
Οι ανησυχίες γύρω από την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει εμπορικούς δασμούς αυξάνουν το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού και θα εντείνουν τις πιέσεις που θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία το 2025, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε ότι η παγκόσμια οικονομική πολιτική είναι αντιμέτωπη με «αρκετή αβεβαιότητα» το 2025, ιδιαίτερα σχετικά με την εμπορική πολιτική της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
«Αυτή η αβεβαιότητα εκφράζεται στην πραγματικότητα παγκοσμίως μέσω υψηλότερων μακροπρόθεσμων επιτοκίων», είπε η Γκεοργκίεβα, αν και σημείωσε ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια έχουν μειωθεί.
Μετά την επανεκλογή του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι θα επιβάλλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές στις ΗΠΑ από τους εμπορικούς εταίρους τους, συμπεριλαμβανομένων γενικών δασμών 20% σε όλα τα αγαθά.
Δασμοί: Το «αλφαβητάρι» του Τραμπ – Γιατί έχει σημασία ποιους θα διαλέξει
Έχει επίσης απειλήσει να χτυπήσει τον Καναδά και το Μεξικό -τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ τώρα- με δασμούς 25% και να εφαρμόσει επιπλέον 10% στα κινεζικά προϊόντα, προαναγγέλλοντας πιθανώς την έναρξη μιας νέας εποχής παγκόσμιων εμπορικών πολέμων.
Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ περιμένουν με νευρικότητα να δουν εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει την όρεξη να εφαρμόσει αμέσως τους γενικούς δασμούς όταν ορκιστεί πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου ή αν θα αναστείλει την απόφασή του και θα ακολουθήσει μια πιο μετρημένη προσέγγιση που θα πλήξει συγκεκριμένους τομείς.
Το ΔΝΤ παρακολουθεί στενά
Παράλληλα με την εμπορική πολιτική, η Γκεοργκίεβα είπε ότι υπάρχει «έντονο ενδιαφέρον παγκοσμίως» για τις ευρύτερες επιλογές οικονομικής πολιτικής της επερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των φόρων και της ατζέντας της για την απορρύθμιση.
Οι επιπτώσεις της εμπορικής πολιτικής θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές από χώρες που είναι «πιο ενσωματωμένες στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού», υπογράμμισε η Γκεοργκίεβα.
Έκανε επίσης μια προεπισκόπηση ορισμένων εκτιμήσεων από την έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του ΔΝΤ για το 2025, που θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη «διατηρείται σταθερή».
Ωστόσο, στο πλαίσιο της συνολικής εικόνας, η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ πηγαίνει «αρκετά καλύτερα από ό,τι περιμέναμε», ενώ η ΕΕ «κάπως επιβραδύνει», εξήγησε.
Η Κίνα αντιμετώπισε αποπληθωριστικές πιέσεις και προκλήσεις εγχώριας ζήτησης, ενώ οι χώρες χαμηλού εισοδήματος ήταν «σε θέση όπου κάθε νέο σοκ μπορεί να τις επηρεάσει αρκετά αρνητικά», πρόσθεσε.
Ο υψηλός δανεισμός
Το 2025, οι χώρες θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την κληρονομιά του υψηλού δανεισμού κατά τη διάρκεια του Covid και θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δημοσιονομική εξυγίανση για να θέσουν το δημόσιο χρέος «σε μια πιο βιώσιμη πορεία», είπε.
«Έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο για τη δημοσιονομική πολιτική να ενεργεί γρήγορα, δεδομένων των συναισθημάτων του κοινού, και αυτό μας οδηγεί σε αυτή που είναι η κύρια πρόκληση μας στο ταμείο – και αντιμετωπίζει αυτό το αίνιγμα χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους», είπε.
Πρόσθεσε ότι καθώς ο πληθωρισμός των ΗΠΑ κινείται προς τον στόχο της Federal Reserve και τα νέα στοιχεία έδειχναν μια ισχυρή αγορά εργασίας, η Fed θα μπορούσε να περιμένει περισσότερα στοιχεία προτού προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων.


Latest News

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια

Μπέιλι: Επικεντρωνόμαστε στο σοκ της ανάπτυξης – Τι είπε για δασμούς και ύφεση
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα εξετάσει τις επιπτώσεις από τους δασμούς στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό

Αύξηση των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών απο τις ΗΠΑ το 2024
Oι εξαγωγές ουίσκι απο τις ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε 699 εκατ. δολάρια , μεταξύ 2022 και 2024, από 439 εκατ. δολάρια το 2021

Οι δασμοί είναι ιδανική ευκαιρία για την Ευρώπη, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας
«Να ληφθούν τώρα οι αποφάσεις της ΕΕ που δεν πραγματοποιήθηκαν πλήρως», λέει ο διοικητής της τραπεζας της Λετονίας

Μπορεί να τηλεφωνήσω στον Πάουελ - Τι θα ζητήσει ο Τραμπ από τον πρόεδρο της Fed
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της

H UPS αγοράζει την καναδική Andlauer Healthcare Group αντι 1,6 δισ. δολ.
Η νέα εξαγορά επεκτείνει τις δυνατότητες της UPS στον τομέα της μεταφοράς υγειονομικού υλικού