
Ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σούνταρ Πιτσάι δήλωσε στους υπαλλήλους την περασμένη εβδομάδα ότι «τα διακυβεύματα είναι υψηλά» για το 2025, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό και ρυθμιστικά εμπόδια και παλεύει με τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη.
Σε μια συνάντηση στρατηγικής για το 2025 στις 18 Δεκεμβρίου, ο Σούνταρ Πιτσάι και άλλοι ηγέτες της Google, αναφέρθηκαν στο επόμενο έτος, κυρίως όσον αφορά στο τι έρχεται στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με το CNBC.
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σούνταρ Πιτσάι: Τι ζητά για το 2025
«Νομίζω ότι το 2025 θα είναι κρίσιμο», δήλωσε ο Σούνταρ Πιτσάι. «Νομίζω ότι είναι πραγματικά σημαντικό να εμπεδώσουμε τον επείγοντα χαρακτήρα αυτής της στιγμής και ότι πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα ως εταιρεία. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Πρόκειται για ανατρεπτικές στιγμές. Το 2025, πρέπει να επικεντρωθούμε αμείλικτα στην απελευθέρωση των πλεονεκτημάτων αυτής της τεχνολογίας και στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων των χρηστών».
Ορισμένοι εργαζόμενοι παρακολούθησαν τη συνάντηση αυτοπροσώπως στα κεντρικά γραφεία της Google στο Mountain View της Καλιφόρνια και άλλοι συντονίστηκαν εικονικά.
Τα σχόλια του Πιτσάι έρχονται μετά από μια χρονιά γεμάτη με τις πιο έντονες πιέσεις που έχει βιώσει η Google από τότε που μπήκε στο χρηματιστήριο πριν από δύο δεκαετίες. Ενώ τομείς όπως οι διαφημίσεις αναζήτησης και το cloud παρήγαγαν ισχυρή αύξηση των εσόδων, ο ανταγωνισμός εντάθηκε στις βασικές αγορές της Google και η εταιρεία αντιμετώπισε εσωτερικές προκλήσεις, όπως συγκρούσεις κουλτούρας και ανησυχίες σχετικά με το όραμα του Πιτσάι για το μέλλον.
Αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο
Τον Αύγουστο, ένας ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι η Google κατέχει παράνομα μονοπώλιο στην αγορά αναζήτησης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε τον Νοέμβριο να αναγκαστεί η Google να εκποιήσει τη μονάδα του προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο Chrome. Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε την εταιρεία ότι κυριαρχεί παράνομα στην τεχνολογία διαδικτυακών διαφημίσεων. Αυτή η δίκη ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο και αναμένεται η απόφαση του δικαστή.
Τον ίδιο μήνα, η βρετανική αρχή ανταγωνισμού εξέδωσε δήλωση αιτιάσεων σχετικά με τις πρακτικές της Google στον τομέα της τεχνολογίας διαφημίσεων, οι οποίες, σύμφωνα με την προσωρινή διαπίστωση της ρυθμιστικής αρχής, επηρεάζουν τον ανταγωνισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ανταγωνισμός
Η επιχείρηση αναζήτησης της Google εξακολουθεί να κατέχει κυρίαρχο μερίδιο αγοράς, αλλά η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη έχει δημιουργήσει νέους τρόπους πρόσβασης των ανθρώπων στις διαδικτυακές πληροφορίες και έχει φέρει μαζί της πολλούς νέους ανταγωνιστές.
Το ChatGPT της OpenAI ξεκίνησε τον κύκλο του hype στα τέλη του 2022 και οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, έχουν έκτοτε ωθήσει την εταιρεία σε αποτίμηση 157 δισ. δολαρίων. Τον Ιούλιο, η OpenAI ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει μια δική της μηχανή αναζήτησης. Η Perplexity προωθεί επίσης την υπηρεσία αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη και πρόσφατα έκλεισε έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων με αποτίμηση 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Google επενδύει σημαντικά για να προσπαθήσει να παραμείνει στην κορυφή, κυρίως μέσω του Gemini, του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης της. Η εφαρμογή Gemini δίνει στους χρήστες πρόσβαση σε μια σειρά εργαλείων, συμπεριλαμβανομένου του chatbot της Google.
Ο Σούνταρ Πιτσάι δήλωσε ότι η «οικοδόμηση μεγάλων, νέων εγχειρημάτων» αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή Gemini, την οποία στελέχη δήλωσαν ότι βλέπουν ως την επόμενη εφαρμογή της Google που θα φτάσει σε μισό δισεκατομμύριο χρήστες. Η εταιρεία έχει σήμερα 15 εφαρμογές που έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια