
Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καταφέρνοντας έστω και οριακά να σταματήσουν την πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών, χωρίς όμως να μπορέσουν να κινηθούν ξεκάθαρα ανοδικά εν αναμονή της απόφασης της Federal Reserve για τα επιτόκια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,16%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,05% στις 8.199 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,07% στις 20.260 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,26% στις 7.384 μονάδες.
Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault σημείωσε άνοδο 5,2%, μετά τις αναφορές ότι η Nissan και η Honda πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις συγχώνευσης.
Η Renault κατέχει μειοψηφικό μερίδιο στη Nissan, της οποίας οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο Τόκιο κέρδισαν 24% σήμερα, κλείνοντας την καλύτερη μέρα τους εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Επίσης, οι μετοχές του γαλλικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Canal+ σημείωσαν άνοδο 8%, αντιστρέφοντας δύο συνεχόμενες ημέρες απωλειών μετά την απόσχιση από την εταιρεία media holding Vivendi και το ντεμπούτο τους τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Από την άλλη, η ελβετική εταιρεία παραγωγής τροφίμων Nestle υποχώρησε κατά 1,8% αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι λανσάρει μια νέα σειρά εμβόλια πρωτεΐνης στις ΗΠΑ που βοηθούν στην καταστολή της όρεξης.
Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στο 2,6% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, ικανοποιώντας τις προσδοκίες αλλά περιορίζοντας περαιτέρω τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη. Ο ετήσιος πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν στο 2,3% τον Οκτώβριο.
Επίσης, ο ρυθμός πληθωρισμού για τα προϊόντα που προέρχονται από εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,3%.
Παράλληλα, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Νοέμβριο, αυξημένος από το 2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη Eurostat. Το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από το 2,3% που δόθηκε στην προκαταρκτική εκτίμηση.
ΟΠΑΠ και τράπεζες «έσωσαν» το θετικό πρόσημο στο ΧΑ
Αδύναμη ήταν η αντίδραση που κατάφερε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το γεγονός ότι είχε στο πλευρό του σήμερα την ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος φάνηκε να αφήνει πίσω του τις ανησυχίες για τον μηδενισμό των προμηθειών.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,20% στις 1.455,67 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.452,55 μονάδων (-0,02%) και 1.458,23 μονάδων (+0,37%). Ο τζίρος ανήλθε στα 155,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 47,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 27,7 εκατ. τεμάχια αξίας 68,5 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πακέτο διακινήθηκε στη Eurobank, στην τιμή των 2,21 ευρώ, ανεβάζοντας τον όγκο κατά 25,8 εκατ. τεμάχια αξίας 57,2 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,33% στις 3.543,23 μονάδες, ενώ στο -0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.318,88 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,07% στις 1.286,36 μονάδες.


Latest News

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Γαλλικές στηρίξεις παίρνουν οι ευρωαγορές - Άλμα για τη Safran
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,07%.

Τρίτη ημέρα ανόδου για τις αγορές της Ασίας
Καταλύτης οι πληροφορίες ότι η Κίνα εξετάζει εξαίρεση αμερικανικών προϊόντων από τους δασμούς 125%

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας