Να κλείσει το κεφάλαιο της διόρθωσης επιχειρεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ανακτά τα επίπεδα των 1.460 μονάδων, αλλά με αρκετή δόση επιφυλακτικότητας και επιλεκτικότητας στους περισσότερους τίτλους.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7 εκατ. τεμάχια (με πακέτο 5,2 εκατ. στην Eurobank, αξίας 11,7 εκατ. ευρώ). Κέρδη 0,27% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.564,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός άνοδο 0,10% στις 1.291,67 μονάδες.
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Επιλεκτικότητα
Η αγορά έχει δύο μέτωπα στην παρούσα που πρέπει να διαχειριστεί, δείχνοντας όμως πολύ καλή συμπεριφορά. Το πρώτο μέτωπο είναι τα κέρδη των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου και τα υψηλά των δύο και πλέον μηνών, τα οποία μπορεί να έδωσαν ανακούφιση σε πολλά χαρτοφυλάκια, εντούτοις έδωσαν και ευκαιρίες απεγκλωβισμού σε αρκετά, καθιστώντας αναγκαίες κάποιες συνεδριάσεις αφομοίωσης των επιπέδων.
Άλλωστε, ο γενικός δείκτης βρίσκεται πολύ κοντά στο άνω άκρο της πολύμηνης συσσώρευσης και καλείται να έχει ρευστότητα ώστε να πείσει τα επιφυλακτικά χαρτοφυλάκια ότι αυτή την φορά δεν θα πισωγυρίσει. Όσο διατηρεί τη ζώνη των 1.460 μονάδων το μήνυμα είναι θετικό, ωστόσο το πολύμηνο μοτίβο έχει αφήσει πολλά χαρτοφυλάκια εκτός, τα οποία αν μπουν θα επιταχύνουν την κίνηση.
Το δεύτερο μέτωπο είναι φυσικά η αναμονή για τις κυβερνητικές εξαγγελίες αναφορικά με τις προμήθειες των τραπεζών, αλλά και τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων. Τίποτα ακόμη δεν είναι βέβαιο, και οι όποιες εκτιμήσεις κόστους – οφέλους φαίνεται να είναι σε πολύ θεωρητικό επίπεδο, την ώρα μάλιστα που όλοι περιμένουν τη μείωση του επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ και Aegean σημειώνουν κέρδη 1,10% και 1,40% αντίστοιχα, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Helleniq Energy, Titan, Coca Cola, Jumbo, Metlen, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Εθνική, Σαράντη, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή να κινούνται ήπια ανοδικά.
Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Λάμδα, ΔΑΑ, Eurobank, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, χωρίς όμως καμία να κινείται πάνω από το -0,9%. Χωρίς μεταβολή είναι οι Autohellas, Cenergy και ΟΠΑΠ.
Latest News
Τράπεζες και ΔΕΗ οδηγούν το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 1.520 μονάδες
Το χρηματιστήριο Αθηνών κινείται ανοδικά με τον τραπεζικό κλάδο να πρωτοστατεί στη συνέχιση της θετικής πορείας στα υψηλά 14 ετών
Βλέπει άνοδο 20% στο ΧΑ η Eurobank Equities το 2025 – Τα top picks
Οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities για τις προοπτικές του 2025
Εθνική και ΟΤΕ «σηκώνουν» υψηλότερα το Χρηματιστήριο Αθηνών
Ο πιο ακριβής τίτλος του κλίματος της αγοράς παγκοσμίως, και κατ’ επέκταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών δόθηκε από την Pimco
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
ΧΑ: Ύψωσαν τοίχο στους πωλητές οι Eurobank και Coca Cola
To Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τις εφεδρείες που χρειάζεται προκειμένου να κρατήσει ανέπαφο το θετικό του μομέντουμ
Κόκκινο το ταμπλό στο ΧΑ - Στηρίζουν τον ΓΔ λίγες δεικτοβαρείς
Την τελευταία ώρα ο γενικός δείκτης εμφανίζει έντονα σημάδια κόπωσης
Επιβεβαιώνει τις 1.500 μονάδες το XA - Με χαμηλή ταχύτητα η άνοδος
Το ΧΑ χρειάζεται ακόμη περισσότερη σαφήνεια προκειμένου να πάρουν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες οι αγοραστές
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Ανέκτησε τις 1.500 μονάδες, κινητικότητα και στα πακέτα
Αν και η αγορά κατάφερε να παραμείνει στο στενό εύρος των 1.490 – 1.500 μονάδων, οι κινήσεις δεν έδειξαν ότι οι αγοραστές είναι ακόμη έτοιμοι να αναλάβουν μεγάλα ρίσκα
Προσεκτική άνοδος στο ΧΑ, με οδηγούς ΕΛΧΑ και Πειραιώς
Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο, ενώ και η δημόσια πρόταση στον ΟΛΘ θα συνεχίσει να τραβάει επενδυτικά βλέμματα