Στη στρατηγική σκέψη του όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας, αλλά και τους στόχους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», που πραγματοποιείται στις 12 και 13 Δεκεμβρίου και οργανώνεται από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.
ΠΑΣΟΚ: Η συνάντηση με Μητσοτάκη και η ατζέντα Ανδρουλάκη
Ο κ. Ανδρουλάκης εστίασε αρχικώς στη στρατηγική του Ελσίνκι, την οποία και χαρακτήρισε ως «κορυφαία στιγμή της μεταπολιτευτικής περιόδου». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής», ωστόσο -όπως είπε- η κυβέρνηση Καραμανλή που ακολούθησε δεν προχώρησε με αυτή την πολιτική.
Υπογράμμισε ότι η τότε πολιτική της Τουρκίας, υπό τον κ. Ερντογάν, είχε διαφορετικό προσανατολισμό, ως εκ τούτου «ο χρόνος δεν λειτουργεί πάντα προς όφελός μας».
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες»
Μιλώντας για την ελληνοτουρκική σχέση, τόνισε ότι «πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες». Παράλληλα, άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό. Αναφέρθηκε στις νέες διεκδικήσεις της Τουρκίας, όπως το άνοιγμα θεμάτων μειονοτήτων. Όπως είπε, «έχουν κλείσει από τη Συνθήκη της Λωζάνης», τονίζοντας ότι «απαιτείται μεγάλη προσοχή».
Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο επίσης για πιθανές γεωπολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι «εάν στη Συρία δημιουργηθεί ένα καθεστώς δορυφόρος της Τουρκίας, υπάρχει ο κίνδυνος ενός τουρκο-συριακού συμφώνου στα πρότυπα του τουρκο-λιβυκού». Στάθηκε στην ανάγκη να «αξιολογούμε όχι μόνο τις δικές μας δυνατότητες, αλλά και το περιβάλλον που υπάρχει γύρω μας».
Για τη σχέση της Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως «κανείς δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ. Πρέπει εμείς να σχεδιάσουμε μια ειδική σχέση οικονομικού χαρακτήρα, δηλαδή μια τελωνειακή αναβάθμιση με δικλείδες γεωπολιτικής ασφάλειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «με οικονομικούς όρους, η Τουρκία παραμένει εξαρτημένη από τη Δύση». Αναφερόμενος στην ανάγκη ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, τόνισε ότι «η λύση είναι η ευρωπαϊκή ασφάλεια». Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε «να αποκτήσει η ΕΕ εργαλεία αποτροπής, να αλλάξει το βέτο σε θέματα κυρώσεων και να προχωρήσει η δημιουργία ευρωστρατού». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για «ευρωπαϊκούς κανόνες στην εξαγωγή οπλικών συστημάτων σε τρίτα κράτη που απειλούν χώρες της ΕΕ».
Στη συνέχεια, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προκλήσεις που δημιουργεί η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε «δυσχερή εξέλιξη για την ανθρωπότητα». Υπογράμμισε επίσης ότι «το λιμάνι των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων της Ελλάδας είναι η ΕΕ».
«Με μανιχαϊσμούς και τυφλές συγκρούσεις δεν πάμε πουθενά»
Περνώντας στα εσωτερικά πολιτικά θέματα, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε για τη ΝΔ ότι «τα εσωτερικά της ζητήματα μεταφράζονται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής». Άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σημειώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας πρέπει να κάνει ένα συνέδριο για να εξηγήσει πώς ένα κόμμα ηττήθηκε δύο φορές και έπειτα να μου κάνει μαθήματα αντιπολίτευσης».
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «δεν αγωνίστηκε για να γίνει το αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συγκυβερνήσει μαζί της», αλλά για να προσφέρει μια αξιόπιστη εναλλακτική που θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του λαού. Τόνισε πως «με μανιχαϊσμούς και τυφλές συγκρούσεις δεν πάμε πουθενά, χρειάζονται συναινέσεις». Ακολούθως πρόσθεσε ότι «μετά τα μνημόνια ο λαός περίμενε να φύγει η τοξικότητα – αλλά αυτό δεν έγινε».
«Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση»
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι εκπροσωπεί μια διαφορετική προσέγγιση. «Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας, δήλωσε: «Στις επόμενες εκλογές, ο λαός θα τιμήσει την πρότασή μας και θα φέρει νίκη στη δημοκρατική παράταξη απέναντι στη συντήρηση».
Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «ο κόσμος του κέντρου αποζητά εναλλακτικές, αποφεύγοντας τη αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας», αλλά και τη συγκρουσιακή διάθεση που χαρακτηρίζει ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ διαθέτει ουσιαστικές προτάσεις για μια σειρά από καίρια ζητήματα. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι «μετά τις επόμενες εκλογές, η χώρα μπορεί να αποκτήσει μια διαφορετική κυβέρνηση, που θα στέκεται με σεβασμό απέναντι στα προβλήματα του λαού».
Latest News
Δημοσκόπηση: Επιμένει η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση – Ξαναπαίρνει κεφάλι ο «Κανένας»
Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA αποτυπώνει ότι εντείνεται η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και την Νέα Δημοκρατία
Πυρά Σάντσεθ στους βαρόνους τεχνολογίας - Θέλουν να «ανατρέψουν τη δημοκρατία»
Ο Σάντσεθ κατηγόρησε τους βαρόνους της τεχνολογίας ότι σχεδίασαν τους ιστότοπούς τους για να «διαιρούν και να χειραγωγούν»
Οι 3 αλλαγές στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ - Πώς εμπλέκονται βιομηχανία, ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικά φαρμακεία
Προσλαμβάνονται άμεσα με μπλοκ παροχής υπηρεσιών 20 φαρμακοποιοί προκειμένου να ενισχύσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Στην... ουρά της ικανοποίησης με τη ζωή τους οι Έλληνες - Τι αποκαλύπτει έρευνα της ΕΕ
Οι Ελληνες έρχονται προτελευταίοι στην ΕΕ με βαθμολογία ικανοποίησης για τη ζωή τους 6,9, σύμφωνα με τη Eurostat
Με 247 «ναι» νέος πρόεδρος της Βουλής ο Νικήτας Κακλαμάνης
Ο Νικήτας Κακλαμάνης εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία λαμβάνοντας 247 θετικές ψήφους
Ισραήλ: Η πρώτη ανάρτηση της απελευθερωμένης ομήρου Ρόμι Γκονέν
Η Ρόμι Γκόνεν είχε απαχθεί από το φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου 2023 – Επέστρεψε στο Ισραήλ μετά την εκεχειρία μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Χαμάς
Σήμερα η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής
Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα αναλάβει τη θέση του Κωνσταντίνου Τασούλα στο προεδρείο της Βουλής
Βροχές και μικρή αύξηση της θερμοκρασίας
Άστατος ο καιρός – Βροχές μικρής διάρκειας είναι πιθανόν να εκδηλωθούν και στην Αττική – Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ
Σολτς: Η ελευθερία του λόγου δεν πρέπει να υποστηρίζει ακροδεξιές θέσεις
Η απάντηση Μασκ στην τοποθέτηση Σολτς
Μητσοτάκης για Τραμπ: Να «καταλαγιάσει η σκόνη» και βλέπουμε…
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο