
Την ανάληψη νομοθετικής δράσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και την κατάργηση του δείκτη του ΙΟΒΕ προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, επιβεβαιώνοντας πλήρως δημοσίευμα του ΟΤ.
Μάλιστα, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αναμένεται να προσχωρήσει, κατά το επόμενο χρονικό διάστημα στην εξής νομοθετική πρωτοβουλία:
- Θέσπιση νέου δείκτη, αντικειμενικού, που θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς σε αντικατάσταση αυτού που καταρτίζει σήμερα το ΙΟΒΕ. Ο δείκτης θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2026 και θα καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ
- Ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών και τη διαρκή ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις που πρέπει.
Ασφαλιστήρια συμβόλαια: Διπλό φρένο στις αυξήσεις – Το κυβερνητικό σχέδιο στον ΟΤ
Ο κ. Θεοδωρικάκος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη έστειλε παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα στις ασφαλιστικές εταιρείες, καλώντας τες να προσαρμόσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, επισημαίνοντας πως δεν είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση αυξήσεις της τάξης του 14,6% που περιλαμβάνει ο δείκτης του ΙΟΒΕ. Βέβαια, όπως επισήμανε η κα Αποστολάκη, ο συγκεκριμένος δείκτης νομοθετήθηκε επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ (2020), όταν υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Καλούμε τις ασφαλιστικές να προσαρμοστούν πλήρως», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως περιμένει τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν πρωτοβουλίες.
Θεοδωρικάκος: Τι θα ισχύσει από το 2026
Από εκεί και πέρα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει τη θέσπιση νέου δείκτη και την επαναξιολόγηση του υφιστάμενου δείκτη του ΙΟΒΕ. Ο νέος δείκτης θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2026.
Ο νέος δείκτης που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση όπως έσπευσε να διευκρινίσει θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ και θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο των δεδομένων καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η επαναξιολόγηση του δείκτη του ΙΟΒΕ.
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ελέγχει τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας για καρτέλ
Παράλληλα έρχονται ρυθμίσεις για την διαφάνεια στην τιμολόγηση υπηρεσιών και διαρκή και σταθερή ενημέρωση των πολιτών, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός. Σημείωσε ακόμη ότι θα απευθυνθεί στην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Μαίρη Σαρπ και θα ζητήσει την άμεση ολοκλήρωση των ελέγχων στο θέμα των καρτέλ της ιδιωτικής υγείας.
Ακόμη, ο κ. Θεοδωρικάκος συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών και τη διαρκή ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις που πρέπει.
Με τη νέα λύση θα συνδυάζεται η προστασία των καταναλωτών και η κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος
Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ακόμη ότι με τη νέα λύση θα συνδυάζεται η προστασία των καταναλωτών και η κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς πρέπει να προστατευτεί το σύνολο των ασφαλισμένων. Δίνοντας τα δεδομένα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι σήμερα είναι σε ισχύ 900 χιλιάδες ιδιωτικά συμβόλαια υγείας και από αυτά τα 255 χιλιάδες είναι δια βίου, τα οποία πραγματικά έχουν σημαντικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα τη μείωσή τους. Τα δια βίου συμβόλαια από 711 χιλιάδες το 2011 έφτασαν στις 370 χιλιάδες το 2018, λόγω της μεγάλης κρίσης και των μνημονίων.
«Μας ενδιαφέρει η κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών αλλά και οι καταναλωτές» είπε ο ίδιος για να προσθέσει ότι «Οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν και να είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι αυξήσεις δεν γίνονται αποδεκτές. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει προσαρμογή». Ακόμη, τόνισε με νόημα: «Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει», φέρνοντας και το παράδειγμα των τραπεζών.
Αποστολάκη: Ανεπαρκή και καθυστερημένα
Από την πλευρά της η Μιλένα Αποστολάκη αντέτεινε ότι «Μας λέτε ότι ο δείκτης του ΙΟΒΕ δεν είναι ανεκτός αλλά εσείς τον κάνατε νόμο του κράτους», ενώ τον κάλεσε να πει εάν διαχωρίζει τη θέση του από τον νόμο Γεωργιάδη. Μάλιστα, συμπλήρωσε, η κυβέρνηση «Όπως και με τις τράπεζες ακούσα σύρεται στις σημερινές γενικόλογες του σημερινού υπουργού».
Από εκεί και πέρα, η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι «ανεπαρκή και απολύτως καθυστερημένα». Χαρακτήρισε δε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις γενικόλογές, λέγοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει «συγγνώμη για την αυθαιρεσία στην τιμολόγηση των συμβολαίων» μέσω του δείκτη του ΙΟΒΕ.


Latest News

Νέο τοπίο στα αποταμιευτικά προϊόντα - Πώς η ΕΚΤ αλλάζει τον χάρτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει επτά φορές από τον περασμένο Ιούνιο τα επιτόκια

Δημογραφικό: Το «αγκάθι» στα...σπλάχνα της ελληνικής οικονομίας
Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών βαίνει αναλογικά μειούμενη, ενώ αυξάνονται οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα