Θετικά κινήθηκαν ως επί το πλείστον οι αγορές της Ασίας, με το κλίμα να τροφοδοτείται κυρίως από την άνοδο των αμερικανικών δεικτών, ενώ οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας από την Αυστραλία, τα οποία έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας της χώρας έπεσε στο χαμηλό 8 μηνών του 3,9% τον Νοέμβριο, από 4,1% τον προηγούμενο μήνα.
Οι αναλυτές ανέμεναν να ανέλθει η ανεργία στο 4,2%, ωστόσο ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε 0,28% και έκλεισε στις 8.330,3 μονάδες.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας κέρδισε 1,21% φθάνοντας στις 39.849,14 μονάδες, ενώ ο Topix ανέβηκε 1% στις 2.773,03 μονάδες.
Οι μετοχές
Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών Nissan και Honda έκλεισαν χαμηλότερα λόγω των ειδήσεων για εταιρικές ανατροπές εν μέσω στενού ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά οχημάτων.
Η Nissan υποχώρησε 1,6%, μια μέρα αφότου ανακοίνωσε ότι ο οικονομικός της διευθυντής Stephen Ma θα αναλάβει τις δραστηριότητες της εταιρείας στην Κίνα στις αρχές του 2025, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Ο πρόεδρος της Nissan Americas, Jeremie Papin, θα αναλάβει νέος επικεφαλής οικονομικών.
Η Honda σημείωσε πτώση 0,4% μετά τις αναφορές ότι θα τερματίσει τη συνεργασία της με την General Motors, αφού η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία εγκατέλειψε τα σχέδια να εισέλθει στην αγορά αυτόνομων ρομποταξί.
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 1,62% στις 2.482,12 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε άνοδο 1,1% στις 683,35 μονάδες.
Ωστόσο, σήμερα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol δήλωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί από το αξίωμα παρά τις πιέσεις από το κοινό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τη σύντομη κήρυξη του στρατιωτικού νόμου την περασμένη εβδομάδα.
Επίσης, ο κινεζικός CSI 300 σημείωσε άνοδο 0,9%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε 1,2% καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής της πόλης για το τρίτο τρίμηνο, τα οποία θα δημοσιευθούν αργότερα μέσα στην ημέρα.



































