
Ανάπτυξη 2,2% το 2024, 2% το 2025 και 1,9% το 2026 προβλέπει για το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στην έκθεσή του «Παγκόσμια Οικονομική Κατάσταση και Προοπτικές 2025» που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη. Για τον πληθωρισμό εκτιμά ότι θα καταγραφεί σημαντική αποκλιμάκωση, από 3,1% το 2024 σε 2,4% το 2025 και 2,1% το 2026.
Η ελληνική οικονομά εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να τρέχει με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από τον αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή ανάπτυξη το 2024 θα είναι στο 0,9%, και θα ενισχυθεί ελαφρώς το 2025 στο 1,3% και το 2026 στο 1,5%. Για τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 2,4% το περασμένο έτος, 2,2% φέτος και 1,9% το 2026, χρονιά κατά την οποία θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2%).
Ελληνική οικονομία: Υπεραπόδοση της οικονομίας και τη νέα χρονιά
Ειδικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει ότι οι τομείς των υπηρεσιών συνέχισαν να επεκτείνονται σε έναν σταθερό ρυθμό, που υποστηρίζεται από ισχυρό τουρισμό, ενώ μεταποιητική και κατασκευαστική παραγωγή έχουν περιοριστεί. «Αντίστοιχα, οικονομίες προσανατολισμένες στις υπηρεσίες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ισπανία συνέχισαν να βλέπουν ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με χώρες που εξαρτώνται από τη μεταποίηση όπως η Αυστρία και η Γερμανία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΕ
Η έκθεση του ΟΗΕ
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική εν μέσω παρατεταμένης αβεβαιότητας. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός και η νομισματική χαλάρωση προσφέρουν ανακούφιση, αλλά οι εμπορικές εντάσεις, τα υψηλά βάρη χρέους και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θολώνουν τις προοπτικές
Παρά την πτώση του πληθωρισμού, τη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας και τη νομισματική χαλάρωση, η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να παραμείνει κάτω από τον ρυθμό που παρατηρήθηκε πριν από την πανδημία και η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές αβεβαιότητες. Αυτό συνεχίζει να επηρεάζει σοβαρά την πρόοδο προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), ειδικά για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που εξακολουθούν να υποφέρουν από τις συσσωρευμένες επιπτώσεις διαδοχικών κρίσεων.
«Οι χώρες δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτούς τους κινδύνους. Στη διασυνδεδεμένη οικονομία μας, οι κραδασμοί από τη μια πλευρά του κόσμου ανεβάζουν τις τιμές από την άλλη. Κάθε χώρα επηρεάζεται και πρέπει να είναι μέρος της λύσης – βασιζόμενη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Έχουμε χαράξει μια πορεία. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε το 2025 τη χρονιά που θα βάλουμε τον κόσμο σε τροχιά για ένα ευημερούν, βιώσιμο μέλλον για όλους», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ
Σύμφωνα με τους αναλυτές των Ηνωμένων Εθνών η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να παραμείνει στο 2,8% το 2025, αμετάβλητη από το 2024, με τις δύο κορυφαίες οικονομίες ΗΠΑ και Κίνα να λειτουργούν ως τροχοπέδη.
Τονίζεται μάλιστα ότι «τις θετικές αλλά κάπως πιο αργές προβλέψεις ανάπτυξης για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες» έρχεται να συμπληρώσει η μέτρια ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και τη Βρετανία, οι οποίες αντισταθμίζουν τις ισχυρές επιδόσεις σε ορισμένες μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, ιδίως στην Ινδία και Ινδονησία.
«Παρά τη συνεχιζόμενη επέκταση, η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο 2010–2019 (προ πανδημίας) 3,2%», σύμφωνα με την έκθεση του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
«Αυτή η υποτονική απόδοση αντανακλά τις συνεχιζόμενες διαρθρωτικές προκλήσεις, όπως οι αδύναμες επενδύσεις, η αργή αύξηση της παραγωγικότητας, τα υψηλά επίπεδα χρέους και οι δημογραφικές πιέσεις», ανέφερε.
Η έκθεση αναφέρει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται να μετριαστεί από 2,8% πέρυσι σε 1,9% το 2025, καθώς η αγορά εργασίας αμβλύνεται και οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνονται.
Το καμπανάκι του ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ τονίζει ότι η ανάπτυξη στην Κίνα προβλέπεται στο 4,9% για το 2024 και να υποχωρήσει στο 4,8% φέτος, με τις επενδύσεις του δημόσιου τομέα και τις ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις να αντισταθμίζονται εν μέρει από την υποτονική αύξηση της κατανάλωσης και την παρατεταμένη αδυναμία του τομέα ακινήτων.
Πιο υποτονική αναμένεται η ανάπτυξη στην Ευρώπη με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να διαμορφώνεται από 0,9% το 2024 σε 1,3% το 2025, «υποστηριζόμενη από τη χαλάρωση του πληθωρισμού και τις ανθεκτικές αγορές εργασίας», αναφέρει η έκθεση.
Η Νότια Ασία αναμένεται να παραμείνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή στον κόσμο, με το περιφερειακό ΑΕΠ να αναμένεται να επεκταθεί κατά 5,7% το 2025 και 6% το 2026, υποστηριζόμενη από τις ισχυρές επιδόσεις της Ινδίας και την οικονομική ανάκαμψη στο Μπουτάν, το Νεπάλ, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα.
Η Ινδία, η μεγαλύτερη οικονομία στη Νότια Ασία, προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 6,6% το 2025 και 6,8% το 2026, λόγω της ισχυρής ιδιωτικής κατανάλωσης και επενδύσεων.
Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών
Ο ΟΗΕ τονίζει ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες έχουν μετατοπίσει την πολιτική τους στη νομισματική χαλάρωση. Το 2024, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε μείωση των επιτοκίων ωθούμενες κυρίως από τον αποπληθωρισμό, αλλά και από τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο του υψηλού κόστος χρηματοδότησης για την οικονομική ανάπτυξη.
Η έκθεση επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε αυτή τη στροφή τον Ιούνιο 2024 και ακολούθησε η Τράπεζα της Αγγλίας τον Ιούλιο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση και άρχισε τη νομισματική σύσφιγξη τον Μάρτιο.
Μέχρι τον Νοέμβριο του 2024, 67 από τις 108 κεντρικές τράπεζες βρίσκονταν σε φάση χαλάρωση φάση (από 31 τον Δεκέμβριο 2023), ενώ για 20 είναι πιθανό να αρχίσει η χαλάρωση σύντομα. Η μετάβαση ήταν πιο εμφανής στις ανεπτυγμένες οικονομίες και τις ασιατικές οικονομίες, ενώ οι αφρικανικές κεντρικές τράπεζες ήταν πιο αργές στη χαλάρωση των επιτοκίων εν μέσω επίμονων πληθωριστικών πιέσεων. Οι αναλυτές του διεθνούς οργανισμού τονίζουν «ότι σημαντικές αβεβαιότητες παραμένουν ως προς τη διάρκεια και το βάθος του κύκλου νομισματικής χαλάρωσης».
Ειδικότερα για τον πληθωρισμό ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν. Ο παγκόσμιος πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί από 4% το 2024 σε 3,4% το 2025, προσφέροντας κάποια ανακούφιση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Απαιτεί τολμηρή πολυμερή δράση για την αντιμετώπιση αλληλένδετων κρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, της ανισότητας και της κλιματικής αλλαγής.
«Η νομισματική χαλάρωση από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να αναζωογονήσει την παγκόσμια ανάπτυξη ή να αντιμετωπίσει τις διευρυνόμενες ανισότητες», προσθέτει η έκθεση.


Latest News

Εύσημα Γκεοργκίεβα σε Ελλάδα - «Από τις καλύτερες επιδόσεις ανάπτυξης στην Ε.Ε».
Πιερρακάκης: Ατενίζουμε το μέλλον πιο αισιόδοξα - Τι είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Νέο τοπίο στα αποταμιευτικά προϊόντα - Πώς η ΕΚΤ αλλάζει τον χάρτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει επτά φορές από τον περασμένο Ιούνιο τα επιτόκια

Δημογραφικό: Το «αγκάθι» στα...σπλάχνα της ελληνικής οικονομίας
Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών βαίνει αναλογικά μειούμενη, ενώ αυξάνονται οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη