
Η αξία του παγκόσμιου στόλου και του βιβλίου παραγγελιών στη ναυτιλία έφτασε τα 2 τρισ. δολάρια στην πιο ενεργή χρονιά παραγγελιών νεότευκτων πλοίων εδώ και 17 χρόνια, σύμφωνα με την Clarksons Research.
Παγκόσμια ναυτιλία: Χούθι, Πούτιν και Τραμπ καθορίζουν τη ρότα
Η αυξανόμενη αξία των περιουσιακών στοιχείων – από 1,2 τρισ. δολάρια το 2020 , στα 2 τρισ. δολ το 2024, οφείλεται στα χαμηλά ποσοστά διάλυσης πλοίων, στα περισσότερα από 2.300 πλοία που έχουν παραγγελθεί το 2024 και στις αυξανόμενες αξίες των πλοίων, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Stephen Gordon.
Περισσότερα από 2.300 πλοία έχουν παραγγελθεί το 2024
Κυριαρχεί το LNG ως καύσιμο
Παράλληλα οι εφοπλιστές επενδύουν στα νέα εναλλακτικά καύσιμα παρά το γεγονός ότι και η παραγωγή τους δεν επαρκεί και δεν είναι εξασφαλισμένα τα logistics για την διάθεση τους σε πολλά λιμάνια σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο η υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων στα νεότευκτα πλοία αυξάνεται, καθώς σύμφωνα με την Clarksons Research, τα μισά από τα πλοία που παραγγέλθηκαν το 2024 θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης νέων καυσίμων, από περίπου 40% πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Clarksons Research.
Με τον συνολικό όγκο παραγγελιών νεότευκτων πλοίων να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, τα εναλλακτικά καύσιμα συνέχισαν να διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο, αντιπροσωπεύοντας το 50% του συνόλου της χωρητικότητας που παραγγέλθηκε το 2024, δήλωσε ο Steve Gordon, επικεφαλής της Clarksons Research, παρουσιάζοντας τα στοιχεία του περασμένου έτους του Green Technology Tracker της Clarksons Research.
Τα δεδομένα της Clarksons Research για το 2024 δείχνουν ότι 820 νεότευκτες μονάδες, χωρητικότητας 62,2 εκατ. gt αναφέρθηκαν να έχουν παραγγελθεί με δυνατότητα εναλλακτικών καυσίμων, που ισοδυναμεί με το 50% της συμβατικής χωρητικότητας.
Εξ αυτών των πλοίων τα 390 πλοία μπορούν να χρησιμοποιούν ως καύσιμο το LNG, τα 119 μεθανόλη, τα 72 με υγραέριο(LPG) και τα 206 πλοία μπορούν να κινούνται με μπαταρίες/υβριδικά.
Η Clarksons εκτιμά ότι το 2024 καταγράφηκε μια επιστροφή στην κυριαρχία της τεχνολογίας διπλού καυσίμου LNG – που αντιπροσωπεύει το 70% της χωρητικότητας με εναλλακτικά καύσιμα που παραγγέλθηκε, εξαιρουμένων των LNG Carriers, από 43% το 2023, με το μερίδιο της μεθανόλης να μειώνεται στο 14% από 30%.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το 52,6% του βιβλίου παραγγελιών σε όρους gt είναι πλέον ικανό να χρησιμοποιεί εναλλακτικά καύσιμα ή υβριδική πρόωση με μπαταρία.
Αυτό συγκρίνεται με 45,5% στις αρχές του 2023 και μόλις 10,8% στις αρχές του 2017.
Από το συνολικό βιβλίο παραγγελιών, το 35,9% της χωρητικότητας ή 1.053 μονάδες πλοίων, πρόκειται να χρησιμοποιούν LNG, το 9,4% ή 301 μονάδες μεθανόλης, το 2% ή 131 μονάδες υγραερίου και περίπου το 3,3% ή περίπου 491 μονάδες άλλων εναλλακτικών καυσίμων.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 32 πλοία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν υδρογόνο, 68 αιθάνιο, 38 αμμωνία, 17 βιοκαύσιμα και περίπου 445 μπαταρίες/υβριδικά συστήματα πρόωσης.
Ο Steve Gordon σημείωσε ότι τα νεότευκτα πλοία με κατάσταση «έτοιμου» (ready) καυσίμου έχουν αυξηθεί σε περίπου στο ένα πέμπτο όλων των παραγγελιών ή στο 21% της χωρητικότητας που παραγγέλθηκε.
Τα containerships προτιμούν τα εναλλακτικά καύσιμα
Εκτός από τα πλοία όπως αυτά που μεταφέρουν LNG και μπορούν να αξιοποιήσουν το φορτίο ως καύσιμο, ο επικεφαλής της έρευνας επισήμανε ότι ο τομέας των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και των πλοίων μεταφοράς αυτοκινήτων έχει την υψηλότερη υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων, ενώ τα ultramaxes, τα handysize και τα δεξαμενόπλοια MR έχουν τη χαμηλότερη.
Τέλος να σημειωθεί ότι η μέση ηλικία του παγκόσμιου στόλου αυξήθηκε στα 13,1 έτη σε σταθμισμένη βάση gt, από το χαμηλό του 2013 που ήταν 9,7 έτη.


Latest News

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Η μεγάλη ανατροπή στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης -Η θέση του Πειραιά
Ο Πειραιάς ανακάμπτει από την αναστάτωση που έφεραν τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα

Με έξι κρουαζιερόπλοια η MSC Cruises στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις δραστηριότητες της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο

Κικίλιας: Μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την 1η Μαΐου
Η αγορά είναι ελεύθερη, υπάρχει ανταγωνισμός και αναλόγως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τη ρυθμίζουν, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Την κινεζική ναυτιλιακή κυριαρχία «σημαδεύουν» τα τέλη Τραμπ
Τα τέλη Τραμπ μπορει να οδηγήσουν σε αλλαγές ή σε νέες μορφές ιδιοκτησίας τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν

Ποιοι θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς - Οι χρεώσεις στη ναυτιλία
Χαμένες οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα