Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια, αναδεικνύοντας τον καίριο ρόλο του στην αναδιαμόρφωση του ενεργειακού μέλλοντος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργώντας έναν πράσινο ενεργειακό διάδρομο που θα μετατρέψει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε ζωτικό κόμβο μεταφοράς καθαρής ενέργειας μεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά την ομιλία του στο Φόρουμ, ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, Θωμάς Αχείμαστος, περιέγραψε πώς αυτό το ενταγμένο έργο στον κατάλογο PMI/PCI της Ε.Ε. θα επαναπροσδιορίσει τη δυναμική της περιφερειακής ενέργειας. Το έργο σχεδιάζει να κατευθύνει το ένα τρίτο της πράσινης ενεργειακής του δυναμικότητας στη Βουλγαρία και μέσω αυτής η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι διαθέσιμη για μεταφορά έως την Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Ουκρανία, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση, μεταφέροντας πράσινη ενέργεια συνεχούς ροής σε ανταγωνιστικές τιμές.
«Το GREGY, επιταχύνοντας την πράσινη μετάβαση σε πολλές χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, αντιπροσωπεύει μια νέα εποχή καινοτομίας και συνεργασίας για την Ευρώπη, η οποία θα δημιουργήσει άμεση πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια, θα ενισχύσει τη σταθερότητα και αξιοπιστία του δικτύου της Ν.Α. Ευρώπης και όλα αυτά με ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, διασφαλίζοντας τη μείωση εκπομπών CO2, μειώνοντας την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και ενισχύοντας τη ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας», σημείωσε ο κ. Αχείμαστος.
Το GREGY έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί ανεξάρτητα και θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο στην δημιουργία ενός κάθετου ενεργειακού διαδρόμου Νότου-Βορρά, αλλά εάν απαιτηθεί μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό με άλλα διεθνή δίκτυα. Αυτή η ευελιξία διασφαλίζει τη μέγιστη χρησιμότητα και προσαρμοστικότητα στο εξελισσόμενο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο.
Ο στρατηγικός χρονισμός του έργου και η εναρμόνισή του με τους κλιματικούς στόχους της Ε.Ε το τοποθετούν ως κρίσιμο συστατικό στους στόχους της Ευρώπης για ενεργειακή ασφάλεια και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Latest News
Νέος γύρος παραχωρήσεων για υδρογονάνθρακες – Στον αέρα ο διαγωνισμός για το block της Chevron [χάρτες]
Για τις έρευνες σε κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε την απόφαση για το διαγωνισμό στα blocks «Νότια της Πελοποννήσου» και «Α2»
Θεοδωρόπουλος: Επιτακτική ανάγκη η θωράκιση των επιχειρήσεων απέναντι στο ενεργειακό κόστος
«Η μεγάλη μεταβλητότητα διογκώνει το πρόβλημα», ανέφερε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Κώδωνας κινδύνου από ΣΕΒ για τις τιμές ενέργειας – «Δεν υπάρχει συνομιλητής στην Ευρώπη», απαντά ο Σκυλακάκης
«Δεν λειτουργεί η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας» τόνισαν οι βιομήχανοι στον Σκυλακάκη – Την απουσία πολιτικής στις Βρυξέλλες επισήμανε ο υπουργός στο ΓΣ του ΣΕΒ
Μπήκε τρυπάνι στην «Ηλέκτρα» - Ξεκίνησε η γεώτρηση στην Κύπρο από ExxonMobil - Qatar Energy
Τις πρώτες φωτογραφίες δημοσίευσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης
Κατατέθηκε η τροπολογία για το νυχτερινό ρεύμα - Τι αλλάζει
Το νέο διζωνικό σύστημα μειωμένης τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας τίθεται σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου
Ακριβότερο το φυσικό αέριο το καλοκαίρι - Σε υψηλό 3ετίας το premium
Αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις βρίσκεται η αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Πώς επηρεάζει η Γερμανία
Κομισιόν: Πώς θα ρίξουμε τις τιμές της ενέργειας - Τι απαντάμε στις ΗΠΑ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε εφ' όλης της ύλης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο
Στα 50 ευρώ και πάλι το φυσικό αέριο - Κάτω από 60% η πληρότητα στις αποθήκες
Οι εξαγγελίες Τραμπ πλήττουν το φυσικό αέριο στην Ευρώπη - Με ταχύτατους ρυθμούς αδειάζουν οι αποθήκες στην ΕΕ
Πατήθηκε το κουμπί για τον διαγωνισμό της Chevron - Το roadmap για τις έρευνες υδρογονανθράκων
Η αδειοδότηση για τις έρευνες σε υδρογονάνθρακες ξεκινά, ανακοίνωσε ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος - Τα βήματα για τον διαγωνισμό της περιοχής που ζήτησε η Chevron
Σκυλακάκης: Ξεκινά η μελέτη και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες
Τι είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης για υδρογονάνθρακες και Εξοικονομώ