
Η κυβέρνηση στην Αργεντινή πλήρωσε 4,3 δισ. δολάρια στους κατόχους των κρατικών ομολόγων της, τη μεγαλύτερη αποπληρωμή από την αναδιάρθρωση του χρέους του 2020, σε ένα κρίσιμο βήμα για την προσπάθεια του προέδρου Χαβιέ Μιλέι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στην πολύπαθη οικονομία.
Η πληρωμή, την οποία επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Πάμπλο Κουίρνο την Πέμπτη, περιελάμβανε 3,7 δισ. δολάρια σε ιδιώτες ομολογιούχους, με τα υπόλοιπα να πηγαίνουν σε δημόσιους φορείς που κατέχουν χρέος της Αργεντινής. Η κυβέρνηση αγόρασε τα δολάρια για να πραγματοποιήσει την πληρωμή χρησιμοποιώντας το δημοσιονομικό πλεόνασμα που έβγαλε πέρυσι μέσω ενός αυστηρού πακέτου λιτότητας.
ΔΝΤ: Επανεξετάζει το δάνειο των 44 δισ. δολαρίων της Αργεντινής
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η πληρωμή αυτή αποτελεί ορόσημο για την κυβέρνηση του Μιλέι, καθώς πολλοί επενδυτές αμφέβαλλαν όταν εξελέγη στα τέλη του 2023 ότι η Αργεντινή θα αποφύγει μια άλλη αναδιάρθρωση χρέους φέτος, δεδομένου του μεγέθους των χρεών που λήγουν το 2025. Η περιβόητη ασταθής οικονομία έχει χρεοκοπήσει ή αναδιαρθρώσει κρατικά χρέη τρεις φορές αυτόν τον αιώνα.
Η κίνηση του αυτοαποκαλούμενου «αναρχοκαπιταλιστή» προέδρου για μεταρρυθμίσεις στην ελεύθερη αγορά και η αυξανόμενη προσδοκία ότι θα αποπληρώσει τα χρέη του έχουν τροφοδοτήσει ένα μεγάλο ράλι στις τιμές των κρατικών ομολόγων της Αργεντινής τους τελευταίους μήνες.
Το ασφάλιστρο ή η απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές από τα αμερικανικά ομόλογα για να κατέχουν χρέος της Αργεντινής έχει πέσει από περισσότερες από 1.500 μονάδες βάσης τον Αύγουστο σε 572 τώρα. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές των ομολόγων.
Δύσκολες μέρες μπροστά για την Αργεντινή
Ωστόσο, η αποπληρωμή της Πέμπτης σηματοδοτεί την έναρξη ενός πιο απαιτητικού ημερολογίου, καθώς αρκετοί τίτλοι λήγουν και η Αργεντινή θα κληθεί να πληρώνει ανάλογα ποσά δύο φορές τον χρόνο μέχρι το τέλος της θητείας του Μιλέι το 2027. Τα αποθεματικά σε σκληρό συνάλλαγμα της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, εξαιρουμένων των υποχρεώσεων, είναι περίπου 6 δισ. δολάρια στο κόκκινο, σύμφωνα με ιδιώτες οικονομολόγους.
«Τα πράγματα γίνονται πιο επαχθή εδώ, αφού πραγματοποιήθηκαν σχετικά μικρές πληρωμές τα τελευταία χρόνια», σχολιάζει ο Salvador Vitelli, επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία οικονομικών συμβούλων Romano Group.
Η κυβέρνηση έχει ήδη «καλύψει πρακτικά» μια αποπληρωμή 4,3 δισ. δολαρίων που λήγει τον Ιούλιο με δεσμευμένα αποθεματικά και μια συμφωνία επαναγοράς 1 δισ. δολαρίων με διεθνείς τράπεζες, δήλωσε ο Φερνάντο Μαρούλ, επικεφαλής της εταιρείας οικονομικών συμβούλων FMyA με έδρα το Μπουένος Άιρες.
«Μετά από αυτό, θα πρέπει να επιστρέψουν στην αγορά ή να διαπραγματευτούν συμφωνίες επαναγοράς ή να αναχρηματοδοτήσουν τις προθεσμίες λήξης», πρόσθεσε. «Και η πτώση [στο ασφάλιστρο κινδύνου] άνοιξε ένα παράθυρο για να γίνει αυτό».
Το επόμενο στοίχημα
Ο Μιλέι ελπίζει επίσης να άρει τους αυστηρούς ελέγχους συναλλάγματος και κεφαλαίων της Αργεντινής αργότερα αυτό το έτος και να εξασφαλίσει νέο δάνειο από το ΔΝΤ, στο οποίο η Αργεντινή οφείλει ήδη 43 δισ. δολάρια, για να αναπληρώσει τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.
Τα ομόλογα της Αργεντινής παρήγαγαν συνολική απόδοση άνω του 100% για τους επενδυτές το 2024, η δεύτερη καλύτερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές από το ράλι του εξαιρετικά προβληματικού χρέους του Λιβάνου.
«Είχαμε μια εξαιρετική χρονιά στην Αργεντινή [αλλά], σε γενικές γραμμές, η πραγματική απόδοση είναι πίσω μας», δήλωσε ένας διαχειριστής hedge fund που κατείχε τα ομόλογα αλλά έχει μειώσει τις συμμετοχές φέτος. «Σίγουρα δεν θα ήμουν short στην Αργεντινή – έρχονται καλά νέα».


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια