
Οι Ιάπωνες επενδυτές πουλούν το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης με τον ταχύτερο ρυθμό σε περισσότερο από μια δεκαετία, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι η κίνηση ενός από τους θεμελιώδεις ομολογιούχους του μπλοκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομες πωλήσεις στην αγορά.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας και συγκεντρώθηκαν από την Goldman Sachs, οι καθαρές πωλήσεις από Ιάπωνες επενδυτές αυξήθηκαν στα 41 δισ. ευρώ το εξάμηνο έως τον Νοέμβριο.
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η προοπτική υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων στο εσωτερικό και η πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας, που θα οδηγήσει σε εκλογές τον επόμενο μήνα και της αναταραχής στη Γαλλία, η οποία λειτουργεί βάσει νόμου έκτακτης ανάγκης για τον προϋπολογισμό) – έχουν επιταχύνει τις πωλήσεις. Αναλυτές αναφέρουν στους FT ότι οι περισσότερες πωλήσεις, ύψους 26 δισ. ευρώ, καταγράφηκαν στα γαλλικά ομόλογα.
Οι εκδικητές των ομολόγων επέστρεψαν: Ποιοι είναι και ποια η σχέση τους με την Ελλάδα
Οι κινήσεις αυτές ενισχύουν την πίεση στις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν άλμα στο κόστος δανεισμού. Υπογραμμίζουν πώς τα αυξανόμενα ιαπωνικά επιτόκια μετά από χρόνια σε αρνητικό έδαφος αναδιαμορφώνουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο.
Οι Ιάπωνες επενδυτές που επιστρέφουν στην πατρίδα «αλλάζουν το παιχνίδι για την Ιαπωνία και τις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο Alain Bokobza, επικεφαλής της παγκόσμιας κατανομής περιουσιακών στοιχείων στη Société Générale.
Αν και οι Ιάπωνες επενδυτές ήταν καθαροί πωλητές ομολόγων της Ευρωζώνης τα περισσότερα από τα τελευταία χρόνια, ο ρυθμός έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες.
Οι ιαπωνικές επενδυτικές ροές ήταν «μια σταθερή πηγή της [ευρωπαϊκής] ζήτησης κρατικών ομολόγων για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Tomasz Wieladek, οικονομολόγος στο asset manager T Rowe Price. Όμως οι αγορές «μπαίνουν τώρα σε μια εποχή των εκδικητών των ομολόγων» όπου «ταχείες και βίαιες πωλήσεις» θα μπορούσαν να συμβαίνουν συχνότερα.
Αλλαγή πλεύσης για την Ιαπωνία
Ο Gareth Hill, διαχειριστής ομολόγων στη Royal London Asset Management, ανέφερε στους FT ότι το σενάριο «ανησυχεί εδώ και καιρό τους κατόχους ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, δεδομένων των ιστορικά υψηλών συμμετοχών [μεταξύ] των Ιάπωνων επενδυτών» και θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην αγορά.
Η Norinchukin – ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές της Ιαπωνίας – είπε πέρυσι ότι σχεδίαζε να εκφορτώσει περισσότερα από 10 τρισ. ξένων ομολόγων αυτό το οικονομικό έτος. Τον Νοέμβριο, κατέγραψε ζημιές περίπου 3 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, αφού πραγματοποίησε απώλειες από τις μεγάλες κατοχές ξένων κρατικών ομολόγων.
Η απόσυρση από τους Ιάπωνες επενδυτές ασκεί ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων που έχουν ήδη κινηθεί υψηλότερα από τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να μειώνει τον ισολογισμό της μετά από ένα τεράστιο πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ανέφεραν οι αναλυτές.
Η Γαλλία – η οποία έχει μια από τις βαθύτερες αγορές ομολόγων της Ευρώπης και ιστορικά ήταν η αγαπημένη των Ιάπωνων επενδυτών λόγω της πρόσθετης απόδοσης που προσφέρει σε σχέση με το γερμανικό χρέος αναφοράς – γνώρισε μεγάλες ιαπωνικές εκροές τους τελευταίους μήνες.
Μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου, καθώς η πολιτική κρίση βάθυνε με αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης του Michel Barnier, οι συνολικές εκροές ιαπωνικών κεφαλαίων έφθασαν τα 26 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με πωλήσεις μόλις 4 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για τη Γαλλία η βάση των αγοραστών έχει αλλάξει», δήλωσε ο Seamus Mac Gorain, επικεφαλής των παγκόσμιων τιμών στη διαχείριση της JPMorgan Asset.
Τα τελευταία 20 χρόνια, οι Ιάπωνες επενδυτές έχουν γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος πολλών αγορών ομολόγων, καθώς οι εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις στο εσωτερικό έχουν κάνει τις ξένες επενδύσεις πιο ελκυστικές, μεταξύ άλλων για μεγάλους επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία που πρέπει να αγοράσουν ασφαλή κρατικό χρέος.
Η συνολική κατοχή ξένων ομολόγων από Ιάπωνες θεσμικούς επενδυτές έφτασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στο αποκορύφωμά τους στα τέλη του 2020, σύμφωνα με το ΔΝΤ.


Latest News

Κράτησε τις 1.700 μονάδες το ΧΑ, έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα
Ο Απρίλιος αποδεικνύεται «πολύ σκληρός για να πεθάνει» υπερασπίζοντας την φήμη του, ως τον καλύτερο μήνα του έτους

Προβληματίζει και πάλι τη Wall Street ο Τραμπ
Επανέρχονται στην Wall Street οι ανησυχίες για τους δασμούς

Οπισθοχωρεί στην άμυνα το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στους πρωταγωνιστές του Απριλίου
Πολλά χαρτοφυλάκια αποζητούν την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Γαλλικές στηρίξεις παίρνουν οι ευρωαγορές - Άλμα για τη Safran
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,07%.

Τρίτη ημέρα ανόδου για τις αγορές της Ασίας
Καταλύτης οι πληροφορίες ότι η Κίνα εξετάζει εξαίρεση αμερικανικών προϊόντων από τους δασμούς 125%

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας