
Περισσότερο αποτελεσματική θέλει να γίνει η Commerzbank στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής, και για να το πετύχει αυτό προετοιμάζεται να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Commerzbank: Οι 4 κίνδυνοι που μπορεί να εμφανιστούν αναπάντεχα το 2025
Η CEO Μπετίνα Ορλοπ είχε ήδη δηλώσει από τον περασμένο Νοέμβριο ότι η τράπεζα θα περικόψει θέσεις εργασίας ως μέρος της νέας στρατηγικής. Υπάρχουν «σίγουρα μέτρα κόστους» που σχεδιάζονται «για τη βελτίωση της αναλογίας κόστους προς έσοδα και της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων μας», είπε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η τράπεζα να καταστήσει πιο οικονομικό το επιχειρηματικό της μοντέλο.
Οπως αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η Μπετίνα Όρλοπ μιλώντας σε συνέδριο στα τέλη του 2024 είχε εξήγησε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) παίζει σημαντικό ρόλο και ότι μπορεί «αυξήσει την αποτελεσματικότητα» και κάποιες εργασίας «να γίνονται πιο γρήγορα».
Τα σχέδια αυτά δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, ενώ αναμένεται να παρουσιαστούν στο συμβούλιο των εργαζομένων τις επόμενες εβδομάδες, προσθέτει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times.
Η προειδοποίηση των συνδικάτων της Commerzbank
Τα συνδικάτα της Commerzbank έχουν προειδοποιήσει ότι η εξαγορά από την UniCredit θα μπορούσε να οδηγήσειθ σε απώλεια έως και 15.000 θέσεων εργασίας – ένα ζήτημα που έχει λάβει μια επιπλέον διάσταση πολιτικής ευαισθησίας ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία, που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.
Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank, Γιενς Βάιντμαν, δήλωσε ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για μια φιλική συγχώνευση με την UniCredit μετά την αιφνιδιαστική αγορά από την ιταλική τράπεζα ενός μεγάλου μεριδίου της γερμανικής τράπεζας, ανέφερε η εφημερίδα Handelsblatt νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική τράπεζα UniCredit αγόρασε τον Σεπτέμβριο πακέτο μετοχών 9% της Commerzbank και μέσω κινήσεων στο Χρηματιστήριο, άρχισε να διευρύνει το μερίδιό της για να φτάσει στο 21% στα τέλη Σεπτεμβρίου και στο 28% το Δεκέμβριο.
Στην υπόθεση είχε παρέμβει τότε ακόμα και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κάνοντας λόγο για “μη φιλική επίθεση” των Ιταλών. Την ίδια στιγμή ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ άφηνε να εννοηθεί ότι το Βερολίνο δεν μπορούσε να εμποδίσει μία ενδεχόμενη εξαγορά, παρεμβαίνοντας σε διαδικασίες της ελεύθερης αγοράς.
Η UniCredit ελέγχει πλέον περίπου το 28% των μετοχών της Commerzbank, κατέχοντας άμεσα το 9,5% των μετοχών και εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο υπόλοιπο 18,5% μέσω χρηματοπιστωτικών μέσων.


Latest News

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ ο ρόλος της Ρωσίας για κρίσιμο ευρωπαϊκό έργο πληροφορικής
Η έρευνα εξετάζει πώς ο γαλλικός όμιλος Atos χρησιμοποίησε το γραφείο της Μόσχας για ευαίσθητο έργο πληροφορικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Νέο μέτωπο Τραμπ με τη Νότια Αφρική – «Παγώνει» κάθε αμερικανική βοήθεια στην Πρετόρια
Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα χορηγούν στο εξής βοήθεια στη Νότια Αφρική, επικαλούμενος νόμο που προβλέπει απαλλοτριώσεις γαιών, που διατείνεται ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος των λευκών αγροτών

H Legal & General πουλάει τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες στις ΗΠΑ
Ο όμιλος Legal & General πουλά τις επιχειρήσεις προστασίας και μεταφοράς συνταξιοδοτικού κινδύνου στις ΗΠΑ στον μακροχρόνιο συνεργάτη Meiji Yasuda Life Insurance

Τι συμβαίνει με τη Nissan; Θα προχωρήσει ή όχι η συγχώνευση με τη Honda;
Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και όλες οι επιλογές εξατάζονται

Γιατί η στέγαση είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο στις γερμανικές εκλογές
'Ενα στα τρία από τα 21 εκατομμύρια νοικοκυριά ενοικιαστών επιβαρύνονται πολύ από το κόστος στέγασης

Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη ζητούν μελέτη για την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών
Πιέζουν για αλλαγές στο τραπεζικό καθεστώς της ΕΕ με στόχο να ενισχύσουν την ικανότητα του κλάδου να ανταγωνίζεται άλλους διεθνείς παίκτες

Φουντώνει η μάχη στους πάγους για γεωπολιτική και εμπόριο [γραφήματα]
Η Αρκτική έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, πολύ μεγάλους ορυκτούς και άλλους πόρους, ενώ με το λιώσιμο των πάγων ανοίγει ο δρόμος για την Ασία, κάποιους μήνες του χρόνου με ειδικά πλοία ή με συνοδεία παγοθραυστικών

Μασκ: Δεν θέλω να αγοράσω το TikTok
Tα πρώτα σχόλια του Μασκ για το θέμα της αγοράς του TikTok από τον ίδιο

Ο βασιλιάς δολάριο αναδύεται ως νέα απειλή για τις εκτιμήσεις κερδών των Big Tech
Ένα ισχυρό δολάριο μειώνει τη ζήτηση για εξαγωγές και την αξία των υπερπόντιων κερδών

Τραμπ: Η Nippon Steel θα επενδύσει στην US Steel – Δεν θα την αγοράσει
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε κατά λάθος τη Nippon Steel ως «Nissan», την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία