
Τέσσερις κυβερνήσεις άλλαξαν πέρυσι στη Γαλλία, όλες ασταθείς και ετοιμόρροπες προτού καταρρεύσουν. Και όμως, το γαλλικό κράτος δεν έπαψε να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών του, που συμβαίνει να είναι και καταναλωτές και βέβαια ψηφοφόροι.
Απόδειξη τα πρόστιμα-ρεκόρ ύψους 1,4 δισ. ευρώ που «έκοψε» η Αρχή Ανταγωνισμού τη χρονιά που πέρασε, όπως η ίδια ανακοίνωσε την Τετάρτη. Μιλάμε για ποσό οκταπλάσιο συγκριτικά με τα πρόστιμα που επέβαλε το 2023 η Αρχή. Η οποία, συν τοις άλλοις, δεν προστάτευσε δια της ανωνυμίας τους παραβάτες.
Γαλλία: Πρωθυπουργικές υποσχέσεις για νέο νόμο προστασίας αγροτικών εισοδημάτων
Έντεκα μεγάλα «λαβράκια» έβγαλαν οι περυσινοί έλεγχοι της γαλλικής Αρχής Ανταγωνισμού, η οποία εξέτασε ενδελεχώς 295 πράξεις εξαγορών και συγχωνεύσεων, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Στην αύξηση των ελέγχων αποδίδουν εξάλλου τα γαλλικά ΜΜΕ τον εντοπισμό περισσότερων παρατυπιών σε ό,τι αφορά τη διαδικασία συγκέντρωσης και συνενώσεων επιχειρήσεων και περισσότερων παραβιάσεων του νόμου περί ελεύθερου ανταγωνισμού.
Το καρτέλ ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
Κορυφαία στιγμή και μεγαλύτερη επιτυχία της γαλλικής υπηρεσίας ήταν το καρτέλ των κατασκευαστών και διανομέων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και εξοπλισμού που αποκάλυψε στα τέλη της περυσινής χρονιάς η Αρχή Ανταγωνισμού, επιβάλλοντας το Δεκέμβριο συνολικά πρόστιμα ύψους 611 εκατ. ευρώ.
Στην υπόθεση εμπλέκονται τέσσερα μεγάλα ονόματα του κλάδου, η Schneider Electric, η Legrand, η Rexel και η Sonepar, στις οποίες η Αρχή επέβαλε πρόστιμα 470 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία «κάθετων καρτέλ μεταξύ κατασκευαστών και διανομέων». Η Αρχή χαρακτηρίζει ότι οι πρακτικές κάθετου καθορισμού των τιμών θεωρούνται παγίως από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Το καρτέλ των τεσσάρων εταιρειών λειτούργησε την περίοδο από το 2012 έως το 2018 και αφορούσε τη χειραγώγηση των τιμών σε ηλεκτρολογικό εξοπλισμό χαμηλής τάσης, σε εξοπλισμό δηλαδή που αφορά κατά κύριο λόγο τους κατασκευαστές κατοικιών και τα γαλλικά νοικοκυριά.
Οι παραβάτες στα μανταλάκια
Σε όλες τις περιπτώσεις η γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού όχι μόνο δεν απέφυγε να κατονομάσει τις επιχειρήσεις που μετέρχονται πρακτικές με σκοπό να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των καταναλωτών, αλλά διατυμπανίζει τις παρανομούσες επωνυμίες. Η Google βέβαια είναι ένας συνήθης στόχος των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, «εισπράττοντας» συχνά-πυκνά τσουχτερά πρόστιμα κυρίως από τις αρμόδιες για τον ανταγωνισμό αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2024 η γαλλική Αρχή επέβαλε κι αυτή πρόστιμο ύψους 250 εκατ. ευρώ στον αμερικανικό κολοσσό για «μη συμμόρφωση των δεσμεύσεών του σχετικά με την απόδοση των οφειλομένων δικαιωμάτων Τύπου». Η Αρχή Ανταγωνισμού θεωρεί την καταδικαστική απόφασή της κατά της Google μια από τις «πιο σημαντικές» της περυσινής χρονιάς.
Απροσδόκητα έσοδα
Η Γαλλία αντιμετωπίζει, ως γνωστόν, μείζονα προβλήματα με τα δημόσια οικονομικά της μεγέθη, τα οποία έχουν ξεφύγει τα τελευταία χρόνια, μετά την πανδημία συγκεκριμένα, με αποτέλεσμα να έχει μπει η χώρα στο στόχαστρο των αγορών και να έχει εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα ύψη το κόστος δανεισμού της – τα επιτόκια που αναγκάζεται να δίνει στα 10ετή ομόλογά της είναι υψηλότερα των αντίστοιχων ελληνικών.
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην ανακοίνωση των πεπραγμένων της το 2024 αναφέρει τη σημαντική συνεισφορά των προστίμων στα δημόσια έσοδα. «Η Αρχή εξέτασε για άλλη μια φορά έναν αριθμό ρεκόρ πράξεων φέτος, 295 πράξεις συγκεκριμένα, αριθμό αυξημένο κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ το 2021», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
«Το ύψος των προστίμων συμβάλλει στην τροφοδοσία του κρατικού προϋπολογισμού γιατί πρέπει να καταβληθούν απευθείας στο Δημόσιο Ταμείο», υπενθυμίζει η Αρχή.


Latest News

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους