«Ο Όμιλος ΔΕΗ δημιουργεί ένα νέο σημείο εκκίνησης για τις ΑΠΕ από το 2025», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, κατά την παρέμβασή του στο ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link για την Ελλάδα, με τίτλο «GREECE – SPEEDING AHEAD POST INVESTMENT UPGRADE», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024.
Νέο σημείο εκκίνησης
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μεταξύ των κορυφαίων χωρών στον κόσμο όσον αφορά τη διείσδυση του ήλιου και του ανέμου στην ηλεκτρική ενέργεια, το μερίδιο των ΑΠΕ έχει φτάσει το 60% της ηλεκτροπαραγωγής, η απολιγνιτοποίηση συνεχίζεται, ενώ σπάμε συνεχώς ρεκόρ για τις ώρες που το σύστημά μας βασίζεται αποκλειστικά στις ΑΠΕ».
Αυτό, όπως εξήγησε «δημιουργεί ένα νέο σημείο εκκίνησης για το 2025, καθώς ο όμιλος ΔΕΗ, μετά και την παρουσίαση του στρατηγικού του πλάνου για την επόμενη τριετία, αποδεικνύει ότι θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», καθώς καθίσταται σαφές ότι είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχιστεί η ενεργειακή μετάβαση και να προχωρήσουν οι επενδύσεις που απαιτούνται για να υλοποιηθεί ο στόχος της πράσινης ανάπτυξης.
Το στρατηγικό σχέδιο
Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ Ομίλου ΔΕΗ παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου, που αναμένεται μέχρι το 2027 να αναπτύξει 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027. Και πρόσθεσε ότι «ήδη, σήμερα, πάνω από το 60% των ΑΠΕ που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή. Για την υλοποίηση του υπόλοιπου 40% του στόχου, ο Όμιλος έχει μία μεγάλη γκάμα έργων προς ανάπτυξη για να επιλέξει ποια θα προχωρήσουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος».
«Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ, η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων», είπε ο Κωνσταντίνος Μαύρος και τόνισε ότι χάρη στις επενδύσεις στις ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό που θα προσθέσουν ενέργεια 9TWh ετησίως κατά την περίοδο 2025-2027, η παραγόμενη ενέργεια του Ομίλου ΔΕΗ θα αυξηθεί από τις 20TWh ετησίως στις 24TWh, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων, οι οποίες παράγουν σήμερα 5TWh.
Όπως είπε «η ενεργειακή μετάβαση στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: την απoaνθρακοποίηση, την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ που οδηγεί και στον «εκδημοκρατισμό της παραγωγής και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και διαλειτουργικότητα των συστημάτων παραγωγής». Όπως τόνισε, για το στόχο αυτό απαιτούνται, παγκοσμίως, επενδύσεις 7 τρισ. δολ. ετησίως μέχρι το 2050.
Επενδύσεις στην Ευρώπη
Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο κ. Μαύρος μίλησε για «συστηματικές επενδύσεις ύψους 67 δισ. ευρώ το χρόνο έως το 2050 σε νέες και εκσυγχρονισμένες υποδομές δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, με ενσωμάτωση της ψηφιοποίησης, όπως προκύπτει και από πρόσφατη μελέτη της Eurelectric».
Έκανε εκτενή αναφορά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία βιώνει τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται αυτή την περίοδο παγκοσμίως στον κλάδο της ενέργειας και τόνισε το ρόλο του Ομίλου ΔΕΗ στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. «O Όμιλος ΔΕΗ υλοποιεί την δική του Πράσινη Συμφωνία (“Green Deal”) και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με επενδύσεις για ανάπτυξη ΑΠΕ σε αρκετές χώρες της περιοχής, οδηγώντας τον εξηλεκτρισμό του ενεργειακού συστήματος και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας», εξήγησε.
Latest News
Με ξεχωριστά κίνητρα η ένταξη των πληγέντων Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης στο «Εξοικονομώ 2025»
Για τους πληγέντες μάλιστα προβλέπονται στο Εξοικονομώ 2025 αυξημένα ποσοστά επιχορηγήσεων (80% - 100%) και ειδικός προϋπολογισμός (91,3 εκατ. ευρώ)
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια