
Εν μέσω εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, όπου κυριαρχεί το θέμα της Συρίας και του γεγονότος ότι η Τουρκία διεκδικεί με αξιώσεις – και φαίνεται να τον κερδίζει – αναβαθμισμένο ρόλο στο διπλωματικό παιχνίδι, μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά και της παράδοσης του Λευκού Οίκου στον Ντόναλντ Τραμπ για μία νέα θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ πραγματοποιείται η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.
Μία σύνοδος που όταν κανονιζόταν κανείς δεν περίμενε τη σημασία που θα αποκτούσε σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που θυμίζει κινούμενη άμμο και κανείς δεν μπορεί να εκφράσει βεβαιότητες για την επόμενη μέρα.
Το καλώδιο Ελλάδας- Αιγύπτου στην ατζέντα Μητσοτάκη – Αλ Σίσι – Χριστοδουλίδη
Τριμερής υπό το φως των εξελίξεων στη Συρία
Η ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τη Συρία, πλέον, μετά και την επικράτηση των τζιχαντιστών του αλ Τζολάνι, κάνει Ελλάδα και Κύπρο να κοιτάζουν προς το Κάιρο, που παρακολουθεί χωρίς εξάρσεις τις εξελίξεις στη Δαμασκό. Με το ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή να παραμένει καίριος.
Η τριμερής – η δέκατη σε επίπεδο κορυφής στο σχήμα Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος – στοχεύει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να αποτελέσει ένα μήνυμα για τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας των τριών χωρών, σε μία περίοδο ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και εν μέσω κρίσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Με Αθήνα και Λευκωσία να θέλουν να τονίσουν το ρόλο τους σε συνεργασία με την Αίγυπτο ως παράγοντες σταθερότητας σε περιβάλλον αβεβαιότητας.
Οι εξελίξεις στη Συρία αναμένεται να κυριαρχήσουν, με την Αθήνα να προτίθεται να επαναλάβει διά στόματος του πρωθυπουργού την θέση της πως η νέα ηγεσία της Συρίας θα πρέπει να αποδείξει το σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο και την διάθεση της να προστατεύσει τα δικαιώματα του συνόλου των μειονοτήτων, εθνικών και θρησκευτικών.
Δεδομένης και της σεναριολογίας περί σύναψης ενός τουρκοσυριακού μνημονίου οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, το οποίο δεν πρέπει να συγχέεται με την περίπτωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, Ελλάδα και Κύπρος θέλουν να υπογραμμίσουν τις συμμαχίες τους στην περιοχή και να δηλώσουν παρούσες.
Ο ρόλος της Αιγύπτου στη σταθερότητα
Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η ελληνική πλευρά θα θελήσει να υπενθυμίσει στο Κάιρο ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην υπογραφή της Συμφωνίας στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου υπογραμμίζοντας την στρατηγική σημασία που έχει για τις Βρυξέλλες η Αίγυπτος να παραμείνει σταθερή.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα δώσουν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το έναυσμα για ενίσχυση της συνεργασίας με έμφαση στην ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY) να είναι κυρίαρχο στην ατζέντα.
Στα ζητήματα που απασχολούν την Αθήνα είναι και το μεταναστευτικό και οι ροές που πλέον δείχνουν να μετατοπίζονται από τη Λιβύη προς την Ευρώπη.
Μητσοτάκης και αλ Σίσι προγραμματίζουν κατ΄ιδίαν συνάντηση πριν την έναρξη της τριμερούς, που θα εστιάσει και στα διμερή θέματα.
Επιχειρηματικό συνέδριο στο περιθώριο
Η σημασία που δίνουν Ελλάδα – Κύπρος και Αίγυπτος στην συνεργασίας του αναμένεται να υπογραμμιστεί και με το τριμερές Επιχειρηματικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής.
Την επιχειρηματική συνάντηση στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος πάνω από 200 εταιρείες και από τις τρεις χώρες διοργανώνει η Συνομοσπονδία Αιγυπτιακών Επιμελητηρίων Εμπορίου (FEDCOC), σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας, το Ελληνοαραβικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου, καθώς και την συμμετοχή φορέων προσέλκυσης επενδύσεων των τριών χωρων, ήτοι Enterprise Creece, CIPA, GAFI.
Κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού φόρουμ προγραμματίζονται συναντήσεις αιγυπτίων – ελλήνων και κυπρίων επιχειρηματιών αλλά και συναντήσεις επιχειρηματιών με υπουργούς (b2G).
Στους Συνέδρους αναμένεται να απευθυνθούν επτά υπουργοί και από τις τρεις χώρες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν πτυχές διμερούς και τριμερούς συνεργασίας, καθώς και δυνατότητες χρηματοδότησης τριμερών επενδυτικών σχημάτων.
Επτά υπουργοί
Από πλευράς Αιγύπτου το παρών θα δώσουν η Δρ Rania Al Mashat, Υπουργός Σχεδιασμού, Οικονομικής Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας, ο Δρ Mahmoud Esmat, Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο Δρ. Badr Abdel Atty, Υπουργός Εξωτερικών, Μετανάστευσης και ο Eng. Karim Badawi, Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων.
Από πλευράς Κύπρου ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γεώργιος Παπαναστασίου και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου.
Ενώ την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.
Έμφαση θα δοθεί στα ζητήματα ενέργειας, κατασκευών και υποδομών, καθώς προγραμματίζεται συζήτηση με την συμμετοχή Υπουργών και ανώτατων εκπροσώπων κορυφαίων εταιρειών των συγκεκριμένων κλάδων και από τις τρεις χώρες.
Τέλος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Ενώσεων Επιμελητηρίων των τριών χωρών, οποίο προβλέπει τη σύσταση Τριμερούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος -Κύπρου -Αιγύπτου.
Πηγή: in.gr


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα