
Δεν θα επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτεθούν άλλα έθνη στα κυρίαρχα σύνορά της, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, απαντώντας στα σχόλια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η υπαγωγή της Γροιλανδίας υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ είναι «αναγκαιότητα».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter είπε ότι δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα εισέβαλαν στο τεράστιο νησί της Αρκτικής που είναι μέρος της Δανίας για περισσότερα από 600 χρόνια.
Τραμπ: Δεν αποκλείει την χρήση βίας για να προσαρτήσει τη Διώρυγα του Παναμά και την Γροιλανδία
Η Γροιλανδία είναι μια αυτόνομη επικράτεια της Δανίας, καθιστώντας την Υπερπόντια Χώρα και Επικράτεια (ΥΧΕ) που συνδέεται με την ΕΕ.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άφηνε ένα άλλο έθνος του κόσμου, όποιο κι αν είναι — και θα έλεγα ακόμη, ξεκινώντας από τη Ρωσία — να επιτεθεί στα κυρίαρχα σύνορά του», είπε ο Μπαρό, σύμφωνα με μετάφραση του CNBC. «Είμαστε μια ισχυρή ήπειρος, πρέπει να δυναμώσουμε περαιτέρω τον εαυτό μας».
Τράμπ: Χρειαζόμαστε τον Παναμά και την Γροιλανδία
O εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε χθες (7/1) να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη βία για να προσαρτήσει τη Διώρυγα του Παναμά και την Γροιλανδία, δηλώνοντας ότι και οι δύο περιοχές είναι «πολύ σημαντικές για την οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ».
«Χρειαζόμαστε τον Παναμά και την Γροιλανδία»
«Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για καμία από τις δύο» απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να διαβεβαιώσει πως δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτικό ή οικονομικό εξαναγκασμό, στην προσπάθειά του να θέσει υπό τον έλεγχό των ΗΠΑ την Γροιλανδία και τη Διώρυγα του Παναμά. Πρόσθεσε δε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στη Δανία για το θέμα της της Γροιλανδίας.
Τα σχόλια του Τραμπ σκιαγράφησαν μια επεκτατική ατζέντα, που ξεφεύγει από το διπλωματικούς κανόνες,δύο εβδομάδες πριν ορκιστεί στα καθήκοντά του στα εγκαίνια στις 20 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον.
«Αν με ρωτάτε αν πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εισβάλουν στη Γροιλανδία, η απάντησή μου είναι όχι. Αλλά έχουμε μπει σε μια χρονική περίοδο που είναι η επιβίωση του ισχυρότερου; Τότε η απάντησή μου είναι ναι» είπε ο Μπαρό.
Τόνισε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει τον εαυτό της να εκφοβιστεί ή να ανησυχεί υπερβολικά, αλλά πρέπει να αφυπνιστεί και να ενισχυθεί.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια