Την ανάκληση ρύθμισης τροποποιητικής εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία θέτει σε κίνδυνο τις πληρωμές αγροτών, οι οποίες αφορούν παλαιότερα έτη 2014-2020, ζητά η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
Ειδικότερα, σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), ζητά την άμεση παρέμβαση της για την απόσυρση συγκεκριμένης παραγράφου, η οποία όπως επισημαίνεται έχει αντισυνταγματικό και παράνομο περιεχόμενο.
ΕΘΕΑΣ: Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
Όπως επισημαίνεται «πρόκειται για παράνομη και καταχρηστική άσκηση εξουσίας και αρμοδιότητας που δεν έχει ανατεθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ», ενώ η εφαρμογή της είναι «κατάφορα άδικη για το σύνολο των παραγωγών που αναμένουν τόσα χρόνια την πληρωμή τους, καθώς ελάχιστες μόνο περιπτώσεις θα λάβουν τις ενισχύσεις τους, μετά από δικαίωση ενστάσεων ή δικαστικών αποφάσεων, εάν ως κριτήριο λάβει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τον χρόνο έκδοσης της απόφασης».
Ενώ σημαντικός αριθμός δικαιούχων της περιόδου 2014-20 ανέμενε την καταβολή των δικαιούμενων ενισχύσεων, για όσα έτη υπάρχουν επιπτώσεις από τις λάθος αποφάσεις ή πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτή η εκ του νόμου απαίτηση ανατρέπεται από το περιεχόμενο συγκεκριμένης παραγράφου της εγκυκλίου
Ανεκτέλεστες αποφάσεις χρόνων
«Με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ, σημαντικός αριθμός ενστάσεων που έχουν δικαιωθεί αλλά και δικαστικών αποφάσεων, θετικών για τους δικαιούχους παραγωγούς, παραμένουν για πολλά χρόνια ανεκτέλεστες, αδικαιολόγητα και παράνομα. Για να θεραπευθεί αυτή η κατάσταση, από τον Νοέμβριο του 2023 έχει ανατεθεί ειδικό έργο πληροφορικής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για την περίοδο 2014-2020, ώστε να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές στους δικαιούχους που τις αναμένουν επί μακρόν. Για 14 μήνες δεν έχει προχωρήσει κάτι ουσιαστικό, παρά μόνο πρόσφατα μια σύσταση επιτροπής και για ποιο λόγο ακριβώς δεν έχουμε καταλάβει», επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ στην επιστολή.
Έτσι, «ενώ σημαντικός αριθμός δικαιούχων της περιόδου 2014-20 ανέμενε την καταβολή των δικαιούμενων ενισχύσεων, για όσα έτη υπάρχουν επιπτώσεις από τις λάθος αποφάσεις ή πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτή η εκ του νόμου απαίτηση ανατρέπεται από το περιεχόμενο της ακόλουθης παραγράφου της εγκυκλίου 78078/9.12.2024 και στην οποία κατά γράμμα αναφέρονται τα εξής:
«5.9 ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Ενστάσεις ή δικαστικές αποφάσεις σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο/η γεωργός, μετά από υποβολή ένστασης ή ενδικοφανούς προσφυγής ή άσκησης ένδικου μέσου ή βοηθήματος, δικαιώθηκε με οριστική απόφαση αρμόδιας διοικητικής αρχής ή αρμόδιου δικαστηρίου για τα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων, τότε οι μεταβολές αυτές λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των ενίσχυσης από το έτος, το οποίο εκδόθηκε η εν λόγω απόφαση».
Όπως εξηγεί η ΕΘΕΑΣ ο ΟΠΕΚΕΠΕ μονομερώς θα εφαρμόζει κατά το δοκούν τις θετικές αποφάσεις και με αυτό τον τρόπο για ελάχιστες παλιές υποθέσεις οι δικαιούχοι θα λάβουν τις ενισχύσεις που δικαιούται.
«Η παράγραφος είναι πρόδηλα:
1. Αντισυνταγματική αφού είναι σε αντίθεση με το Άρθρο 951 παρ. 5 του Συντάγματος, σχετικά με την συμμόρφωση της διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις.
2. Παράνομη με όσα προβλέπει το Άρθρο 12 Ν. 3068/2002, σχετικά με την υποχρέωση της διοίκησης να συμμορφώνονται, χωρίς καθυστέρηση προς τις δικαστικές αποφάσεις.
3. Αντίθετη με το Άρθρο 1983 Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, σχετικά με την υποχρέωση, συνολική του φορέα καθώς και την ατομική για τους υπεύθυνους, όσον αφορά τη συμμόρφωση τους ως προς το περιεχόμενο των αποφάσεων, οι οποίες εκδίδονται για διαφορές που άγονται προς επίλυση με άσκηση προσφυγής».
Τέλος, η ΕΘΕΑΣ ενημερώνει ότι «η παραπάνω πολυσέλιδη εγκύκλιος δεν μας τέθηκε στοιχειωδώς υπόψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για έκφραση απόψεων, ενώ δεν περιέχει επίσης και καμία από τις έγγραφες προτάσεις της ΕΘΕΑΣ για απλοποίηση του ΟΣΔΕ, προς επίτευξη καλύτερης απορρόφησης και αξιοποίησης των άμεσων ενισχύσεων με λιγότερο κόστος για τους αγρότες. Από τη διερεύνηση της εγκυκλίου που συνεχίζεται, έχουν εντοπισθεί και άλλα σοβαρά προβλήματα, για τα οποία θα επανέλθουμε με νέα αναλυτική επιστολή».
Latest News
Νέες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ
Οι βασικές αλλαγές περιλαμβάνουν τη διαγραφή μέρους του κεφαλαίου δανείων, τη δυνατότητα διακανονισμών και την προτεραιότητα στη διαχείριση αυτών των υποθέσεων από εξειδικευμένους διαχειριστές
Οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια – Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Οι 5+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι θα ισχύσει για τους αγρότες - Δίνεται η δυνατότητα να γίνουν διακανονισμοί, όπως διαγραφή χρεών
Κόντρα στη Βουλή για το αγροτικό – Στα μπλόκα οι αγρότες
Την ώρα που οι αγρότες απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι βγήκαν ξανά στους δρόμους και εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους
Μητσοτάκης: Ρύθμιση κόκκινων δανείων 700 συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών
Απάντηση του Κ. Μητσοτάκη στον Ν. Ανδρουλάκη για τον Αγροτικό Τομέα
Καθυστερήσεις με το Ταμείο Ανάκαμψης - Τι ζητούν βιομηχανία και αγρότες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Σε κοινή επιστολή τεσσάρων φορέων προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζεται ότι ενώ υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, μένουν αναξιοποίητοι.
Ενισχύονται τα αγροτικά μπλόκα, εκτόνωση επιδιώκει το Μαξίμου
Οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα εκεί όπου ήδη υπάρχουν ενώ οι κινητοποιήσεις εξαπλώνονται σε όλη χώρα, προκαλώντας πονοκέφαλο στο Μαξίμου
Στους δρόμους οι αγρότες - Ο Μητσοτάκης απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του Ανδρουλάκη
Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη Βουλή με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες, που έχουν ξεσηκωθεί βγάζοντας τρακτέρ τους δρόμους
Κατεβαίνουν στους δρόμους οι αγρότες – Πού θα στήσουν τα πρώτα μπλόκα
Οι αγρότες ξεκινούν νέες κινητοποιήσεις - Τι διεκδικούν - Η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα επιδεινώθηκε με την αύξηση των πρώτων υλών να αποτελεί μεγάλο αγκάθι
Το ρύζι από τη Χαλάστρα φλερτάρει με τα ράφια του Λονδίνου
Πού στοχεύει ο Α’ Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας – Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος Χρήστος Γκατζάρας για το ελληνικό ρύζι
Πρωτοβουλίες για διεθνή αναγνώριση του ελληνικού βαμβακιού
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές στο βαμβάκι - Οι προκλήσεις του κλάδου