
Σε αδρές γραμμές, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ περιέγραψε μια πολύ μέτρια παρεμβατική πολιτική στο επιτόκιο αναφοράς.
Τονίζοντας ότι οι υφιστάμενες μεταβλητές στην οικονομία των ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν σημαντικές μειώσεις, τουλάχιστον για το 2025.
Συγκεκριμένα, ηνεφέρθη στον ρυθμό ανάπτυξης (3%), στον μέτριο και επίμονο πληθωρισμό και την πολύ ισχυρή αγορά εργασίας.
Κάτι που απευθείας οδηγεί τους επενδυτές στο συμπέρασμα ότι το επιτόκιο δεν έχει λόγο να μειωθεί εκτενώς, ώστε να στέκει παντοδύναμο το δολάριο ΗΠΑ έναντι όλων των υπολοίπων μεγάλων (και κυρίως έναντι του ευρώ).
Σε αυτό συνεπικουρεί η στάση του Trump και η συν αυτώ επικέιμενη επιβολή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα, που από μόνο του θα αρκούσε να οδηγήσει σε υπερτίμηση το εγχώριο νόμισμα.
Δεν πρέπει να αμελέιται εξάλλου το γεγονός ότι τα μακροοικονομικά στην Ευρωζώνη είναι τέτοια που οδηγούν στο άλλο άκρο, με την ΕΚΤ να έχει ήδη μειώσει κατά πολύ τα δικά της επιτόκια και σίγουρα πιο επιθετικά από εκείνο της Fed.
Eνδεικτικά, ακόμα και η πιο επιθετική πρόβλεψη της Fed κάνει λόγο για ένα επιτόκιο πέριξ του 3%-3,25% έως το τέλος του 2025/αρχές 2026, ενώ η ΕΚΤ έχει ..ήδη γράψει το 3,15% στο επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και 3% σε εκείνο της διευκόλυνσης καταθέσεων. Με τη Lagarde να εμφανίζεται βέβαιη για συνέχιση της πτωτικής πορείας.
Εξάλλου, αν συνυπολογίσουμε τα δύο βασικά ζητήματα (έκθεση Draghi / επικείμενη χρηματοδότηση και πολιτική ασάφεια στη Γαλλία), φαντάζει αρκετά απίθανο η ΕΚΤ να κρατηθεί σε τέτοιο ύψος επιτοκίων, πολλώ δε μάλλον να προβεί σε κάποιου είδους αύξηση.
Αν επεκτείνουμε και προς την Άπω Ανατολή, η Ιαπωνία είναι σε ένα μονοπάτι αύξησης επιτοκίου, και όχι μείωσης, με την αγορά να έχει ήδη προεξοφλήσει υποτιμημένο γιεν.
Κι έτσι, η ρητορική του Trump για το πανίσχυροι αμερικανικό νόμισμα παίρνει σάρκα και οστά. Είναι επίσης σημαντικό να πούμε ότι όσο οι επενδυτές παίρνουν επιβεβαιώσεις για τα προεκλογικά λεγόμενα του Trump, τόσο τοποθετούνται ολοένα και πιο ανοιχτά προς τις κατευθύνσεις αυτές.
Προσέτι, οι υψηλές αποδόσεις στα αμερικανικά χρεόγραφα (και ειδικότερα, κατά πολύ υψηλότερες από τα ευρωπαϊκά ομόλογα παρεμφερών κινδύνων) εξασφαλίζουν ότι αφενός οι κάτοχοι αμερικανικού χρέους δεν ανησυχούν και παραμένουν εκεί, αφετέρου ολοένα και περισσότεροι αμυντικοί επενδυτές είναι (ή θα είναι) ευχαριστημένοι με το (ενδεικτικά) 4,5% που αποδίδει το 10ετές αμερικανικό αυτήν τη στιγμή (παραμπιπτόντως, σε υψηλά επίπεδα προ των μειώσεων του Φθινοπώρου.. και υψηλά 14 ετών).
Για τη συνέχεια, ένας αλλοδαπός, για τις ΗΠΑ, επενδυτής, όπως ένας ευρωπαίος αμυντικός, θα πρέπει να μαγνητιστεί από τα αμερικανικά ομόλογα και (κυρίως) έντοκα γραμμάτια, διότι εκτός από τις υψηλότερες αποδόσεις και τον χαμηλότερο κίνδυνο εκδότη (αλίμονο αν φοβόμασταν πιστωτικό γεγονός στις ΗΠΑ) απέχει από συναλλαγματικό κίνδυνο, τουλάχιστον σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας.
Με άλλα λόγια, είναι δύσκολο να υποστεί ζημία από ενδεχόμενη υποτίμηση του δολαρίου, για όσο χρόνο διακρατεί αμερικανικό χρέος, ενώ μάλλον φαίνεται να συμβεί το αντίθετο, καθώς το ευρώ δείχνει αρκετά πιο αδύναμο νόμισμα για την παρούσα συγκυρία.
Τέλος, για τους λάτρεις λίγο υψηλότερων αποδόσεων, οι αμερικανικές μετοχές παραμένουν στην πρώτη κατηγορία επιλογών, καθώς η συνδυασμένη αφήγηση των επιμείμενων μειωμένων φορολογικών συντελεστών και των ήδη εξαιρετικών χρηματοοικονομικών μεγεθών πληθώρας εισηγμένων αυξάνουν την πιθανότητα να καταγραφούν θετικές αποδόσεις στα αμερικανικά χρηματιστήρια και στο 2025.


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο