
Το project για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες περνά σε νέα φάση.
Μετά την έλευση στην Ελλάδα της πολυεθνικής Chevron που ζητά έρευνες για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή «Νότια της Πελοποννήσου», η αρμόδια αρχή η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) πάτησε το κουμπί… για τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις και τον διαγωνισμό.
Υδρογονάνθρακες: Ανάθεση αποκλειστικών δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής
Πιο συγκεκριμένα, όπως κάνει γνωστό η ΕΔΕΥΕΠ υπέβαλε, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου Ν.2289/1995, «εισήγηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναφορικά με την εκκίνηση διαδικασίας αδειοδότησης νέων περιοχών για την ανάθεση αποκλειστικών δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Η εισήγηση έγινε αποδεκτή με την από 21.01.2025 υπ’ αριθμόν 7032/417 απόφαση του Υπουργείου», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση
Οι νέες παραχωρήσεις για έρευνες σε υδρογονάνθρακες
Συγκεκριμένα, η ΕΔΕΥΕΠ εισηγήθηκε την αποδοχή, από πλευράς ελληνικής Πολιτείας, της εκδήλωσης ενδιαφέροντος που κατέθεσαν οι εταιρείες Chevron και HELLENiQ Energy για τις περιοχές «Νότια της Πελοποννήσου» και «Μπλοκ Α2». Η εισήγηση της ΕΔΕΥΕΠ αφορά επίσης τα ακριβή όρια των νέων περιοχών και τη διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, προκειμένου να εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις.
Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις έρευνες σε υδρογονάνθρακες
Η ΕΔΕΥΕΠ ανακοίνωσε επίσης ότι «σήμερα (22 Ιανουαρίου 2025) κατατέθηκε από την ΕΔΕΥΕΠ στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση στις νέες περιοχές ερευνών».
Με βάση τα όσα αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ: «Η περιοχή μελέτης αφορά μία στενή θαλάσσια ζώνη που εκτείνεται ανάμεσα στα νοτιοδυτικά και νότια της Πελοποννήσου, και στα δυτικά της Κρήτης, μεταξύ περιοχών που διαθέτουν ήδη περιβαλλοντικούς όρους, όπως είχαν εκδοθεί κατά την ένταξή τους στους διεθνείς διαγωνισμούς παραχωρήσεων του 2014 και του 2018».
Ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, υπογράμμισε τη σημασία των πρόσφατων εξελίξεων: «Η εκδήλωση ενδιαφέροντος των εταιρειών Chevron και HELLENiQ Energy για νέες θαλάσσιες περιοχές έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων αποτελεί μία πολύ σημαντική και χρονικά κρίσιμη εξέλιξη. Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ερευνητικών προγραμμάτων στα ‘Νοτιοδυτικά της Κρήτης’ από την ExxonMobil, στα ‘Μπλοκ 10’ και ‘Ιόνιο’ από την HELLENiQ Energy, καθώς και στο ‘Μπλοκ 2’ από την Energean, το ενδιαφέρον για νέες περιοχές επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές προοπτικές για την ανακάλυψη οικονομικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου».

Ο διαγωνισμός από την ΕΔΕΥΕΠ
Η ΕΔΕΥΕΠ ολοκληρώνει το σχέδιο πρόσκλησης διεθνούς ενδιαφέροντος για τις περιοχές «Μπλοκ Α2» και «Νότια της Πελοποννήσου» και θα το καταθέσει στο Υπουργείο εντός του μήνα. Έπειτα από τη σχετική έγκριση του ΥΠΕΝ, η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ημερομηνία δημοσίευσης της τελευταίας αποτελεί και την ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού, με τα ενδιαφερόμενα μέρη να καλούνται να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά εντός 90 ημερών. Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, η ΕΔΕΥΕΠ θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των προσφορών για να υποβάλει στη συνέχεια τη σχετική εισήγησή της προς το Υπουργείο.
Σε σχέση με τα επόμενα βήματα, ο κ. Στεφάτος σημείωσε: «Εργαζόμαστε συστηματικά, και σε στενή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού υψηλών προδιαγραφών, με σκοπό την επιλογή αναδόχου εντός του τρέχοντος έτους. Στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε οικοδομήσει κατά τις προπαρασκευαστικές επαφές που προηγήθηκαν, συνεχίζουμε τις συνομιλίες μας με τη Chevron».


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό