσεις και άφθονη ρευστότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Aegean: Νέος κύκλος υποτροφιών εκπαίδευσης μηχανικών αεροσκαφών
Εκπαίδευση και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση για φοιτητές και φοιτήτριες - Υποβολή αιτήσεων έως και τις 21 Φεβρουαρίου
Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Πράσινο φως» στην εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ από τη Motor Oil
Κατά την ουσιαστική αξιολόγηση της συγκέντρωσης ελήφθησαν υπόψη, μεταξύ άλλων, τα μερίδια αγοράς των επιχειρήσεων και των ανταγωνιστών τους
H επέκταση του δικτύου οπτικών ινών και 5G στη συνάντηση Μητσοτάκη - Höttges
Ο Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τα επενδυτικά σχέδια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που υλοποιεί στην Ελλάδα έως το 2027 ο όμιλος ΟΤΕ
Intracom Defense: Νέος πρόεδρος Δ.Σ. ο Μιχάλης Τσαμάζ
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην κορυφαία ελληνική αμυντική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας. Οι στόχοι, οι επενδύσεις και η δυναμική ανάπτυξη
Jefferies: Πόσο κερδίζουν οι ελληνικές τράπεζες από τα assets που διαχειρίζονται [γραφήματα]
Τι δείχνει ανάλυση της Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες - Τα μερίδια αγοράς
Eurobank: Ισχυρή ζήτηση ύψους 2 δισ. για το ομόλογο – Υπερκαλύφθηκε κατά 5 φορές
Πώς κατανεμήθηκαν οι επενδυτές στο ομόλογο της Eurobank
Συνεργασία Metlen με ΕΑΓΜΕ φέρνει την AI στα ορυκτά
ΕΑΓΜΕ και METLEN συνεργάζονται με στόχο την καινοτομία και ανάπτυξη στην έρευνα Κρίσιμων Πρώτων Υλών
Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την επιστροφή Τραμπ
Τι λένε στον ΟΤ κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρείν για τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο – Πώς αξιολογούν την πιθανή επιβολή δασμών, τον αντίκτυπο στην Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας
Κοντά σε συμφωνία Μασούτης με Κρητικό – Η διαφορά που χωρίζει το deal
Ένα βήμα πριν τη συμφωνία φέρεται να βρίσκονται Μασούτης και Κρητικός – Γιατί θεωρείται κλεισμένο deal
Στο κυνήγι νέων ευκαιριών σε data centers και οπτικές ίνες - Τι είπε στον ΟΤ ο CEO της Sparkle
Ο CEO της Sparkle Greece, Daniele Mancuso, μίλησε στον ΟΤ για την προοπτική νέων επενδύσεων ενώ τόνισε ότι προσέγγιση της εταιρείας είναι να ενισχύσει το φάσμα των υπηρεσιών της