
Ημέρα έναρξης των γεωτρήσεων η Παρασκευή για το «οικόπεδο» 5, στο στόχο Electra-1 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι γεωτρήσεις γίνονται από τις εταιρείες ExxonMobil και QatarEnergy.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι στόχος της Κύπρου είναι «να αποτελέσει εναλλακτική και αξιόπιστη πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ οι έρευνες αυτές εντάσσονται στη στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και να συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών.
Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας τις προηγούμενες μέρες σημείωναν ότι η Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για το «οικόπεδο 5» είναι σε περιοχή «εκτός δικαιοδοσίας» της Τουρκίας – δηλαδή εκτός των περιοχών που η Τουρκία εκφράζει διεκδικήσεις – σε κάθε περίπτωση ωστόσο η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες.
Η εκλογή Τραμπ και η εντολή «γεωτρήσεις παντού» δεν συνέβαλε σε αυτή καθαυτή την απόφαση για τις γεωτρήσεις στο «οικόπεδο» 5 της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο δημιούργησε μία διαφορετική ατμόσφαιρα.
Η κοινοπραξία ExxonMobil – QatarEnergy επέλεξε να για τη γεώτρηση της στο οικόπεδο 5 μία ασφαλή το στόχο Electra-1. Σε μία περιοχή που δεν «ενοχλεί» την Άγκυρα. Όπως διέρρευσε και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.
Αν και η τουρκική πλευρά φρόντισε να υπογραμμίσει πως σε περίπτωση που οι εργασίες επεκταθούν σε περιοχές «ενδιαφέροντος» της θα παρέμβει, εντούτοις κράτησε σχετικά χαμηλούς τόνους.
Κρόνος και Αφροδίτη
Για τη Λευκωσία ωστόσο φαίνεται ότι ανοίγονται και άλλες ευκαιρίες.
Μετά και την επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Πετρελαίου της Αιγύπτου, Καρίμ Μπαντάουι, ο Χριστοδουλίδης αναμένεται να επισκεφθεί το Κάιρο στις 17 Φεβρουαρίου για την υπογραφή δυο συμφωνιών που αφορούν στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Και πιο συγκεκριμένα για τα κοιτάσματα Κρόνος και Αφροδίτη. Συμφωνίες που αφορούν τη συνεργασία Κύπρου και Αιγύπτου με τις εταιρίες ΕΝΙ και Chevron.
Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν με την Αίγυπτο
Σύμφωνα δε με δηλώσεις του κύπριου υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου η συμφωνία για το Κρόνος, πρόκειται για μία συμφωνία της εταιρείας α που διαχειρίζεται το κοίτασμα και της χώρας που θα υποδεχθεί το φυσικό αέριο της Κύπρου, και περιλαμβάνει τους όρους εμπορευματοποίησης του κοιτάσματος. Επισημαίνοντας ότι η Κύπρος θα προσυπογράψει ως η χώρα που αποστέλλει το αέριο στην Αίγυπτο».
Όσον αφορά το κοίτασμα Αφροδίτη, στις 17 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ τριών μερών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αίγυπτου και της διαχειρίστριας εταιρείας για το κοίτασμα «Αφροδίτη» και θα αφορά την «την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ανάπτυξη του ‘’Αφροδίτη’’».
Προτάσεις το φυσικό αέριο να γίνει δέλεαρ για λύση
Με τους υδρογονάνθρακες της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχουν βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο συζήτησης για το αν θα πρέπει να αξιοποιηθούν ως δέλεαρ για την επίλυση του Κυπριακού. Καθώς σε περίπτωση λύσης θα μπορούσε η Τουρκία να συμμετάσχει χωρίς προσχώματα στους ευρύτερους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Ακόμα και να απελευθερωθεί για την όδευση αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία.
Η Τουρκία
Η Τουρκία από την πλευρά της αξιοποίησε το θέμα των υδρογονανθράκων για να αυξήσει την ένταση κατά καιρούς και να προβάλει τις διεκδικήσεις της. Οι κυπριακές γεωτρήσεις ακόμα και αν ήταν εκτός των τουρκικών διεκδικήσεων προκαλούσαν παράλληλες ενέργειες από την Τουρκία σε μη χαραγμένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ με τα τουρκικά ερευνητικά να δηλώνουν την παρουσία τους.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία στο παρελθόν είχε επιχειρήσει ακόμα και να παρενοχλήσει εργασίες σε οικόπεδα που θεωρούσε ότι έχει δικαιώματα, στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας». Χωρίς ωστόσο να έχει αποτέλεσμα στις απειλές της.
Η έκβαση της άτυπης πενταμερούς – εφόσον πραγματοποιηθεί – που σχεδιάζεται στα μέσα Μαρτίου, από το ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με επίκεντρο τη Συρία, αναμένεται να κρίνουν τις εξελίξεις, όσον αφορά τη στάση της Άγκυρας.
Με την προσπάθεια για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό μετά από οκτώ χρόνια, από το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά να αποτελεί δύσκολο στοίχημα.
Πηγή: in.gr


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ