
Υπό το σύνθημα ««Αγοράζω Ευρωπαϊκά», οι Βρυξέλλες θέλουν να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να αποκλείουν ξένους πλειοδότες, σε μια κίνηση η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η απάντηση της ΕΕ στην πολιτική «Πρώτα η Αμερική» που θα προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με προσχέδιο, το οποίο αποκαλύπτουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα προτείνει την εισαγωγή μιας ευρωπαϊκής προτίμησης στις δημόσιες συμβάσεις για κρίσιμους τομείς και τεχνολογίες».
Αξιωματούχοι λένε ότι στόχος είναι να δοθεί στις κυβερνήσεις ένας τρόπος να προστατεύσουν σημαντικούς τομείς της ΕΕ από φθηνότερους ανταγωνιστές από την Κίνα και αλλού. Τονίζουν επίσης, ότι η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία στοχεύει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, είναι ακόμη υπό συζήτηση και ενδέχεται να αλλάξει πριν δημοσιευτεί την ερχόμενη Τετάρτη.
Λαγκάρντ: Η ΕΕ μπορεί να εισάγει «απογοητευμένα ταλέντα» από τις ΗΠΑ
Οι διατάξεις του «Αγοράζω Ευρωπαϊκά», που θα μπορούσαν να πλήξουν το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, συζητώντας εδώ και καιρό στις Βρυξέλλες, αλλά συναντούν αντιστάσεις από οικονομικά φιλελεύθερα κράτη μέλη. Η τελευταία πρωτοβουλία έρχεται, την ώρα που πρόεδρος των ΗΠΑ εστιάζει την κυβερνητική του πολιτική στην τόνωση της εγχώριας αγοράς.
«Η απώλεια της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας και της τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς θα μπορούσε να αφήσει την ΕΕ επικίνδυνα εξαρτημένη από τις εισαγωγές σε βασικά τμήματα της οικονομίας», αναφέρει η πρόταση.
«Σε ένα πλαίσιο όπου άλλοι σημαντικοί παίκτες επιβάλλουν περιορισμούς πρόσβασης στις αγορές τους και επιδιώκουν να ενισχύσουν την παραγωγική ικανότητα σε κρίσιμες τεχνολογίες, η Ευρώπη πρέπει να διαφυλάξει τις δικές της ικανότητες».
«Αγοράζω Ευρωπαϊκά»
Ο Stéphane Séjourné, ο Γάλλος επίτροπος της ΕΕ για τη βιομηχανική στρατηγική, ανέφερε ότι μέτρα όπως η αναθεώρηση των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις και τις κρατικές ενισχύσεις αποτελούν μέρος της προσπάθειας των Βρυξελλών να «μεταφράσει το ευρωπαϊκό δόγμα σε δράση».
Η Επιτροπή θέλει να αναθεωρήσει την οδηγία για τις δημόσιες συμβάσεις το επόμενο έτος, η οποία υπαγορεύει ότι όλες οι συμβάσεις «πρέπει να αντιμετωπίζουν όλους τους αιτούντες ισότιμα και να μην κάνουν διακρίσεις μεταξύ τους».
Η ΕΕ έχει επίσης υπογράψει τη συμφωνία για τις κρατικές προμήθειες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η οποία ορίζει ότι τα μέτρα «δεν πρέπει να προετοιμάζονται, να εγκρίνονται ή να εφαρμόζονται έτσι ώστε να παρέχουν προστασία σε εγχώριους προμηθευτές, αγαθά ή υπηρεσίες ή να εισάγουν διακρίσεις μεταξύ ξένων προμηθευτών, αγαθών ή υπηρεσιών».
Εάν εγκριθεί από τα κράτη μέλη, η πολιτική Europe first θα ήταν μια αξιοσημείωτη πλευρά.
Το μπλοκ το 2022 ξεκίνησε νομική υπόθεση κατά του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΠΟΕ, με την κατηγορία ότι προτίμησε εγχώριες ανεμογεννήτριες σε προγράμματα επιδοτήσεων. «Αυτό παραβιάζει το βασικό δόγμα του ΠΟΕ ότι οι εισαγωγές πρέπει να είναι σε θέση να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με τα εγχώρια προϊόντα», δήλωσε η Επιτροπή τότε. Το Λονδίνο έκανε πίσω.
Οι δικηγόροι είπαν ότι το μπλοκ θα είναι ανοιχτό να αμφισβητήσει τόσο διεθνώς όσο και στο δικό του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Η ΕΕ θα χρειαστεί να σκεφτεί προσεκτικά τη συμβατότητα με τον ΠΟΕ και τους κανόνες της ίδιας της ΕΕ», δήλωσε ο Francesco Pili, σύμβουλος στο Hogan Lovells στις Βρυξέλλες.
Όπως επισημαίνουν οι FT, εάν η πρόταση περάσει, θα σημάνει μια νίκη για τη Γαλλία, η οποία πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία για «στρατηγική αυτονομία», συμπεριλαμβανομένης της εύνοιας των τοπικών εταιρειών. Το έγγραφο «Competitiveness Compass» που διέρρευσε προτείνει τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις της ΕΕ κατά 25 έως 35%, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Αλλά δεν θέτει βασική γραμμή για τον υπολογισμό.
Αλλά περιγράφει επίσης σχεδόν 40 νέες πράξεις, σχέδια δράσης και τομεακές στρατηγικές.
Μεταξύ αυτών είναι ένας νόμος για τη βιοτεχνολογία, ένας νόμος για το διάστημα, ένας νόμος για τα κρίσιμα φάρμακα και ένα πακέτο για τη βιομηχανία χημικών προϊόντων, καθώς και μέτρα για τον εξορθολογισμό της διαφορετικής εθνικής φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας της ΕΕ.
Όλα στοχεύουν στην ενίσχυση της έρευνας στην ΕΕ ή στην προστασία των εγχώριων επιχειρήσεων.


Latest News

Παράλογο, παράνομο και ανεφάρμοστο το σχέδιο Τραμπ
Παγκόσμια κατακραυγή για τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου που μίλησε για εκκένωση της Γάζας από τα δύο εκατ. Παλαιστινίων και κατάληψή της από τις ΗΠΑ που θα τη μετατρέψουν σε «Ριβιέρα»

Πρώτη μείωση επιτοκίων μετά από πέντε χρόνια στην Ινδία
Η Ινδία είχε να μειώσει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2020, όταν η χώρα αντιμετώπισε την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία.

Στην κορυφή του κόσμου από το 1950 - Το σούπερ μάρκετ που άλλαξε το ρου της λιανικής
Πώς από το boom της δεκαετίας του '90, φτάσαμε να μιλάμε για ένα «φαινόμενο» που έχει τη δική του οικονομία

Δωρεάν διέλευση από αμερικανικά κρατικά πλοία θέλει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έπιασε εξ απήνης την Αρχή της διώρυγας, ζητώντας δωρεάν διέλευση με... μήνυμα στο Χ

Η εξέλιξη για την Uber αργεί - Tα αυτοοδηγούμενα ταξί μπορούν να περιμένουν
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uber, Ντάρ Κοσροβσάχι, αποκάλυψε ότι η μετάβαση στα αυτοοδηγούμενα θα πάρει περισσότερο χρόνο

Καθαρά αμερικανική - Γιατί η Budweiser αλλάζει αυτοπροσδιορισμό
Η Anheuser-Busch απορρίπτει πλέον το χαρακτηρισμό «εγχώρια» μπίρα για την Budweiser

Η Amazon «κερδίζει» στη διαφήμιση - Αυξήθηκαν 18% τα κέρδη σε ένα έτος
Η Amazon ανακοίνωσε πωλήσεις δ' τριμήνου 187,79 δισ. δολαρίων, τα οποία ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 187,3 δισ. δολάρια

Το κοβάλτιο χάνει κι αλλο έδαφος ενώ ανεβαίνει το λίθιο
Η κινεζική CMOC αυξάνει την παραγωγή των ορυχείων χαλκού στο Κονγκό και πιέζει κι άλλο την αγορά

Τουρισμός: Το υψηλό κόστος απομακρύνει τους Αμερικανούς από την Ευρώπη
Ο παγκόσμιος τουρισμός απομακρύνεται από την Ευρώπη, σύμφωνα με μια νέα έκθεση, και οι ανοιχτοχέρηδες Αμερικανοί δεν αποτελούν εξαίρεση.

Δεν φοβάται παρά τις απειλές Τραμπ - Το τρικ της Temu και τα αμερικανικά προϊόντα
Η κατάργηση του de minimis βρήκε προετοιμασμένη την Temu, που άλλαξε άρδην τη στρατηγική της στις ΗΠΑ