Έργα και δράσεις 455.390.794 εκατ. ευρώ, που αφορούν χρηματοδοτήσεις από το ΠΑΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ βρίσκονται σε εξέλιξη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο νομό Ρεθύμνου, όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη- Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για το Ρέθυμνο».
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η εθνική στρατηγική που αναπτύσσει η κυβέρνηση δίνει ώθηση στην ανάπτυξη του νομού Ρεθύμνου και συνολικά της Κρήτης, ώστε να γίνει η πρωτοπόρα Περιφέρεια της χώρας σε οικονομική ανάπτυξη. Όπως επισήμανε, τα μοναδικά σε ποιότητα και διατροφική αξία προϊόντα της κρητικής γης αποτελούν την κινητήρια δύναμη και της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, προσθέτοντας σημαντικούς πόντους στο τουριστικό προϊόν της χώρας.
Κώστας Τσιάρας: Παρέμβαση στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας
Από το Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλλιέργειας και Θαλασσών υλοποιείται το Αλιευτικό Καταφύγιο Σκαλέτας, ύψους 3.390.794 ευρώ
Τα προγραμματισμένα έργα
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, τα 455,3 εκατ. ευρώ έχουν κατανεμηθεί ως εξής: Από το ΠΑΑ 2014-2022 έχουν καταβληθεί περίπου 415 εκατ. ευρώ σε 41.180 δικαιούχους. Για μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα: έχουν προϋπολογισθεί 7,7 εκατ. ευρώ.
Επίσης μέσω ΤΑΑ υλοποιούνται 17 επενδυτικά σχέδια με προϋπολογιζόμενη δημόσια δαπάνη περίπου 25,7 εκατ. ευρώ, ενώ από τον ΕΛΓΑ έχουν καταβληθεί 2,5 εκατ. ευρώ και μέσω ΚΟΕ (Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων) 1,3 εκατ. ευρώ.
Τέλος από το Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλλιέργειας και Θαλασσών υλοποιείται το Αλιευτικό Καταφύγιο Σκαλέτας, ύψους 3.390.794 ευρώ.
Αναβίωση της Σχολής Ασωμάτων
Η στενή συνεργασία του ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αμαρίου, σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, οδήγησε στη δημιουργία ΑΜΚΕ με κύριο σκοπό την αναβάθμιση του Σταθμού Ασωμάτων Κρήτης και τη δημιουργία ενός πρότυπου Ερευνητικού Κέντρου Αιγοπροβατοτροφίας με την επωνυμία «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων» και αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα με επίκεντρο την κτηνοτροφία και την υποστήριξη των κτηνοτρόφων σε μία Κρήτη που διαθέτει τουλάχιστον το 15% του εθνικού κοπαδιού.
«Είναι η μοναδική δομή έρευνας και εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά στη ζωική παραγωγή από την περιοχή της Λάρισας και νοτιότερα και για πάρα πολλά χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους κτηνοτρόφους της περιοχής|, επισημαίνεται.
Κύριοι στόχοι μας είναι:
- η λειτουργία του Σταθμού ως «Πρότυπο Μεσογειακό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας σε ξηροθερμικές περιοχές»,
- η επαναλειτουργία της Πρακτικής Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων,
- η διατήρηση του γενετικού υλικού των ντόπιων φυλών αιγών και προβάτων της Κρήτης.
Επιπλέον, το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, μέσω έργων και δράσεων, παρέχει τεχνογνωσία και υπηρεσίες σε όλους τους αγρότες της Κρήτης.