Εκπνέει σε λίγες ημέρες η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων Πόθεν Έσχες περισσότερων από 500.000 υπόχρεων και συζύγων τους.
Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν την παραπάνω δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 και το 2023.
Πόθεν Έσχες: Στην τελική ευθεία οι δηλώσεις – Οι παγίδες
Για πρώτη φορά, οι δηλώσεις πόθεν έσχες σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι προσυμπληρωμένες αλλά όχι συμπληρωμένες στο 100% ώστε να υποβληθούν αυτόματα. Ωστόσο, κατά την συμπλήρωση του Πόθεν Έσχες λογιστές και φοροτεχνικοί διαπιστώνουν σωρεία προβλημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν δηλώσεις οι οποίες δεν έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους στην πλατφόρμα θα δοθεί ολιγοήμερη παράταση.
Ωστόσο, ακόμη και αν έχει υποβληθεί η αίτηση για το Πόθεν Έσχες με ελλιπή στοιχεία παρέχεται η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η κατάθεση σε διάστημα ενός μήνα.
Παράταση για Πόθεν Έσχες
Με επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ζητά τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων Πόθεν Έσχες, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Ο κ. Κόλλιας αναφέρει ότι η νέα πλατφόρμα υποβολής, που άρχισε να λειτουργεί με καθυστέρηση, καταγράφει σημαντικά τεχνικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα οι αρμόδιοι φορείς του Δημοσίου, οι τράπεζες, τα επιμελητήρια και άλλοι, αδυνατούν να αναρτήσουν τα απαιτούμενα στοιχεία.
Δεδομένου και ότι η νέα ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές για τη συμπλήρωση του Πόθεν Έσχες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, και μετά από αιτήματα λογιστών – φοροτεχνικών, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ ζητά τη μετάθεση της προθεσμίας στις 31 Μαρτίου 2025.
Η νέα πλατφόρμα
Η νέα πλατφόρμα αξιοποιεί διαλειτουργικότητα με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την υποστήριξη της συμπλήρωσης των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) από τους υπόχρεους. Επιπλέον, οι σύζυγοι των υπόχρεων προσώπων καθίστανται πλέον αυτοτελώς υπόχρεοι και οφείλουν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν διακριτές ΔΠΚ.
Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι εφόσον έχει οριστικοποιηθεί εμπρόθεσμα η δήλωση, επιτρέπεται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον υπόχρεο, εντός 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής. Ουσιαστικά αν αντιμετωπίζει κάποιος πρόβλημα να ολοκληρώσει τη δήλωση μπορεί να την υποβάλλει ακόμη και χωρίς να έχει αναγράψει ούτε ένα στοιχείο και στη συνέχεια εντός προθεσμίας ενός μηνός να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή τη φορά οριστικά και αναγράφοντας όλα όσα χρειάζονται.
Στοιχεία όπως Α.Φ.Μ, Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατρός συμπληρώνονται αυτόματα με τα στοιχεία από την Α.Α.Δ.Ε και δεν δίνεται στο χρήστη η επιλογή της επεξεργασίας τους. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος δεν συμφωνεί με αυτά και για όποια αλλαγή, θα πρέπει να επικοινωνήσει με την αρμόδια υπηρεσία. Ενώ Δ.Ο.Υ, Α.Μ.Κ.Α, Α.Δ.Τ/Α.Γ.Μ, Όνομα Μητρός, Ημ/νία Γέννησης, Διεύθυνση Εργασίας, Σταθερό και Κινητό τηλέφωνο είναι πεδία τα οποία μπορεί να επεξεργαστεί ο χρήστης.
Latest News
Πόσοι συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΗΛΙΟΣ
Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των πρώην εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με εκείνους που προέρχονται από τον δημόσιο
Τα «κρυφά» τετραγωνικά στο μάτι της ΑΑΔΕ
Ξεκινά διασταύρωση στοιχείων από το Κτηματολόγιο και το Ε9 - 10+5 ερωτήσεις – απαντήσεις με όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες για να μη βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις
Κυνήγι για ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα
Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων
Πού «κολλάει» η απονομή των εκκρεμών συντάξεων
Οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν «πέσει» κάτω από τις 18.000 -
Μειωμένος ΕΝΦΙΑ έως 20% για κατοικίες - Δικαιούχοι και διαδικασία χορήγησης
Τα τέσσερα βήματα για τη διαδικασία χορήγησης της μείωσης ΕΝΦΙΑ - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις, ποιες είναι οι νέες προϋποθέσεις
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας