
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι φορολογούμενοι σπεύδουν να καταχωρίσουν τα ακίνητά τους έως τις 31 Δεκεμβρίου στο Μητρώο της ΑΑΔΕ και να αποκτήσουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) για να τα διαθέσουν μέσω Airbnb.
Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν αυστηρά πρόστιμα, που ανέρχονται στο 50% των εσόδων από τη βραχυχρόνια μίσθωση
Από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι νέες εγγραφές ακινήτων στις τρεις πρώτες δημοτικές περιοχές της Αθήνας θα απαγορεύονται για τουλάχιστον έναν χρόνο, με ταυτόχρονη επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους παραβιάσουν τους κανόνες.
Airbnb: Η Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς για τα Χριστούγεννα [γραφήματα]
Η λίστα και τα Airbnb
Ειδικότερα στη λίστα με τις περιοχές της Αθήνας που δεν θα εκδίδεται Αριθμός Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) από την Πρωτοχρονιά και τουλάχιστον για έναν χρόνο περιλαμβάνονται:
- Το 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Πλάκα, Κολωνάκι, Κουκάκι, Σύνταγμα – Ομόνοια – Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη.
- Το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Μετς, Νέος Κόσμος, Αγιος Αρτέμιος, Παγκράτι.
- Το 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ.
Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν αυστηρά πρόστιμα, που ανέρχονται στο 50% των εσόδων από τη βραχυχρόνια μίσθωση, με ελάχιστο ποσό τα 20.000 ευρώ. Εάν εντοπιστεί νέα παράβαση μέσα στο ίδιο φορολογικό έτος, το πρόστιμο διπλασιάζεται, φτάνοντας έως και τα 40.000 ευρώ. Η ΑΑΔΕ, έχοντας ολοκληρώσει τις απαραίτητες προσαρμογές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, είναι έτοιμη να ελέγξει και να επιβάλει ποινές σε όσους επιχειρήσουν να παρακάμψουν τη νέα νομοθεσία.
Αυτή τη στιγμή, το κέντρο της Αθήνας ζει έναν «πυρετό» εγγραφών, με τους ιδιοκτήτες να προσπαθούν να προλάβουν τη νέα κατάσταση. Ενδεικτικά, το φετινό καλοκαίρι λειτουργούσαν πάνω από 12.500 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην πόλη, με τις περιοχές γύρω από την Ακρόπολη, την Πλάκα και το Μοναστηράκι να καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος.
Οι αιτήσεις
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να υποβάλουν την αίτηση για Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης Taxisnet. Στην αίτηση απαιτείται ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), ενώ για ακίνητα που μισθώνονται τμηματικά χρειάζονται και τα τετραγωνικά μέτρα των χώρων που παραχωρούνται.
Η διαδικασία δεν τελειώνει με την απόκτηση του ΑΜΑ. Ο διαχειριστής ακινήτου οφείλει να αναρτήσει τον ΑΜΑ στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως το Airbnb, αλλά και σε κάθε άλλη ψηφιακή ή φυσική πλατφόρμα που προβάλλει το ακίνητο. Επιπλέον, έχει την υποχρέωση να υποβάλει Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής έως τις 20 του επόμενου μήνα από την αποχώρηση του μισθωτή.


Latest News

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς