
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να αγοράσει το μερίδιο της Gazprom για να αποχωρήσει από το μοναδικό διυλιστήριο της χώρας, προκειμένου να διατηρήσει την τοπική παραγωγή καυσίμων μετά τη συμπερίληψή του στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας.
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, ή NIS, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως αναφέρει το Bloomberg. «Ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά έχουμε τα χρήματα, ακόμη και χωρίς δανεισμό». Οι Ρώσοι κατέχουν το 56,15% των μετοχών της εταιρείας, το οποίο αποτιμάται λίγο πάνω από 1 δισ. δολάρια.
Σκληρή «μάχη» στη Σερβία – Τι συμβαίνει με το μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου στην Ευρώπη [γράφημα]
Ο Βούτσιτς μίλησε μία ημέρα αφότου το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε το τελευταίο πακέτο κυρώσεων με στόχο να πνίξει την πολεμική μηχανή της Μόσχας. Δύο κορυφαίοι διπλωμάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ρίτσαρντ Βέρμα και ο Τζέιμς Ομπράιεν, βρέθηκαν σήμερα στο Βελιγράδι για να εξηγήσουν ότι τα τιμωρητικά μέτρα δεν έχουν σκοπό να πλήξουν τη Σερβία.
«Δεν θα υπάρξει καμία οικονομική διαταραχή εάν αφαιρεθεί η ρωσική ιδιοκτησία» από την NIS, δήλωσε ο Βέρμα μετά τη συνάντησή του με τον Βούτσιτς. Οι κυρώσεις «στοχεύουν τη ρωσική επιθετικότητα, δεν στοχεύουν τη Σερβία ή τον σερβικό λαό».
Σε αναζήτηση λύσης η Σερβία
Η Gazprom και η Gazprom Neft κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών της NIS, η παραγωγή καυσίμων της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Σερβίας. Η Σερβία πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στους Ρώσους επενδυτές το 2008, διατηρώντας λίγο κάτω από το 30% της κυριότητας της εταιρείας.
Χρειάζονται περισσότερες συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους για να καθοριστεί εάν το ρωσικό ενδιαφέρον για τη NIS πρέπει απλώς να μειωθεί ή να εξαλειφθεί, δήλωσε ο Βούτσιτς. Προς το παρόν, η Σερβία έχει στη διάθεσή της 45 ημέρες για να βρει μια λύση για τη NIS, αλλά η κυβέρνηση θα ζητήσει επιπλέον χρόνο για να διαπραγματευτεί μια ρύθμιση, είπε.
Η NIS εξαρτάται από τις εισαγωγές αργού που έρχονται μέσω ενός αγωγού στη γειτονική Κροατία. Με το Ηνωμένο Βασίλειο και βασικά κράτη της ΕΕ να είναι πιθανό να ενταχθούν στις κυρώσεις των ΗΠΑ, η NIS δύσκολα θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί υπό την τρέχουσα ιδιοκτησία, δήλωσε ο Βούτσιτς στο Bloomberg σε συνέντευξή του την Παρασκευή. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι θέλει να αποφύγει μια εχθρική εξαγορά ή μια κραυγαλέα εθνικοποίηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, επειδή «δεν είμαστε κομμουνιστές».
Οι τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ στοχεύουν κυρίως τις θαλάσσιες εξαγωγές της Ρωσίας, τα δεξαμενόπλοια και τους εμπόρους, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία στη Σερβία είναι πολύ λιγότερο σημαντικά, δήλωσε ο Βούτσιτς. Οι συζητήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους στη Μόσχα είναι επίσης απαραίτητες, είπε, σύμφωνα με την πολιτική του για γεωπολιτική εξισορρόπηση. Η Σερβία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς με την Κίνα και προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια